Reklama

Reklama

Z mořské vědecké laboratoře Aquatica unikne velký žralok a napadne loď s mladými milenci. Farmaceutická firma, která sponzoruje práci laboratoře, se po tomto incidentu rozhodne, že pokud jim vedoucí projektu, doktorka Susan McAlesterová, do osmačtyřiceti hodin nepředloží výsledky své práce, žádné další peníze nedostane. Susan, pracující na možnosti získávat ze žraločích mozků protein, který by zastavoval a léčil Alzheimerovu chorobu, doprovází na základnu zástupce společnosti Russella Franklina. Ten se seznámí s dalšími členy výzkumného týmu a netají se antipatiemi k lovci žraloků Carteru Blakeovi, který se zase pro změnu netají antipatiemi k práci Susan a jejího týmu. Aby získala dostatek proteinu, musela vytvořit tři obrovské žraloky, kterým s pomocí genetických manipulací až pětkrát zvětšila objem mozkové hmoty. Geneticky upravení žraloci útočí koordinovaně, jsou schopni plavat dozadu a dokáží vyřadit z provozu kamerový systém, který je hlídá. Během večerního experimentu se žralok probere a ukousne ruku jednomu z vědců. Žraloci, jejichž inteligence se genetickým zvětšením mozkové hmoty nečekaně zvýšila, způsobí explozi vrtulníku. Pak s pomocí kovových nosítek rozbijí pozorovací sklo pod hladinou. Stanice je okamžitě zaplavena vodou. Susan, Carterovi, Franklinovi a několika dalším se podaří uniknout do nezatopených částí. Začíná boj s časem, stoupající hladinou vody a inteligentními, krvelačnými žraloky. (TV Nova)

(více)

Recenze (408)

monolog 

všechny recenze uživatele

Spoileruju. No, je to celkem sympatický béčko, ale přeci jen je v něm až moc klišé a hloupostí. Třeba proč měli tak obrovskou základnu pro pár žraloků, kteří to klidně mohli zkusit v akváriu. Proč vůbec dělali ty genetický pokusy, když jediný efekt byl vytažení injekcí z mozku několik kubíků mozkomíšní tekutiny (nebylo-li by jednodušší a levnější chovat pár stovek žraloků). Proč Stellan vypadal, jako že má dvě a půl ruky (po ukousnutí samozřejmě) a jaktože na tak důležitej okamžik, jako je předvedení několikaletého výzkumu sponzorovi všichni zaměstnanci odjeli domů a na základně zůstalo jen asi osm lidí. No, pro začátek by to mohlo stačit. Jinak tempo je rychlý, za půl hodiny už je akce rozjetá na plný obrátky a skvělý je, že člověk vůbec netuší, koho žraloci zabijí tentokrát. A ani není jistý, kdo nakonec přežije. Ne, kecám, je překvapení, že z konečné očekávané trojky dostavších se na svobodu přežijí jen dva. Ale když si tu trojku srovnáte s přeživšími z třeba Chobotnice, nezůstanete na pochybách, že je to jen další klišé. Ale jinak se to celkem dá, přestože žralokovi, natož vůbec žralokovi s lidskou inteligencí, utéct prostě nelze. Žralok má v hlavě určitý orgán, kterým cítí život (živého tvora) na vzdálenost několika metrů a proto nikdy nemine cíl ani v kalné vodě. Ovšem ta doktorka si to zasloužila a Samuel "Já už něco podobnýho zažil" Jackson taky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin chtěl dostat diváka do transu a to se mu povedlo. Nápad s inteligentními žraloky zabíjejícími vše živé by se v rukou méně zkušeného režiséra mohl klidně zvrhnout v naprostou slátaninu, ale Harlin dost kašle na propracované dialogy a jednoznačně dává prostor napínavé akci a likvidaci postav v pořadí, v jakém byste to neočekávali. Triky nepatří ovšem k tomu nejlepšímu, co je ve filmu k vidění. V některých sekvencích animovaní žraloci působí až legračně, ale film se naštěstí nebere nijak vážně, navíc Harlin nedává prostor nudě. 80% ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Pažravé paryby, chytré jak opice, nehrajou na kdyby... mlaskají velice!" Příjemně hryzavé (ruka sem, noha tam) žraločí menu, včetně černohumorné kuchařovy delikatesy, a jako nápoj hektolitry perlivé slané vody. Btw, to se nám zase jednou "božský vrahoun" Jules Winnfield pěkně rozkecal. Bohužel tentokrát neměl za posluchače krotké hošánky. Nevychovaný chachar Carcharodon carcharias ho nenechal ani domluvit a skočil mu do řeči... Akční a zábavná oddychovka pro mlsné kinofily, s nezbytnými pochoutkami, např. žralok na grilu (starý dobrý elektrický kabel postačí) nebo žraločí čumák pečený v troubě. A nezapomenout na zákusek, papouščí jednohubku. Mňam! ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Zmutovaní inteligentní žraloci požírají obyvatele výzkumné stanice uprostřed oceánu.. Jakkoli to zní stupidně, má tenhle film své kouzlo, perfektní oddychovka s několik vtipnými momenty (které, jak se zdálo, jsou snad dokonce předem plánované - což se u takovýchto filmů obvykle nestává). Nakonec to bylo mnohem lepší než jsem čekala. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (14)

  • Samotní herci museli před natáčením absolvovat kurz hloubkového potápění. (Karlos80)
  • Oranžový Mini-Sub, který lze ve filmu zahlédnout, se objevil také ve snímku Koule (1998), kde Samuel L. Jackson také hrál. (slatkac)
  • V závěrečných titulkách je možné slyšet rapovou píseň "Deepest Bluest", kterou má na svědomí LL Cool J, jeden z herců. (slatkac)

Reklama

Reklama