Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Akční

Recenze (11)

plakát

Hovoří ženy (2022) 

Mrzí mne, že tolik lidí tento film vnímá jako nudný nebo banální. I když tomu možná maličko rozumím - je to komorní snímek odehrávající se v jednom konkrétním místě, během jednoho odpoledne a noci, v uzavřené komunitě, kde se až příliš dlouho přehlíželo násilí. Je to snímek o citlivosti a odvaze. O ženském pohledu, přístupu, chcete-li. Ale nehraje si s okázalostí a rádoby ženskou silou a krásou, s jakou to dělá třeba film Barbie (který je IMHO velmi banální). Právě naopak, je to citlivý a poetický snímek, který ukazuje naprosto obyčejné a přesto nádherné věci, jako je třeba obyčejné splétání copů, dětská hra, pohled na hvězdy, společný smích, šeptání tajemství... Myslím, že seznam, který je sepsán v závěru filmu, velmi dobře vystihuje podstatu filmu. Zároveň je to film o odvaze a strachu. O hranicích, které si sami vytyčujeme. A předně, film o lásce. O mateřské lásce, lásce k domovu, Bohu, lásce k tradici a práci, lásce k naprosto běžným věcem, které nás definují, aniž bychom si to sami uvědomovali. Ano, některé dialogy byly možná nadbytečné a vzhledem k místu, kde se odehrávaly, možná nelogické, nebo spíš působící nepatřičně, ale v celkovém kontextu splnily svůj účel. Netuším, jaký typ diváka jsem. Ale málokdy se mi stane, že by se mne film takto hluboce dotkl. Možná, že kdybych neměla dceru, možná, kdybych vyrůstala v jiném prostředí, možná, kdyby pro mě venkov neznamenal, co znamená, nahlížela bych na film zcela odlišně. Ale jsem ten, kdo jsem. A Women Talking je pro mne citlivý a krásný snímek. Jeden z nejlepších, který jsem tento rok viděla.

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) 

Vážně je hlavní hrdinka tak hysterická a emocionálně nestabilní i v knihách? Protože... Proč? Úplně vidím úpřímný trailer na tento kousek, protože se to samo nabízelo. Těch scén s uslzenou Katniss bylo mnohem víc, než čehokoliv jiného. A co zatraceně měly znamenat ty scény s rebely, kde se ti nebožáci nechají z půlky povraždit kvůli odbouchnutí nějakých stráží a přerušení přehrady? (No jako fakt? Tak khůl schopní a odhodlaní rebelové a nezkusí se ani plížit? Ani ukrást zbraně? Jako fakt? Je to lepší, slepě nechat zastřelit první tisícovku v prvních řadách? Ale co čekat od světa, kde je nejdůležitější mít správně udělaný make-up a inspirativní rebelský ohoz. Jídlo na příděl, ale ohoz bude. Prostě jo.) Suma sumárum - zatím nejslabší a nejutahanější film ze všech. V hlavě mi utkvělo: Katniss pláče. Katniss se hroutí. Katniss pláče pro Peetu. Katniss pateticky oroduje za Peetu. Peeta se snaží uškrtit Katniss. Katniss pro něj pláče. Nah. Uvidíme, co přinese poslední díl. Ale horší, než tohle, to snad být nemůže...

plakát

Sama nocí tmou (2014) 

A tak já tomu taky dám pět, jo? Tempo sice bylo pomalejší, ale to je detail, který tomu filmu ráda odpustím. Byla jsem na něm v kině a byl to ten večer v pořadí druhý film, který jsem na plátně viděla. A přestože to byla půlnoční projekce, film udržel moji pozornost a bavil mě až do konce. Vizuálně je ten film krásný, černobílý obraz upírce slušel, kamera byla krásná a hudba? Jasně, občas ten film připomínal dost netradiční videoklip a to na mě platí.

plakát

Na jezeře (2013) (seriál) 

Ani nic, dámy a pánové. Nevím, jestli ostatním poslední dobou stačí ke spokojenosti akorátní hudba a líbivý vizuál podle Lynche, ale já nutně v některých případech potřebuju víc. Aneb vítejte v seriálu, který si hraje na detektivku a který má ten nejhorší scénář, který zabije i ty celkem nadějné nuance. Já chápu, že na světě se pohybuje spousta hloupých lidí, ale v tomhle seriálu jich bylo až moc. Byl tam někdo normální? Ne. Psychologie postav byla natolik podivná, že jsem skutečně nemohla pochopit, proč ti kteří lidé ty věci dělají. A hlavní hrdinka? To je pravděpodobně nejméně kompetentní detektiv, jakého jsem kdy měla čest vidět. Pakliže chcete vidět seriál, kde se dlabe na logiku, kde je policie neschopná tak, jak by jenom ve fantasii mohla být, kde se jedna malá holka, živá, těhotná, hledá x měsíců (a kdy o tom, kde je, ví nakonec všichni, kromě detektivky), kde jsou ženy zobrazované jako nebožátka trpící pod nohou mužskou (kromě osvícené GJ, která má odpověď na každou debilní otázku a do které se pravděpodobně vžila režisérka) a kde jsou zbytky k nohám mužským představovány jako strašní křiváci a nemožná stvoření, tak je tohle seriál právě pro vás. A prosím, prosím, nesrovnávejte tuhle jednosměrnou rádoby ženskou slátaninu s True Detective, ten si to nezaslouží.

plakát

Rudá růže (2013) (amatérský film) 

Ahahaha! Bohové, on je i tady. Ne, musím se smát, kdykoliv slyším název tohoto filmu. Víte vy, že on to Ian myslel vážně? Jakože, smrtelně vážně. A ta nevyřčená věta (co to ***** je?) co vám zamrzla na rtech, když jste to viděli a slyšeli. Tady jde snad jen jedno - buď všechno, nebo nic!

plakát

Zastavit déšť (2013) 

První indonéský film, který jsem kdy viděla. A byl rozhodně skvělý, můj osobní favorit celé B16 (kde získal ocenění poroty za zvuk).

plakát

EMO the Musical (2013) 

Zhlédnuto na B16. A ačkoliv má do nějaké závratné uměleckosti daleko, já se celou dobu bavila, takže prostě spontánně dávám za pět hvězd. Nebylo to milý, bylo to prostě vtipný a to jsem po předchozím, existenciálně depresivním bloku musela chtě nechtě ocenit. Sluníčková křesťanka, emo boy, kterému se nechce do kostela a pytel moči. A ještě ke všemu si to trouflo na muzikál. So, would you come to church with me, sit down in the aisle next to me?

plakát

Grizzly (2013) (amatérský film) 

A já budu Grizzlyho obhajovat. Nejvíc mě na filmu asi bavil zvuk a hlavně epický vypravěč. A i zpracování děje, který není nijak oslnivý, je velice dobré. Vodka, skrytá hrozba a Electrobaby!

plakát

Pot (2012) (studentský film) 

Tohle bylo... Jak to říct? Celou dobu mi u filmu nebylo úplně příjemně. Já tyhle věci moc nemusím a svým způsobem to na mě působilo dost zneklidňujícím dojmem. Ty tři dávám právě za to.

plakát

Little Witch Academia (2013) 

Podle mě nejlepší z celého Anime Mirai 2013. Roztomilá hlavní hrdinka, která neumí používat koště, její podivná našedlá kamarádka se zálibou v jedech a blonďatá premiantka, která nakonec není tak nesnesitelná, jak se tváří. Dohromady to fungovalo, animace je krásná a barevná a zasmála jsem se. Kouzla, barvy a jak už název napovídá - spousta malých čarodějek. A nesmím zapomenout na to roztomiloučké dráče, které roztomiloučké vydrží jen pár okamžiků...