Reklama

Reklama

John Michael Hayes

John Michael Hayes

nar. 11.05.1919
Worcester, Massachusetts, USA

zem. 19.11.2008 (89 let)
Hanover, New Hampshire, USA

Biografie

John Michael Hayes se narodil Johnovi Hayesovi Sr. a Ellen Mabel Hayes. Hayes Sr. byl producent, ale předtím byl zpěvák a tanečník. Jako dítě Hayes vynechal hodně učiva a ze školy od 2. až do 5. ročníku kvůli zánětu uší. Během toho času, kdy zrovna nebyl ve škole, se zamiloval do četby. Na střední škole psal do školních novin a když mu bylo 16 napsal pro školu ročenku.

Hayel různě pracoval, aby si vydělal na Massachusetts State College. Na vysoké škole se začal Hayes začal zajímat o rádio a vyhrál soutěž o napsání nejlepšího rozhlasového příběhu pro společnost Crosley Corporation v Cinccinati v Ohiu.

Po době, kdy byl v armádě za 2. světové války, se Hayes přestěhoval do Kalifornie a pokračoval v rozhlasové kariéře. V Kalifornii napsal Hayes spousty komedií a dramat. Jeho úspěch v rádiu vedl k pozvání od Universal-International Pictures k psaní scénářů.

Jeho první film se jmenoval Red Ball Express, který vyšel v roce 1952. Hayes se hodně věnoval melodramatům jako Torch Song či Telefon Butterfield 8. Film Peyton Place mu vynesl nominaci na Oscara.

Hayes také spolupracoval s velmi známým režisérem Alfredem Hitchcockem. Spolupracoval s ním čtyřikrát, poprvé ve veleúspěšném filmu Okno do dvora, který mu opět vynesl nominaci na Oscara, podruhé ve filmu Potíže s Harrym, potřetí v krimi-komedii s Carym Grantem a Grace Kelly Chyťte zloděje a naposled v remaku svého vlastního filmu Muž, který věděl příliš mnoho.

Poté ještě napsal scénář k filmu s Audrey Hepburn a Shirley MacLaine Dětská hodinka a k dramatu Zbohatlíci. Poté měl celkem pauzu a v sedmdesátých a osmdesátých letech psal scénáře k nezajímavým filmům. Ale v roce 1994 napsal scénář konečně k pořádnému filmu, a to je rodinné drama s Kevinem Spaceyem Velký závod. A to byl jeho poslední scénář k nějakému filmu.

John Michael Hayes byl jednou ženatý s modelkou Milred Hicksovou, ale bohužel se v červnu roku 1989 stal vdovcem. V roce 2004 se stal držitelem velké ceny Writers Guild of America. John Michael Hayes zemřel 19. listopadu 2008.

PlayEasy

Scenárista

Herec

Reklama

Reklama