Reklama

Reklama

Saul Bass

Saul Bass

nar. 08.05.1920
New York City, New York, USA

zem. 25.04.1996 (75 let)
Los Angeles, California, USA

Zajímavosti (9)

Fáze IV (1974)

  • Alternativní konec filmu, o kterém se dlouho spekulovalo, zůstal mimo distribuci, dokud jej neobjevil a nerestauroval filmový archiv Akademie filmového umění a věd. Nyní je k dispozici na iTunes Extras v rámci oslav 45. výročí filmu. V roce 2020 vydalo britské video vydavatelství 101 Films Fázi IV ve dvoudiskové limitované edici Blu-ray setu, který obsahuje restaurovaný původní konec jako přídavek spolu s několika krátkými filmy režírovanými Bassem. V roce 2024 vydalo americké video vydavatelství Vinegar Syndrome film ve třídiskovém 4K/Blu-ray combo setu, který obsahuje divadelní verzi na 4K disku a prvním Blu-ray disku, přičemž druhý Blu-ray disk obsahuje rekonstrukci původní předpremiérové verze s obnovenou kompletní závěrečnou scénou spolu s několika dalšími obnovenými kousky v celém filmu. (classic)

Fáze IV (1974)

  • Na začátku roku 2012 byla ve sbírce Saula Basse v Akademickém filmovém archivu nalezena vybledlá kopie původní závěrečné sekvence v předpremiérové verzi filmu, která byla původně promítána zkušebnímu publiku v roce 1973. V červnu 2012 byl tento úryvek promítán veřejnosti v Los Angeles v kině Cinefamily po uvedení kinoverze. Filmovému archivu Akademie se podařilo najít původní filmové prvky pro tuto montáž, sadu separačních masterů, v archivech studia Paramount. Pracovníci archivu separace překombinovali, barevně upravili pro prezentaci a nechali je digitálně naskenovat. Tento obnovený závěr montáže měl spolu se zbrusu novou 35mm kopií kinoverze premiéru v Alamo Drafthouse v texaském Austinu v rámci celodenní přehlídky filmů Saula Basse v prosinci 2012 a poté byl uveden ve vybraných artových kinech v dalších městech. (classic)

Fáze IV (1974)

  • Podle knihy „Future Tense“ Saul Bass původně natočil velkolepou, surrealistickou čtyřminutovou scénu, která ukazovala, jak by vypadal život na „nové“ Zemi, ale distributor ji vystřihl. Scéna měla naznačit, že obě přeživší postavy byly změněny tím, že mravenci vytvořili další stupeň evoluce lidstva a hmyzu. Záběry z původní montážní sekvence se objevují v kinematografickém traileru, který byl pravděpodobně připraven předtím, než byly ve filmu provedeny škrty. (classic)

Fáze IV (1974)

  • Saul Bass se během natáčení obával postavy dvacetileté Lynne Frederick (Kendra), která hrála šestnáctiletou dívku. Po celou dobu natáčení byla nucena nosit speciálně navržený a bolestivý korzet s železnými pláty, který jí svazoval prsa (aby vypadala mladší). Bass se také snažil Frederick přesvědčit, aby omezila svou stravu na kuřecí vývar a černou kávu. (classic)

Fáze IV (1974)

  • Nápad na Fázi IV se zřejmě zrodil u koktejlů v roce 1971, kdy Peter Bart ze studia Paramount povečeřel s Raulem Radinem a zeptal se ho, co se vaří. Radin odpověděl příběh o mravencích, i když vlastně nic neměl. Radin následně zavolal Bassovi, který měl kamaráda pracujícího s mravenci, a rychle se dohodli na spolupráci. (classic)

Fáze IV (1974)

  • Novelizace scénáře, kterou napsal Barry N. Malzberg, vyšla pod názvem „Phase IV“ v listopadu 1973. Dává tušit konečnou Bassovu verzi, protože používá nezkrácenou verzi Simonova scénáře. (classic)

Psycho (1960)

  • Alfred Hitchcock musel během natáčení na několik dní vysadit. Podle některých zpráv šlo o chřipkový virus, jiné zase hovoří o depresích a vyčerpání. Různí se také svědectví, kdo za něho v té době seděl na režisérské židli. Saul Bass tvrdil, že natáčel sprchovou scénu, ale nikdo to nepotvrdil. Další prameny mluví o asistentu režie Hiltonu Greenovi nebo manželce Alfreda Hitchcocka Almě Reville. (Robbi)

Režisér

Filmy
1974

Fáze IV

Dokumentární
1968

Why Man Creates

Krátkometrážní
1984

Quest

1980

Solar Film, The

1978

Notes on the Popular Arts

1964

From Here to There

 

The Searching Eye

Herec

Dokumentární
1991

Fear in the Dark (TV film)

 

Preminger: Anatomie filmaře

Host

Reklama

Reklama