Reklama

Reklama

Leopold Lahola

Leopold Lahola

nar. 30.01.1918
Prešov, Uhry, Rakousko-Uhersko

zem. 12.01.1968 (49 let)
Bratislava, Československo

Zajímavosti (8)

Old Shatterhand (1964)

  • Původně napsal scénář Daniel Mainwaring, který však neměl vůbec nic společného s knihy od Karla Maye a měl překroucené charaktery hlavních postav. Vedení Constantinu ho tak kvůli obavám z poškození předešlých Wendlandtových (i svých) mayovek zrušilo. Najat byl tedy druhý scenárista Ladislas Fodor, ale ani jeho scénář nebyl schválen. Jako třetí scenárista byl angažován Slovák Leopold Lahola, který se měl ujmout i režie. Nakonec však scénář napsal přímo na místě natáčení Robert A. Stemmle, který přepracoval zamítnutý scénář od Ladislasa Fodora. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Old Shatterhand (1964)

  • Šest týdnů před začátkem natáčení stále visel otazník nad režisérem. Henry Koster a George Sherman odmítli kvůli příliš nízkému honoráři, Donald Siegel se obával, že film nestihne do konce roku dotočit, talentovaného Leopolda Laholu vedoucí produkce odmítl. Nakonec, pět dní před začátkem natáčení, obdržel smlouvu Hugo Fregonese. (hippyman)

Old Shatterhand (1964)

  • Vzniku filmu předcházel velmi ostrý konkurenční boj mezi Horstem Wendlandtem a producentem Arturem Braunerem, který se rozhodl natočit velkofilm s Vinnetouem a Old Shatterhandem s velkým nákladem. Film není točen podle žádné románové předlohy Karla Maye, scénář vychází čistě z invence Ladislase Fodora. Důvodem bylo to, že na všechny Mayovy romány koupil autorská práva Wendlandt. Scénář měl zpracovat dramatik Leopold Lahola, který měl být i režisérem Old Shatterhanda. Protože to nezvládal, byl narychlo sehnán argentinský režisér Hugo Fregonese. Rialto poskytlo Braunerovi Pierra Brice velmi nerado, a to jen proto, že se obávalo, že kdyby hrál Vinnetoua jiný herec, byla by celá série nenávratně zkažena. Výměnou za něj však dostali herečku Elke Sommer, kterou obsadili do mayovky Mezi Supy (1964). (Mariin)

Priehrada (1950)

  • Druhý režisérsky počin jednej z najvýznamnejších osobností slovenskej kinematografie Paľa Bielika zobrazuje budovanie veľkej priehrady, ktorá symbolizuje gigantické úsilie novej, ľudovodemokratickej republiky o zmenu starého spôsobu života. Pôvodnými autormi scenára pod názvom "Etapný cieľ" boli Dominik TatarkaLeopold Lahola - autor najvýznamnejších scenárov 40. rokov. Po schvaľovaní scenára v marci 1949 došlo k zmene scenáristicko-autorského kolektívu. Miesta po Tatarkovi a Laholovi (ktorý sa v tom istom roku vysťahoval do Izraela a Priehrada sa tak stala jeho poslednou filmovou prácou na Slovensku) zaujali Paľo Bielik, Ondrej Jariabek a ako dramaturg František Žáček. Film zmenil umeleckú koncepciu smerom k triednemu nepriateľstvu a budovateľskému optimizmu. (Blokbaster)

Priehrada (1950)

  • Scenáristicky spolupracoval na snímke aj Leopold Lahola. Jednalo sa o jeho poslednú prácu na filme pred odchodom do Izraela. Nakoľko bol ideologicky nepohodlným umelcom, nebol uvedený v titulkoch snímky. (Biopler)

Bílá tma (1948)

  • Keďže sa film venuje partizánskym bojom, účastník partizánskeho odboja Leopold Lahola prispel k dielu ako odborný poradca. Neskôr sa však pre nezhody ohľadom scenára a filmového spracovania vzdal spolupráce. (Biopler)

Návrat domů (1948)

  • Jedná sa o najvýznamnejší scenáristický počin Leopolda Laholu. Snažil sa načrtnúť hlbší existenciálny problém – otázku možnosti a dispozície návratu do mierového života. (Biopler)

Scenárista

Filmy
1991

Škvrny na slnku (TV film) - divadelní hra

1969

Inferno (TV film) - divadelní hra

 

Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film) - divadelní hra

1967

Der Blinde (TV film)

 

Štyri strany sveta (TV film) - divadelní hra

1965

Duell vor Sonnenuntergang

1961

Der Teufel spielte Balalaika

1948

Bílá tma

 

Návrat domů

Reklama

Reklama

 

Vlčie diery

Krátkometrážní
1967

Prager Legende (TV film)

1948

Epizodka

Režisér

Filmy
1968

Sladký čas Kalimagdory

1967

Der Blinde (TV film)

1965

Duell vor Sonnenuntergang

1961

Der Teufel spielte Balalaika

Krátkometrážní
1967

Prager Legende (TV film)

1951

Ir Ha'Ohelim

1948

Epizodka

Spisovatel

Filmy
2007

Rozhovor s nepřítelem - kniha

Reklama

Reklama