Reklama

Reklama

Zapomeňte na Čelisti, zapomeňte na uhlazená hollywoodská schémata. Přichází desetimetrový Bílý žralok, který se rozhodl „trochu“ znepříjemnit život obyvatelům poklidného přímořského městečka Port Harbor. Poté, co starosta dává od krvavého problému ruce pryč, berou záchranu místních lidí do rukou dva neohrožení bojovníci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

pend 

všechny recenze uživatele

Film, který v Americe zakázali promítat kvůli přílišné podobnosti s Čelistmi. Není se čemu divit. Film kopíruje jedničku téměř doslova dějem včetně výběru podobných herců. Co se nepovedlo, je model žraloka - obrovská hlava, která se pohybuje pouze kolmo vzhůru a zásadně mimo potenciální oběti, modýlek, který je spíše komický ve scéně s vrtulníkem a při zavalení jeskyně a nakonec záběry z přírodopisného filmu. Film naštěstí celkem ubíhá a docela se při něm pobavíte. Ve srovnání s Bestií z hlubin je to ovšem parádní dílo... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbila velice dobrá jízda na začátku při doprovodu docela obstojné muziky. Jinak bych film zařadil do podprůměrných žraločích filmů, a to hlavně díky špatnému ztvárnění mořského zabijáka. Jinak ale jde o odpočinkový film, který je plný komických prvků a pokud nejste moc nároční, budete se bavit. Škoda jen, že ve filmu nehraje žádná pěkná herečka. Navíc mi tady chyběly krvavé scény. Až ke konci se tam objevilo pár trhacích scén, ale jinak to vypadalo, že žralok narazil na samé chudokrevné oběti. Voda se nebarvila do ruda, ani žádná krev nevystříkla obětem z úst no prostě nuda. Na druhou stranu musím říct, že několikrát se filmařům povedlo udělat velice příjemnou atmosféru, která byla doprovázena celkem slušnou hudbou. Bohužel to co nejvíc zdobilo původní Čelisti (hudba při útoku žraloka) to tady chybělo --- bylo jednoduše ticho. Kopírování scén z Jaws 2 je zcela zřejmé, stejně jako kopírování tohoto filmu v Jaws 3. Jak to vypadá, tak si jednoduše autoři žraločích filmů vypomáhají navzájem. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak raz žralok ochutná ľudské mäso...“ Kultové trháky sa vždy dočkajú podobne ladených napodobenín, takže keď mali v roku 1975 premiéru ČEĽUSTE, odpovedali nielen Američania záplavou ekologických zvieracích hororov (napr. PIRANE, KOSATKA ZABIJAK, ALIGÁTOR...), ale aj Taliani. Tí na začiatku 80. rokov nakrútili horor POSLEDNÝ ŽRALOK o 10-metrovom netvorovi, ktorý vraždí surfistov. Nechýba vysoko postavený zákonodarca, ktorý ani kvôli sto žralokom nemieni zrušiť onedlho sa konajúce vodné preteky a ani dievčatá sediace na samom kraji člna. Samozrejmosťou sú potom „spielbergovské“ vodné zábery k útoku sa chystajúceho monštrá a sem-tam nejaká tá končatina (oddelená od zvyšku tela). Inak prekvapivo solídne, atmosférické a sem-tam dokonca naháňajúce hrôzu. Ale nie príliš, aby nedajbože nevznikol dobrý film :-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jasná inšpirácia až kopírka kultovými Čeľusťami, ešte aj veľkosť žraloka je podobná. Animal triler z talianskej produkcie sa sprvu netvári vôbec zle, scény pod vodou spolu s hudbou sú celkom fajn, žraločie krváky rovnako, sympaťák v Franciscus v hlavnej roli. Tunajšie nižšie hodnotenie som pochopil až vtedy, keď žralok začal trepať hlavou o skaly, aby sa zosunuli na potápačov. Taliani totiž obdarili svojho (veľkého bieleho) žraloka nevídanou inteligenciou, čo u mňa zákonite vyvolalo posmešný úšklab. Obrovský žralok útočí nielen na motorové člny, ale aj na helikoptéry a móla. Nuda to síce nie je, ale o nedotiahnuté detaily (napr. veľkosť umelého žraloka nad vodou a živého pod vodou) a logické nezmysly núdza tiež nie je. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě platí uplně všechno co bylo napsáno v okolních komentářích - příšerné neherecké výkony, hloupoučký scénář, hrozné triky v čele s maketou hlavy žraloka s hračkovým modýlkem vrtulníku. Nelze vynechat ani to že bylo ve filmu použito množství záběrů z nějakého přírodopisného dokumentu - čili věc naposledy používaná snad v 30 - 40 letech a pak ještě ve filmech Eda Wooda. Ano Poslední žralok je tak blbý až je nechtěne vtipný. K dokonalosti mu však chybí dvě veci. První odečtená hvězdička je za absenci nahoty, tolik důležité pro béčka :-). No a ta druhá mínusová je za šetření krví. Ono vůbec 70 - 80 léta u taliánů jdou rozeznat díky zářivým barvam a nehororovým kulisám = vesměs hezké tropické ostrovy za bílého dne. A také díky neuvěřitelnosti gore efektů daným nevyužíváním slizu a krve. A obojí je ke škodě i v Posledním žralokovi. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Filmu za prvý mesiac v Spojených štátoch zarobil vyše 18 miliónov dolárov. Universal Pictures sa pokúsil zablokovať distribúciu Film Ventures pred jeho premiérou v USA 5. marca 1982, ale žiadosť bola zamietnutá na americkom okresnom súde. Avšak asi mesiac po vydaní federálny sudca rozhodol, že je príliš podobný filmu Čeľuste (1975) a Posledný žralok bol následne stiahnutý z kín a filmári boli obvinení z plagiátorstva. (Raccoon.city)
  • 5. marca 2013 vydala spoločnosť RetroVision Entertainment film na DVD, čo znamenalo vôbec jeho prvé oficiálne domáce vydanie v Spojených štátoch. Film obsahoval zreštaurovaný obraz a k bonusom DVD patril krátky dokument Great White: The Legacy – 30 Years Later a vzácne kino trailery. Z DVD bolo vyrobených iba 500 kópií a dalo sa kúpiť iba online. (Raccoon.city)
  • Snímek byl v Japonsku uveden na video pod názvem Jaws Returns, přičemž font písma byl totožný s tím, jaké se objevilo v sérii Jaws. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama