Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (527)

plakát

Štěstí být ženou (1956) 

Štěstí být Loren. ...Jak z kulometu rychle mluvená italština je odporná. Film o promenádování se Loren v módních hadrech. Víc neočekávejte!

plakát

Obchod na korze (1965) 

Dlouho jsem odolávala, neb (mimo jiné) Oscar a čs.filmová tvorba 60.let jsou dva fenomény, kterým absolutně nepodléhám, naopak, kterým se ráda a bez obav, že bych o něco přišla, vyhýbám. A zde opět potvrzeno - mnoho povyku pro nic! Zajímavé téma podané naprosto katastrofální vypovídací formou = atmosféra války/fašismu kromě poslední půlhodinky veškerá žádná, jako by se děj odehrával opravdu v 60.letech 20.století, proto i kvalitně neakční, upovídaný, otravný film. Poslední půlhodinka jako "záchranná brzda" předchozí nudy také nefunguje - hlavní postava totiž nejedná čistě na základě strachu a psychického stresu, ale pod notnou dávkou alkoholu - alkohol chování jedince podstatně mění v jakékoli situaci - a tak zde alkohol udělal čáru přes rozpočet nejen tvůrcům, ale i divákům. Těžká to půlhodinka pro výborného Jozefa Kronera, který tak místo nevinného ustrašeného a zoufalého "arizátora", na nějž by mohl padnout stín tzv."bílého Žida", musí sehrát roli hysterického ožraly. ...Jedna hvězda za herce, kteří se snažili, a to kvalitně, ale což nebylo, bohužel, nic platné.

plakát

Blisko, coraz bliżej (1982) (seriál) 

Přepychová sága z Horního Slezka v letech 1863-1945. Osudy členů rodiny Pasterníků z vesničky Wielowice pod Pszczyną, blízko které probíhá hranice trojího rozdělení (zabrání) Polska mezi Prusko, Rusko a Rakousko-Uhersko. Skvělá výprava i herecké výkony. V prvních  čtyřech dílech první sezóny vysloveně exceluje Franciszek Pieczka (Franciszek Pasternik), v druhé sezóně pak výtečný  Krzysztof Stroiński (Gustek Wanat). ...Další z TOP-seriálů socialistického kina!

plakát

Zakletá nevěsta (1939) 

Příšerné kvalitě na dvd se nelze divit s ohledem na dobu vzniku. Klasika, která by si jistě zasloužila digitální rekonstrukci pro nové vydání na DVD/BR.

plakát

Polowanie na ćmy (2023) (seriál) 

Obsahuje vše, co je pro úpadkové kino po roce 1989 typické, aby obstálo v tvrdém byznysu. Na druhou stranu jde o kino, které zachycuje pro nás málo známé a velmi komplikované období polských dějin, kdy Polsko jako takové neexistovalo=bylo rozděleno mezi Prusy, Rusko a Rakousko-Uhersko. Seriál se odvíjí v části zabrané Ruskem. Konkrétně pak ve Varšavě na počátku 20.století, ca.v roce 1905. Autonomie těchto polských zemí (Polské království) byla v této době už dávno zrušena a Rusko zavedlo tvrdou rusifikaci a pronásledování polských revolucionářů.  ...Varšavské podsvětí je pod ochranou zkorumpované policie. Ruská moc má obavy z revolučních sil, které by jí mohly přerůst přes hlavu. Proto donutí policejního inspektora a zároveń krále podsvětí, aby za každou cenu odvrátil pozornost Poláků od revoluce a namířil ji jinam. Inspektor využije černý trh s prostitutkami, kterého je i on sám součástí a všudepřítomných vykřičených domů pro vyvolání chaosu. Nejprve znesváří Židy, zabývající se obchodem s prostitucí, kteří se krvavě mezi sebou masakrují. Postupně poštve i Poláky a celé se to zvrhne v krvavý pogrom proti prostitutkám a bordelům. ...Velmi solidní výprava i herecké obsazení. Hlavní hrdinka,   lehká děva (nedobrovolně, vlivem okolností) a "revolucionářka" zároveń mi příliš nesedí ("nemastná-neslaná"), ale to je celkem jenom kosmetická vada. ...Seriál, který stojí za zhlédnutí, neb je dostatečně napínavý a historické období, které zobrazuje, je velmi zajímavé a v kině vzácné. ...Už autor knihy předeslal, že neměl v úmyslu podat téma jako pornografii a toho se drželi i tvůrci seriálu, což vůbec nevadí, ale trocha té přirozené/nenucené nahoty by určitě celé to "erotické prostředí" ještě více a příjemně oživila...Byznys je holt cenzura sama o sobě.

plakát

Dívka v modrém (1939) 

Vizážisti a kostyméři se opravdu činili = Baarová je vskutku krásná a zářivá a hraje velmi nenuceně a profesionálně. Její "staročeština" je k popukání a celou komedii skvěle okořenila. Baarovou příliš nemusím/nevyhledávám, ale v tomto filmu ji mám velmi ráda. Oldřich Nový samozřejmě excelentní, stejně jako můj oblíbený František Kreuzmann st. ...Dílko, které má také svoje pevné místo v mojí filmotéce.

plakát

Mravnost nade vše (1937) 

Scéna čištění navoněného saka je přes čáru, pro imbecily, jako z nepovedené americké grotesky. Ale jinak velmi zábavná a poučná oddechovka. Haas opět ve svém živlu - excelentní!

plakát

Barbora Hlavsová (1942) 

Po opětovném zhlédnutí musím jít s hodnocením drasticky dolů, a to bez ohledu na dobu vzniku filmu. Tragický děj je totálně zničen vlezlým happy-endem, který z tragédie udělal téměř pokleslou červenou knihovnu! Tragický konec by totiž alespoń zčásti ospravedlnil předchozí děj, který je sám o sobě značně přes čáru. Není sebevražda člověka, který udělá chybu, pro něho už dostatečným (dokonce definitivním!) trestem? K tomu významný díl defraudace pokryly záložně peníze z prodeje domu a šperků defraudantovy ženy. A k tomu se záložna vyjádřila, že je schopna pokrýt defraudaci ze svých rezerv. Postava prosté venkovské ženy, defraudantovy matky, proto působí směšně, její přehnaná čest, odpovědnost a ochrana jména rodiny jde až na samou hranici hlouposti a chorobné hrdosti. S tragickým koncem by se ona přehnanost víceméně otupila, avšak s koncem a la červená knihovna jde pouze o hořkosladký nedůvěryhodný kýč. ...Brzková a Plachta jsou excelentní.

plakát

Její hřích (1939) 

Námět by nebyl z nejhorších, ale to zpracování - i na svou dobu příliš prázdné a tahané, mnoho scén bez dialogů, kdy se jen někam jde nebo o něčem přemýšlí = něco mezi zvukovým a němým filmem. Film též značně utrpěl svým happy-endem, který se (prý) v psané předloze nekoná. Kmínková (scénář) nám tak udělala ze zajímavé tragédie pouze a jen další doják z červené knihovny.

plakát

Pantáta Bezoušek (1941) 

Milé, lidské a hřejivé dílko. S Kabátovou, kterou jsem nikdy moc nemusela, mi přišlo nyní pod ruku hned několik filmů a tímhle filmem si mě nakonec úplně získala. S Vlastou Matulovou zde tvoří rozkošnou sesterskou dvojku. O mužské herecké elitě netřeba mluvit-nádhera!