Reklama

Reklama

Stefania Girolami Goodwin

Stefania Girolami Goodwin

nar. 1963
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

V roce 1963 se v Římě do filmařské rodiny Girolami narodila dcera Stefania, která je dnes režisérkou a autorkou, vystupující pod jménem Stefania Girolami Goodwin. Její bratr Andrea je také občasným režisérem a scénáristou. Jejich otcem je režisér Enzo G. Casteralli (*29.7.1938), známý svou spoluprací s hudebníky Guidem a Mauriziem De Angelis a filmový svět ho zná pod přezdívkou Enzino. U nás známý určitě svým snímkem s Francem Nerem VŮNĚ CIBULE (CIPPOLA COLT) 1975. Strýcem byl herec Ennio Girolami (14.1.1935 – 16.2.2013) a dědečkem byl Marino Girolami (1.2.1914 – 20.2.1994), který jako režisér natočil téměř osmdesát snímků. Do rodiny ještě patří dědečkův bratr Romolo Girolami (*5.12.1931). Ten je filmařskému světu znám pod jménem Romolo Guerrieri-Girolami, kdy si ke svému rodnému příjmení, přidal i rodné příjmení matky, která rovněž měla zkušenosti s filmem.

Stefania je pravděpodobně nejlépe známá díky herecké roli Ann ve filmu 1990: I GUERRIERI DEL BRONX (/BOJOVNÍCI Z BRONXU). Nicméně, to byla jedna z několika rolí, které ztvárnila ve filmech svého otce Enza G. Castellariho. Poprvé byla před kamerou v devíti letech, kdy jí otec obsadil do filmu TEDEUM (1972). Stefania chodila velice ráda se svým tátou na natáčení a jednoho dne jí dal kousek papíru s psaným textem. V autě mi řekl, ať se to naučím a že dnes budu mít svou první roli, byla jsem strašně nadšená, vzpomíná dnes Stefania. Když pak její otec natáčel své první poliziottesco, LA POLIZIA INCRIMINA, LA LEGGE ASSOLVE (1973), hrála Stefania roli Annie, dceru Franca Nera. Byla ve své roli velmi přesvědčivá a věrohodná. Dívka, která ve filmu skáče „panáka" před policejní stanicí, byla Natasha Richardson (1963-2009). Byla to první role budoucí velké herečky oceněné v roce 1994 i v Karlových Varech a manželky Liama Neesona. Ta zahynula tragicky roku 2009 a se Stefanií byly od doby natáčení v roce 1973 velké kamarádky a strávily společně i mnoho dovolených.

V roce 1976, pak přišla, dle slov Stefanie, její nejtěžší role. Jednalo se, o film IL GRANDE RACKET a Stefania zde natáčela scénu znásilnění a o sexu toho ještě tehdy moc nevěděla. I když ve filmu měla pro tuto scénu dvojnici, její otec jí vše dokázal vysvětlit a pustil Stefanii scénu z filmu HORALKA (LA CIOCIARA) 1960, kde hrála znásilněnou dívku, tehdy také dvanáctiletá Eleonora Brown, hrající dceru Sophie Loren. Studentku pak hrála Stefania v dalším otcově filmu LA VIA DELLA DROGA (CESTA RAJSKÉ SMRTI) 1977. Jako dvacetiletá hrála sekretářku ve filmu IL GIORNO DEL COBRA (1980).

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let natočil Enzo Casteralli úspěšné dobrodružné filmy IL CACCIATORE DI SQUALI (LOVEC ŽRALOKŮ) 1979 a L´ULTIMO SQUALO (POSLEDNÍ ŽRALOK) 1981. Ve druhém snímku hrála také Stefania, jako dívka Jenny Benton. Na natáčení má rozporuplné vzpomínky. Když natáčela scénu, kde měla být její noha ukousnuta žralokem, tak pokud se pozorně podíváte, když padala z lodi, zranila si nohu a ještě se udeřila hlavou o loď. Jakmile byla ve vodě, měla říci svůj text a pak plavat na jinou kameru pro close-up. Nemohla nohou hýbat, ale prý myslela v té chvíli jen na herectví. Pak teprve začala křičet a to v italštině a z vody jí nakonec musel vytáhnout bezpečnostní potápěč. Naopak skvělý zážitek z tohoto filmu má, protože to bylo poprvé, co natáčela ve Spojených státech a uchvátil jí stát Georgia.

Nejznámější rolí byla Ann, v již zmiňovaném filmu 1990: I GUERRIERI DEL BRONX (/BOJOVNÍCI Z BRONXU) 1982. Hrála zde dívku z bohaté rodiny, která uteče z domova a připojí se k motorkářskému gangu. Díky otci a jeho filmům se často setkávala s Francem Nerem, na kterého vzpomíná jako na úžasného, intuitivního člověka s velkou profesionalitou. Vždy s ním ráda pracovala a pro život jí dal mnoho cenných rad. Když je Stefania v Itálii, dodnes se často vídají.

Po své herecké kariéře, toužila Stefania stát za kamerou. Musela se svými rodiči udělat několik kompromisů a pro vstup do „tvrdého" byznysu, se připravila vysokoškolským vzděláním, když vystudovala mezinárodní obchod v oblasti IT technologií na univerzitě v Paříži. V době těchto studií, také natočila svou poslední hereckou roli a opět v otcově filmu. V době školních prázdnin natáčela jako Kyra snímek SINDIBÁD SEDMI MOŘÍ (1989).

Kromě herectví se Stefania i její bratr Andrea podíleli na filmech svého otce také v rolích asistentů režie. Stefania byla asistentkou i u filmů ve kterých hrála, jako například 1990: I GUERRIERI DEL BRONX (/BOJOVNÍCI Z BRONXU) 1982 či SINDIBÁD SEDMI MOŘÍ (1989). Jako asistentka režie a později i televizní režisérka, je Stefania úspěšná a žádaná i kvůli své znalosti italštiny, španělštiny i angličtiny.

Kromě svého otce Stefania úspěšně spolupracovala často také s Fabriziem De Angelisem. Na přelomu let osmdesátých a devadesátých s ním natáčela také dva díly hororu KILLER CROCODILE (1989) a KILLER CROCODILE 2 (1990). Sama Stefania říká, že jediná dobrá věc, která vyšla z této zkušenosti, byl její manžel Jeff Goodwin. Tento specialista pro make-up a speciální efekty postavil krokodýla a udělal veškerý make-up filmu. O dva roky později se Jeff a Stefania vzali a žijí spolu ve Spojených státech.

Na práci s otcem vzpomíná Stefania také velice ráda a zejména na sérii EXTRALARGE, kde hráli Bud Spencer a Philip Michael Thomas. Natáčelo se v Miami, a Stefania byla první asistent režie, její bratr Andrea druhý a režisérem jejich otec. Práce s tátou byla prý vždy fantastická a to jak před, tak i za kamerou a její otec má prý velký smysl pro humor.

Ve všech filmech, kde se mluví anglicky, můžeme slyšet originál hlas Stefanie, pouze v jednom případě kdy studovala, byla předabována, neboť byla časově vytížena. Jednalo se o snímek 1990: I GUERRIERI DEL BRONX (/BOJOVNÍCI Z BRONXU).

Manžel Jeff sehnal většinu filmů, kde Stefanie hraje a čas od času prý s nimi překvapí přátele. Jednou při pouštění „SINDIBÁDA", které jejich syna Maxe moc nebavilo, se na obrazovce objevila Stefanie a Max se zeptal: „to jsi ty?" a poté se prý rozesmál hloupým smíchem malého chlapce, jak vypráví Stefanie.

Její herecké postavy téměř vždy končí buď hroznou smrtí, nebo velmi nešťastně. Její matka prý plakala, když viděla film LA POLIZIA INCRIMINA, LA LEGGE ASSOLVE (1973) a paradoxem je, že bratranec jejího otce, herec Massimo Vanni, je jeden z jejích vrahů.

Stefania nyní pracuje jako režisérka v televizi (CRONACA ROSA – 2003, SOTTOCASA – 2006, AGRODOLCE – 2008 či série INCANTESIMO). V letech 1998 – 1999 byla také první asistentkou režie ve 23 epizodách seriálu DAWSONŮV SVĚT.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herečka

Režisérka

Seriály
2008

Agrodolce

 

Okouzlení X

2007

Okouzlení IX

2006

Sottocasa

1996

Un posto al sole

Krátkometrážní
2003

Cronaca rosa

Scenáristka

Krátkometrážní
2003

Cronaca rosa

Reklama

Reklama