Reklama

Reklama

Hideo Kodžima

Hideo Kodžima

nar. 24.08.1963 (60 let)
Setagaya, Tokio, Japonsko

Biografie

Hideo Kodžima je japonský videoherní designér, scenárista, režisér a producent. Na jeho videoherní tvorbě se projevil jeho velký zájem o filmy, jelikož chtěl být v mládí režisérem. Jako malý kluk žil v Tokiu, následně se ale se svou rodinou přestěhovali do města Ósaka. Celá rodina byla obrovskými filmovými nadšenci a každý večer společně sledovali nejrůznější snímky. Chtěl tedy studovat filmy, ale kvůli tlaku ze strany rodiny a přátel se nakonec rozhodl pro studium ekonomiky na univerzitě.

Během studia na univerzitě psal dlouhé povídky, se svými přáteli natáčel krátké filmy, a ve volném čase hrál videohry. Okolí tedy usoudilo, že Hideo zavítá do filmařské branže. Nakonec však zvolil nejistější variantu, a to sice videoherní průmysl. Svou kariéru začal v Konami, pro kterou, mimo několik dalších úspěšných videoher, vytvořil jeho nejznámější dílo, „Metal Gear Solid“. Hra se stala revoluční, ať už co se týče grafiky, hratelnosti, tak i komplexním příběhem s několika zvraty, kde se otiskla Kodžimova láska ke kinematografii a vyprávění příběhů. Série byla velice úspěšná a bylo vydáno několik dalších pokračováních, a to i na jiné platformy, než PlayStation. Mimo jiné také Kodžima pracoval i na kultovní hororové sérii „Silent Hill“.

Během vydání finálního dílu série „Metal Gear Solid V: Phantom Pain“ ovšem rostly problémy s Konami kvůli rostoucím výdajům, vztahujícím se k poslednímu dílu MGS. To vyústilo až do toho, že si Hideo při předávání cen Game Awards v roce 2015 nemohl převzít svou cenu. Kodžima v říjnu 2015, měsíc po vydání posledního dílu série MGS, odešel z Konami. Podle spekluací se však Hideo na tvorbě posledního dílu už téměř vůbec nepodílel.

Na popud toho si v roce 2016 (ve stejném roce mu byla udělena cena Game Awards - Industry Icon) za podpory Sony založil vlastní studio. Jeho videohra „Death Stranding“, kde se objevil i Norman Reedus, Mads Mikkelsen nebo režisér Guillermo Del Toro, byla i přes hvězdné obsazení velmi rozporuplně přijata.

V roce 2019 si také střihl malé cameo v neo-noirovém seriálu Too Old to Die Young od režiséra Nicolase Windinga Refna, se kterým je velmi dobrý přítel.

thestrycekfido

Související novinky

Herec

Režisér

Host

Související novinky

Reklama

Reklama