Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Horor
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (6)

To se mi snad zdá

To se mi snad zdá (2023)

Příběh je inspirován internetovým fenoménem zvaným „This man“. Prvním pacientem, který se s neznámým mužem ve snu setkal, měl být pacient z New Yorku v roce 2006. Čtyři další pacienti stejného psychiatra poznali stejnou tvář. Italský sociolog a marketér Andrea Natella se tématu věnuje na internetové stránce www.thisman.org. Jen této stránce se do dnešního dne přihlásilo přes 3 000 lidí, kterým se tajemný muž ve snu zjevil.

Černá vdova

Černá vdova (2001)

Námět je inspirován případem Elfriede Blauensteiner, rakouské černé vdovy, která otrávila nejméně tři osoby. Motivem vražd byla pravděpodobně její závislost na hazardních hrách.

Po stopách krve

Po stopách krve (1969)

Příběh byl inspirován vraždou jedenáctiletého Josefa Neumanna. Čtyřiadvacetiletý Jaroslav Papež se s chlapcem seznámil v pražském kině Metro, kde muž pracoval jako promítač. Papež chlapce nalákal do promítací kabiny pod záminkou zhlédnutí nepřístupného filmu Komisař Maigret zuří (1963). V kabině pak Papež chlapce zneužil a následně do něj začal bodat. Ve stejný moment sledovali promítaný film i diváci v sále. Protože však během běsnění došlo k přerušení filmového kotouče a nic netušící diváci začali nespokojeně pískat, Papež se k dokonání vraždy vrátil později. Mrtvé tělo dítěte následně schoval v šachtě pod promítací kabinou. Jaroslav Papež byl dopaden pět dní po vraždě a během procesu byl odsouzen k trestu smrti.

3:15 zemřeš

3:15 zemřeš (2005)

Opravdový George Lutz v dokumentárním filmu Skutečné Amityville - Dům hrůzy (2005) uvedl, že se mu zprvu nelíbil ani původní hraný film z roku 1979. Ale poté, co viděl tuto novější verzi, označil onu starou ve srovnání skoro za dokument. Novinka se mu znelíbila dokonce tak, že studio MGM zažaloval. Slyšení se ale už nedožil.

Pustina

Pustina (2016) (seriál)

Tým scenáristů se při psaní scénáře inspiroval případem z Kmetiněvsi z roku 2004. Třináctiletou Barboru Němečkovou připravil o život její stejně starý spolužák Robin P.  Kvůli jeho nízkému věku byl potrestán 6 lety ochranné léčby.

Uprchlík

Uprchlík (1993)

Film (resp. původní seriál) je inspirován příběhem doktora Sama Shepparda a vraždou jeho manželky Marylin. Sam z vězení nikdy neutekl. Bojoval o propuštění, což se mu podařilo, ale šest let poté, co se dostal na svobodu, zemřel ve věku 46 let. Kvůli synově odsouzení spáchala Sheppardova matka sebevraždu.

Reklama