Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Romantický

Oblíbené filmy (10)

Pleasantville: Městečko zázraků

Pleasantville: Městečko zázraků (1998)

Říká se o Američanech, že v důsledku chybějící historické zkušenosti nejsou s to pochopit život v totalitním systému. O to větší překvapení zažijete u tohoto filmu, který je jeho neskutečně trefnou alegorií. Stejně jako ve skutečnosti je v něm postupně nahlodávána totalita, jsou v něm zastoupeni diktátor, konformisté, disidenti, političtí vězni, zobrazuje lidovou demokracii s jeho manifestačním hlasováním i násilné potlačování projevů touhy po svobodě, a ukazuje i cenzuru a moc kultury, zejména literatury, včetně té totalitou zakázané. Je v něm i odkaz na totální uzavření hranic, kdy je člověku upíráno vědět nejen to, že nějaké hranice vůbec existují, ale že se za nimi dokonce něco nachází, natož že se za ně dá i vycestovat. A tak jako v realitě se celá totalita sesype během okamžiku a způsobí to především mladí lidé, zejména studenti.

Tajemství Sovího lesa

Tajemství Sovího lesa (2018)

Typický představitel „feel-good“ filmů, s poměrně slušnými hereckými výkony a celkem jednoduchým dějem založeným na skutečné události, návratu puštíka vousatého neboli strašící sovy do Estonska po více než sto letech. Usadit se do křesla a přiblble se usmívat. Jo, tenhle film mi sedl. Česky by se film měl jmenovat Eiiny Vánoce na Strašící sově.

Pozemšťan

Pozemšťan (2007)

Obrovské překvapení, že lze natočit famózní komorní konverzační sci-fi odehrávající se v současném reálném prostředí v reálném čase bez jediného trikového záběru. Tvůrce sice evidentně částečně obšlehnul knižní bestseller Svatá krev a svatý grál od Baigenta a spol., ale výsledná směska je skvělá.

The Singing Revolution

The Singing Revolution (2007)

Mohu-li soudit i z jiných zdrojů, je to perfektně zpracovaná historie znovuobnovení samostatného Estonska.

Notting Hill

Notting Hill (1999)

Nejlepší scény - oslava narozenin (díky dialogům a hereckému umění všech zúčastněných, ale zejména Julie Roberts s její obličejovou mimikou), předání obrazu (dialogy, Grant i Roberts), průřez ročními obdobími (kamera). Závěr stupidní, ale pokud bych podle něj měl hodnotit tento typ filmů, bylo by to často hodně fádní. Proto závěr ve svém hvězdičkovém hodnocení zcela opomíjím. Až do chvíle, než se na konci nasedá do auta, to byl naprosto úžasný film s dobře uvěřitelným míjením a spojováním dvou světů, v nichž obě hlavní postavy žijí.

Král Drozdí brada

Král Drozdí brada (1984)

Nejkrásnější slovenská pohádka a jedna z nejkrásnějších československých vůbec, kde pro slovenskou pohádkovou tvorbu obvyklé depresivní prostředí občas prosvítí radost, smích a pozitivní nadšení. Dále mistrné využití toho, co bych nazval zkratkou a snad ani jedna scéna není navíc. Doufám, že svoje děti jednou dokážu vychovat nebo naučit tak, aby se na tuto pohádku mohly dívat v původním slovenském znění. Český dabing je totiž neuvěřitelně otřesný, je úplnou žumpou českého dabingu.

Vesna

Vesna (1969)

Byl jsem opravdu velmi mile překvapen, jak se dětští představitelé a ostatní neherci zhostili svých rolí. Renomovaní herci jim zdatně sekundují.

Malev

Malev (2005)

Úchvatně střelená komedie natočená nejspíš podle vzoru Života Briana. Přehlídka tupců, debilů, kreténů a naprosto vyrabovaných hovad jak v řadách Estonců, tak i jejich protivníků z Řádu německých rytířů i církve. Ono přecejen tehdy byl v Evropě vrcholný středověk a v samotném Estonsku v průběhu filmu dokonce teprve doznívá a na konci dozní pozdní doba železná, takže chytrost a vzdělanost se tam na vidle jen tak napichovat nedala, že ano. Kostýmní podívanou nečekejte. Kostýmy jsou totiž někde na úrovni vesnických čertů a Mikulášů. Trikové záběry dělali snad Ukrajinci v pauzách při sběru cibule kdesi u Peipsi. Výprava? No… jak to říct? Točilo se nejspíš tam, kde štábu zrovna došel benzín. Co je ale důležité, že film je hustě prošpikovaný od začátku až do samotného konce kouzelnými hláškami.