Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Zajímavosti k filmům (15)

Solaris

Solaris (1972)

Roli Snauta ztvárnil estonský herec Jüri Järvet, který neuměl příliš dobře rusky (a byl nakonec dabován). Během opakování jedné scény jej režisér Tarkovsky požádal, aby určitou pasáž zahrál smutněji. Což se mu povedlo, režisér byl spokojen. Po skončení natáčení se jej ale herec těžce srozumitelnou ruštinou zeptal: „Co v ruštině znamená slovo ‚smutněji'?"

Zrcadlo

Zrcadlo (1975)

Dokumentární záběry v bahně se brodících vojáků zachycují přechod sovětské armády přes zátoku Sivaš. „Skoro nikdo se odtud nevrátil," píše Andrej Tarkovskij v knize "Zapečetěný čas". „Po nějaké době jsem zjistil, že válečný kameraman, který natočil zmíněný materiál, zahynul téhož dne, během kterého svým filmem pronikl s ohromující silou do podstaty událostí kolem sebe."

Batman se vrací

Batman se vrací (1992)

Než se Selina Kyle (Michelle Pfeiffer) pustí do výroby koženého oblečku, polije mlékem vrchní část oděvu. V následující scéně je materiál opět suchý.

Abeceda

Abeceda (1969) (studentský film)

Pláč, který ve snímku můžeme slyšel, patří Lynchově dceři Jennifer.

Fantazie

Fantazie (1940)

Fantasia je prvním komerčním filmem na světe, který měl stereofonní zvukovou stopu.

Otázka života a smrti

Otázka života a smrti (1946)

Film se měl původně natočit ještě před koncem 2. světové války, jeho tvůrci však v té době měli problémy se sháněním barevného filmu Technicolor.

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Scéna v předsálí kina, kde jsou poručík Aldo Raine (Brad Pitt) a jeho dva parťáci převlečeni za Italy, měla podle původních představ autora scénáře Quentina Tarantina vypadat jinak. Na začátku film Raine sám říká, že strávil nějakou dobu na Sicílii, s italštinou by tak už měl mít nějaké zkušenosti, přitom v oné scéně se zdá, jako by se s ní setkal poprvé v životě. Pitt přišel na zkoušce ještě před natáčením s nápadem mluvit se silným americkým přízvukem. Tarantinovi to nesedělo s jeho původní ideou, avšak scéna mu v tomto stylu přišla tak moc vtipná, že už si ji nedovedl představit jinak.

3 sezóny v pekle

3 sezóny v pekle (2009)

Všechno oblečení ve filmu je dobové, bylo vytvořeno někdy kolem 40. let minulého století, nejedná se tedy o repliky šité z moderních materiálů.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988) (seriál)

Autoři českého dabingu ochudili úpravou originální audio stopy české diváky o pár zvuků. Např. v epizodě Konec neuslyšíme zaburácení haraburdí, do kterého přes zeď spadne Rimmer (Chris Barrie), a v epizodě Roztavení neuslyšíme střelbu zbraní mířících na Medvídka Pú.

Reklama