Reklama

Reklama

Jean-Jacques Steen

Jean-Jacques Steen

nar. 31.07.1920
Antibes, Francie

zem. 16.03.2002 (81 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský herec Jean-Jacques Steen se před kamerou uplatňoval hlavně v televizi, často hrál v divadle, zatímco ve filmu se objevoval jen výjimečně. Narodil se v Antibes na jihu Francie, kde ze zdravotních důvodů tehdy pobýval jeho otec Achille Steens, novinář a diplomat, mimo jiné francouzský konzul v Bělehradě. Jean-Jacques své dětství tedy strávil střídavě v Srbsku a jižní Francii, poté zatoužil stát se knězem a ve Versailles studoval církevní seminář.

Nakonec ale zamířil k divadlu a poprvé stál na jevišti pařížské scény Théâtre de la Potiniere v roce 1940. Krátce nato začal spolupracovat i s filmem, i když jen ve formátu epizodních výstupů (PAN HECTOR – Monsieur Hector, 1940; KOMISAŘ BERTHIER – Le secret de Madame Clapain, 1943). V dalších letech se věnoval hlavně divadlu, ve filmech se objevoval jen výjimečně a pouze v malých úlohách, připomeňme alespoň významné snímky s jeho účastí typu VŠICHNI JSME VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952) nebo FIFI PÍRKO (Fifi la plume, 1965). Z filmů, kde lze alespoň označit jeho roli, uveďme kriminální filmy, v nichž hrál četníka (SVĚDEK VE MĚSTĚ – Un témoin dans la ville, 1959 nebo majitele nočního klubu (ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN – Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1962).

Mezitím začal hojně spolupracovat s televizí a účinkoval v řadě televizních seriálů různých žánrů (INSPEKTOR LECLERC – L’inspecteur Leclerc enquête, 1962; RYTÍŘ DE MAISON ROUGE – Le chevalier de Maison Rouge, 1964). Právě televize jej nakonec zviditelnila v nejširším měřítku díky bohaté účasti v cyklu televizních záznamů divadelních her. V rámci série V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir) jej diváci mohli vídat v záznamech představení z Théâtre Marigny v převážně francouzském repertoáru (v letech 1969-1977 celkem sedmnáctkrát). Hrál ale i na dalších pařížských scénách, diváci jej mohli vidět i na letních divadelních festivalech.

Co se týče filmu, mihnul se v komedii SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU (La septième compagnie au clair de lune, 1977), v roli majitele hotelu se objevil v seriálu JAN KRYŠTOF (Jean-Christophe, 1978), později hrál například v kriminálním seriálu KOMISAŘ MOULIN (Commissaire Moulin, 1980, 1982).

Jean-Jacques Steen zemřel v Paříži 16. března 2002 ve věku 81 let. Na svém kontě má jen něco málo přes dvacet filmových rolí, bohatou stopu po sobě ale zanechal v televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Reklama

Reklama