Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Horor

Poslední recenze (103)

plakát

Devadesátky (2022) (seriál) 

Není to bůhvíco, ale úplně špatné to taky nebylo. Škoda jen, že se všechno točilo okolo sudů na Orlíku, což sice bezpochyby byla "vlajková loď" tuzemského porevolučního zločinu, ale bylo o ní už řečeno snad vše, včetně dvouhodinového filmu Sametoví vrazi z roku 2005. Čerpat se přitom dalo i odjinud - přestřelka ruskojazyčných skupin v Průhonicích, kolínský gang, Kott s Kutílkem, vražda Běly, vznik jednotky Alfa a zátah U holubů, série dodnes neobjasněných vražd mladých žen v Praze atd. Ale chápu, že je to prequel veleoblíbených Případů prvního oddělení, takže prim prostě musí hrát pražská mordparta. Jinak klobouk dolű před M.Novotným, jak ztvárnil Ivana Jonáka, včetně gest, tónu hlasu i mimiky,. K úplné dokonalosti už jen chybělo krmení Bohouška v terárku, kejkle s Desert Eaglem a epesní teplákovka s Mickey Mousem, kterou měl Ivan na sobě, když tehdy dával s prostřelenou hubou rozhovor do televize. Ostatní už byli bohužel o dost slabší, nebo lépe řečeno se do svých rolí nehodili. D. Margolius nemůže hrát bodyguarda - bývalého četníka (jestli to měl být Pája Šrytr, tak to bylo šlápnutí hodně vedle), představitel Ludvíka Černého mě taky nepřesvědčil. A kdo mi nesednul vůbec, to byl představitel vyšetřovatele Kozáka, sorry prostě ne. Samostatnou kapitolou je pak smyšlená linka korupce jednoho z členů vyšetřovacího týmu arménskou mafií, kdy jeho reálný předobraz se ničeho takového nikdy nedopustil a seriál ho zcela zbytečně pošpinil. Proč to pan Mareš zasadil do scénáře, toť otázkou. Vyřizování dávných účtů?

plakát

Polosvět (2022) (seriál) 

K dokumentu Polosvět mě navedla poslední a vcelku povedená kniha J.Kmenty Světská mafie, jejímž těžištěm je příběh rodiny Bělových, o níž pojednává druhá epizoda tohoto seriálu. Polosvět je zajímavý  především pro diváka, pro něhož jsou 90.léta a historie domácího organizovaného zločinu novum, nebo o nich má jen matné povědomí. Jinak už bylo vše v něm uvedené nejméně stokrát opakováno, ať už v mnoha knihách, dokumentárních pořadech nebo v hraných filmech. Mrázek, Běla, Jonák, Krejčíř, Kopáč, Černý, Berdych...je to stále dokola. Tahle jména už jsou jako odlupující se viněty na umatlaných a skoro dopitých láhvích se zvětrávajícím mokem ročník 90 XX. Stačí ještě dosrkat pár zbytků a je prázdno. A na jazyku zůstává jen nepříjemná pachuť....

plakát

Lapidárium: Příběh boxerských rukavic (1998) (TV film) 

V tomhle je krása Youtube, že na něm člověk vždy najde něco, co mu kdysi v televizi z nějakého důvodu uniklo. Hezký dokument pro každého, koho zajímá tuzemský box, případně k němu alespoň trochu přičichnul. Zaujaly mě příběhy pánů Nekolného i Tormy a Němečka, stejně jako raritní  záběry z tréninku US Praha. Srdce mi pak poskočilo při několika momentkách z KTSO Praha v Haštalské ulici, kam jsem v roce 95 několik měsíců chodil na tréninky právě k Markovi Šimákovi. Box je neskutečná řehole a v závodní formě je jen pro málokoho. Pracovat musí umět nejenom ruce, ale i nohy, je to v podstatě tanec. Proto jsou v něm špičky Kubánci, Rusové i černoši a proto amatérský box, kde se v neskutečném tempu "tancuje" 3×3 (2) minuty, považuji za atraktivnější než 12ti kolové taktické profi bitvy, kde je to dlouho o vyčkávání a oťukávání se, často mezi metrákovými valibuky, kteří ladnost a eleganci pohybu nahrazují brutální silou a těžkými knockouty (byť třeba staré zápasy mezi Alim, Foremanem nebo Frazierem jsou v tomhle směru výjimkou).

Poslední hodnocení (276)

Devadesátky (2022) (seriál)

18.05.2024

Metoda (2005)

15.05.2024

Polosvět (2022) (seriál)

12.05.2024

Lapidárium: Příběh boxerských rukavic (1998) (TV film)

10.05.2024

PragueNight (2015)

10.05.2024

Silvestrovská překvapení (1992) (TV film)

30.03.2024

Okupace (2021)

29.03.2024

Žáku Kašíku, nežeň se! (1985) (TV film)

29.03.2024

Motorband: Restart (2017)

18.03.2024

Reklama

Časové pásmo bylo změněno