Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (915)

Faidra 

všechny recenze uživatele

V čase intermezza mezi dětstvím a s třeskem vypuknuvší pubertou jsme se jednou s kamarádkou urputně dohadovaly, zda jsou lepší hory nebo moře. Já jsem hájila první, ona druhé a nakonec to rozsekla starou pravdou, že když se ona začne v moři topit, jistě se najde pohledný zachránce, který jí přispěchá na pomoc, zatímco pokud mě zasype lavina, tak mě v nejlepším případě najde bernardýn. Byl čas letní a dovolené předcházející, tak jsme se přestaly hádat a pod dozorem dospělých nám bylo dovoleno podívat se na Čelisti. Kamarádka poté uznala, že ty hory mají něco do sebe, ale měla to marné a rozklepaně se vypravila s rodinou k Jadranu. Já jsem se s vítězným úsměvem na rtech balila do Tater. Přežily jsme zatím obě. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Geniální klasika. Geniální hudba. Skvělé obsazení (+ výborný dabing). Důkaz, že Steven je prostě mistr. Nejen nejvděčnější scéna na moři, ale i panika na pláži, podmořské potápění Dreyfusse s pěknou pointou - prostě každá scéna je skvěle promyšlená. Mám moc rád postavu Roye Scheidera, co se raději drží při zemi (manželka mu balí kinedryl), aby to nakonec všem ukázal. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlomový thriller, který dříve masově rozšířil koupací noční můry, ale po pár desítkách let už se přeci jen ten žraločí děs trochu otupil. Trochu... no respektive celkem dost. Takže nadčasově napínavý není, ale stále je to dobrý horor, kde velký lidožravec terorizuje americké ostrovní městečko, troufale hned na začátku letní plážové sezóny. Přičemž první půlka těží ze žraloka skrytého, druhá odkrytého (a hádejte co je hrůznější...). Model predátora je povedený, trojka Scheider-Shaw-Dreyfuss charismatická, režisérská ruka pevná. Jinak, JAWS mi přijdou podstatné v tom, že se nespolehly jen na samotný strach, ale už přišly na diváka i hezky pěkně s hnusem. Těch pár gore efektů může být v rámci mainstreamu snad i mezi vůbec prvními a i proto věřím, že to tenkrát v sedmdesátkách musela být docela silná káva. Tedy závěr: Z dějinného hlediska významný, z dnešního nenostalgického pohledu už ale nikoli tak výjimečný film. [HD] ()

juta 

všechny recenze uživatele

Čelisti se svým stojatým nástrojem :D nám zahráli dramatickou hudbu, která k tomuto filmu neodmyslitelně patří. Nevím zda je moudré točit horory, které mají stopáž delší jak 90 minut, ale Spielberg musí mít všechno nad dvě hodiny že? :D Co k tomu dodat, stoprocentní podívaná to není, ale kultem se nazývat může. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Scéna z tohohle fillmu, kdy hraje výtečná hudba Johna Williamse a blíží se žraločí ploutev mě napadá vždycky, když se dívám na nějaký nepodařený horor a je tam trapná chvíle ticha a nudy. Pan Spielberg zde totiž dokázal vytěžit spustu hrůzy z jedné papundeklové ploutve. Celé zvíře moc neuvidíme, ale atmosféra toho, že tam někde dole je, přetrvává celý film a opravdu nevyprchá. ()

Galerie (216)

Zajímavosti (233)

  • Za rozbřesku, když žralok napadne loď a Brody (Roy Scheider) na palubě nabíjí svůj revolver, lze na obloze spatřit padající hvězdu. Tento nebeský úkaz se objeví i v další navazující scéně a ačkoliv se objevily spekulace a fámy o tom, že se jedná o malý Spielbergův teaser na jeho následující filmy o mimozemšťanech, není tomu tak. Jedná se prý o štěstí, kdy při filmování opravdu padaly hvězdy a v některých záběrech prostě zůstaly. (Bertramm)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama