Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Horor

Zajímavosti k filmům (6)

Operace Burma

Operace Burma (1945)

Errol Flynn nikdy v druhé světové válce nebojoval, přestože se postupně dobrovolně hlásil k armádě, letectvu i námořnictvu. Nikdy nebyl přijat kvůli svým zdravotním potížím, herec trpěl srdečními potížemi, malárií, tuberkulózou a bolestmi zad. Proto se rozhodl přispět k americkému válečnému úsilí alespoň přijímáním rolí ve válečných filmech a postupně si zahrál ve snímcích Hloubkový bombardér (1941), Hranice temnoty (1943), Northern Pursuit (1943), Uncertain Glory (1944) a Operace Burma (1945).

Operace Burma

Operace Burma (1945)

Film byl záhy po premiéře zakázán v Británii. Burmská operace byla téměř výhradně záležitostí britské a australské armády, které v bojích ztratily 71 244 vojáků (mrtvých a zraněných) zatímco film boje vykresloval jako americkou záležitost. Zákaz byl zrušen až na přelomu let 1952 a 1953 - před úvodní titulky byla vložena omluva amerických tvůrců za zkreslení skutečnosti.

Operace Burma

Operace Burma (1945)

Vzhledem k tomu, že film vznikal během druhé světové války, byly použity stejné uniformy, zbraně a vybavení, jako používali opravdoví spojenečtí vojáci bojující v džungli.

Reklama