Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi
  • Hudební

Recenze (50)

plakát

Ozzy Osbourne: Speak of the Devil (1982) (koncert) 

Mám verzi tohoto stejného profesionálního koncertu Ozzyho a ta byla vydána už v roce 2005 společností MDM - Modern Media. Název i obsah koncertu je stejný jen grafika je trochu jiná. Úplně mě dostala celá ta souvislost se smrtí kytaristy Randyho Rhoadse v březnu roku 1982. V domnění, že se jedná právě o tento koncert s Randym jsem se konečně na tento profi záznam podíval a docela si skladby užíval. Jsem zcela emocionálně dojat a zároveň kompletně vysatý a zaujatý v dobrém slova smyslu. Holt parádní show od které je těžko se odtrhnout, ale pravděpodobně nevydržíte se na ně dívat od začátku do konce. Hlavně Vás dostane úvod a konec. V absolutním zmatení a nepochopení proč tam něco nesedí jsem po hodinách investigace detailů koncertu a záznamu zjistil, že se jedná skutečně o koncert v Irvine Meadows v Californii, ale záznam je z léta a to z června roku 1982 ale nejedná se o Randyho, ale o minimálně o zcela stejně dobrého kytaristu Brada Gillise, který stále ke dnešku pořád žije a je relativně známý. Prostě celé tyto souvislosti jsou naprosto neuvěřitelné, srdcervoucí a nepochopitelné. Doteď nepochopím proč si Ozzy svůj vztek v zákulisí odreagoval právě na Bradovi (ne Billovi jak jsem si myslel) a tento výborný kytarista už na dalším turné z Ozzym nikdy nehrál. Tuhle recenzi jsem prostě napsat musel - lidi pozor na Vampíry :-). Za mě 100%.

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část I (2022) (epizoda) 

Tak to je jedno z největších zklamání co jsem poslední dobou vůbec zažil. To všem došla úplně šťáva, nápady a nějáká větší hloubka či záměry? Sám u sebe mám pocit, že tam pro mě na atomové či atomické úrovňi procítění seriálu, či pouze tohoto jednoho dílu, bylo moc málo. Ale přišel jsem na to, že je to taky o tom jak herci člověku "sednou", prostě Ewan je ačkoliv mu fandím tak byl nějak mimo mě. Nemělo to žádnou šťávu a byl to totálně zmatený odvar BEZ hloubky a většího nápadu, a oduševnělosti který byl TAK charakterictický u původních Star Wars. Chybu bych viděl na straně režie a scénaře, než na samotném provedení, tam nějáká kvalita a snaha byla. Prostě tragédie. Jediové (respektive pouze Ewan) jsou tam místo toho, aby byly vítězové, byli na straně dobra a měli potenciál dát přes hubu všem Imperialistům, tak jsou a je tam jako poslední poraženec. Došla šťáva došla. A prostě "červeno-hnědé" tam bylo moc i u herců a na mě taky, Mělo se z toho nápadu celkově vytěžit víc a dát to vše jiným spirituálně lepším a víteznějším "dobrým" směrem.

plakát

Rok, který změnil Zemi (2021) 

Konečně terapie pro ty, co se stále i v r. 2021 léčí ze šoku z toho, co si lidi udělali navzájem a také z jedné z největších akcí v historii politiky z konce roku 2019. Vše je tu kompenzováno nádhernou přírodou a srdce jásá, když jsou oceány pro velryby čistší, zvířata si troufají znovu do měst, vzduch je čistší, ptáci zpívají, slyší se navzájem, znečištění a hluk upadl. Všechno rekordní, historické události. Ano mělo se to vše ještě více dotáhnout do konce, a do filmu vložit o něco více pozitivních informací i záběrů. Takhle jeden nejmenovaný člověk (nechci být rasista) tam ke konci akorát už vadil, stějně tak jako škodlivý pavouk. To se mělo vystřihnout - amatérská chyba. Ale kvůli zmapování historických událostí na planetě Zemi a historických záběrů si dokument přimhoučení oka zaslouží a dávám plný počet hvězdiček. Města se jen tak nevidí liduprázdná a moře čistá. Je neuvěřitelné jak se David při svém vysokém věku stále tak drží. 100%. Příroda je lék pro duši!

plakát

Max Payne (2008) 

Celý film se dojebal koncem, naprosto bezcitné prostřelení těla jednoho z aktérů, který tam měl být. Celé bez většího nápadu, který v první polovině filmu vypadal jakoby by mohl napodobit prvky z Matrixu, ale divák marně čeká na něo detektivnějšího, nápaditějšího a promakanějšího. Celé to bylo příliš pekelné, temné a brutální. Hodnotím to jako pro mládež do 16 let nepřístupné. Duševní a digitální peklo. Ke konci to vše vypadá jako konec béčkového filmu. Max Payne měl být surový a akční jen na zločince a střílet je, ne zabít svého pomocníka a udělat ze sebe kreténa. Byly tam fajn prvky pozitivity, vize Maxového předešlého pohádkového života, ale i tak - na filmy od tohoto režiséra se už nepodívám. Námět z PC Hry je dobrý možná se toho někdo v budoucnu zhostí lépe. Oddechovka? Tady si asi někdo úplně spletl film..

plakát

Tintinova dobrodružství (2011) 

Zmařený Titin! Hlásalo srdce mé rozervané na kusy, jak jsem uviděl plastické vizáže TinTina i kapitána Haddocka ve 3D. Tohle bylo totálně nezvládnuté a hořké zklamání pro fanoušky komiksových předloh. Jinými slovy - totálně chyběla lidskost! Ano, ano vše dokonalé promaknuté graficky ve stylu dokonalé počítačové hry, ale lidskost a cit, se nahradit nedá. Kamera byla úplně přehnaná, zbytečně až groteskně manevrující až se z toho točila hlava. Navíc přehnaně natažená a dlouhá. Kapitán byl zvládnutý nejlépe, ale Spielberg místo aby se ještě jednou kouknul do komiksů, tak se inspiroval a téměř až dokonale zkopíroval herce Jean Pierre Talbota zde: https://www.csfd.cz/tvurce/87749-jean-pierre-talbot/ který ztvárnil Tintina v lidské verzi už v roce 1961. Prostě ten tam úplně neseděl, Hergé Tintina maloval trochu jinak, a lépe lidštěji, srdcem, jak je vidno hned v úvodu filmu. TIntin připomínal šíleného dobrodruha z Anglie, ne fajn sympaťáka z Francie. Navíc místy to bylo všechno až příliš rychlé a překombinované. Hlavní děj filmu není přesně podle komiksových předloh, spíše jsou tady zkombinovány Hergého komiksy dva až tři a bylo to vše ošperkované Spielbergovými vlastními nápady a vsuvkami, jinými slovy udělal z toho skoro svůj vlastní film. Kapitán se přiblížil předloze nejvíce, ovšem režie i scénarista to zase to přehnal, v komiksové i animované předloze byl kapitán sympatičtější a navíc nebyl takový ochlasta. Opět chyba pouze zkopírovat ksycht filmového herce kapitána z roku 1961 ztvárněná Georgesem Wilsonem tady: https://www.csfd.cz/film/114270-tintin/galerie/?type=1. Takže taktak 60%, přitom lidský potenciál tam byl! Komiks a animovaný seriál vyhrál nad zmařeným, překombinovaným až nelidským filmem! Výměna režiséra a scénaristy prosím. Dokonalá grafika i detail vše nenahradí. Ono to "něco" co tomu chybělo, se ani dohnat dnešní šílenou dobu nemohlo, veškeré nápady pocházejí z 30.-70. let našeho minulého století, ty byly fajn a to lidem tenkrát ke spokojenosti stačilo.

plakát

Případ Collini (2019) 

Jsem dojatý! Nakonec dávám 80% a 4 hvězdičky, protože film byl místy dost těžko stravitelný a drsný, ale je to celkově vynikající soudní drama. Komentář píšu hned po zhlédnutí. Je ač k nevíře, že takové ukrutnosti byli schopni nacističtí Němci páchat relativně sousedním Italům, i když byl Hitler s Musolinnim během 2. světové války na "jedné loďi". To jsem vůbec nevěděl a silně pochybuju, že je to natočeno přesně podle skutečných událostí (nikdo to ve filmu uvedeno nebylo, ale komentář na konci filmu působí takovým dojmem). .Cítím se jako Evropan, protože můj praděda byl původem Ital a můj děda zase původem Němec, zůstalo mi Italské jméno, a to vůbec nevypadám jako Jižan s tmavými vlasy. Co říct k filmu? Působí dojmem, že se natáčel spíše na začátku tohoto století, dost mě překvapilo, že je to vlastně nový film z roku 2019 - dostal jsem se k němu úplně náhodou. Je emocionálně hodně náročný, tak mě v půlce filmu zahránila loď a na zbytek jsem se dodíval následující den. Všechno se točí kolem soudního sporu, takže celkově hodnocení sedí. Lidstvo by se mělo poučit z minulosti.. Zároveň je cítit výzva k nalezení své rodiny, alespoň pro mě. Ale je to dost drsná věc, takže bacha lidi. Nenechte na sobě páchat ukrutnosti, odveta nevyřeší nic, navíc sám pachatel je vždy emocionálně zničený - zahráno Francem Nerem skvěle. Bezcitnost a brutalita je pro mě naprosto nepochopitelná. Dobře, že se to divákům připomíná, proto nezapomínejme a věřme v lepší lidskou společnost i budoucnost.

plakát

Tintinova dobrodružství (1990) (seriál) 

Musím dát plný počet hvězdiček. Už jako malý kluk jsem u svého strýce v Belgii (ano, v Belgii!) sledoval a četl většinu komiksů Tintinovy série a byl to jeden s mých největších objevů a koníčků ve svém volném čase (kromě Astronomie). Až teprve před několika lety jsem náhodou narazil na animovanou sérii v CZ dabingu (konečně!).. Pamětníci pamatují, že tenkrát kolem roku 1990 byly komiksy sehnatelné pouze v němčině, nebo angličtině, a u nás v Česku nikdo netušil co, nebo kdo to je.. Takže jsem vděčný za českou verzi která perfektně sleduje a doplňuje komiksové vydání. Pro mládež a pro mě skvělá odreagovačka a návrat do minulosti. Hlavě tady není tolik střihů, tak už žádné nebezpečí epileptických záchvatů, a odpočinek pro zmožené oči. V seriálu je krásná naivita, nezkaženost a především absolutní nenáročnost a zábavnost děje. Přesně to, co je do dnešního šíleného světa potřeba vrátit zpět. Prostě pohodička a odpočinek s občasnou akcí.

plakát

1984 (1984) 

Tak nakonec 4 hvězdičky. Brutálně uchvátný závěr a realističnost celého filmu mě přemluvila. Divil jsem se nad důležitostí data 4. dubna tj. 4-4 a bylo to přesně v tento den, co jsem se na celý film konečně podíval. Hlavně datum je použito hned po úvodu jak hlavní hrdina čte noviny kde je v titulcích 4-4-1984. Vsadím se, že si toho málokdo všiml. Co na to jinak říct? Připadá mi to ještě hodně poznamenáno a inspirováno pomatenou brutalitou 2. světové války. Vše je omezeno, zakázáno, ovládáno, všichni připadají zmanipulovaní režimem či existujícím nebo vymyšleným Velkým Bratrem. Ti, co se tomu všemu snaží podvědomě utéct tj. hlavní hrdina se svou romantickou láskou - tak ti to mají těžké. Vše jsem tomu věřil, výborné herecké výkony až jsem věřil, že někde v paralelní realitě Země se něco takového mohlo odehrát. Děj připadá hozený jakoby do depresivní pseudo Rusko-Německo-Americké pseudo fašistické šokující diktátorské reality někde kolem 30. - 40. let zkombinovaného s technologií let 80. tých. Možná se něco mohlo vystříhnout, ale jinak překvapivě dobrý až výborný film jak dělaný proto když máte chmurnou a samotářskou náladu.

plakát

Hvězdná brána - Rozloučení navždy (1999) (epizoda) 

68%? Nesmysl! Dneska jsem tento díl viděl po dlouhé době znovu a připadal mi jeden z nejlepších z celé 3. série. Fajn romatický a hluboký příběh mezi Danielem a Shari, graduje a bohužel se i svým způsobem zakončí. Relativní oddechovka a zároveň dramatický díl - přesně to co chybí mě, samotářům a romantikům - jejich drahá polovička - žena, co dokáže skutečně milovat. Daniel byl tady lehce vyšinutý, zahráno Michelem Shanksem skvěle, nebylo se čemu divit. Tady se jednalo o zlomový bod, který ale Daniela ani celý tým nezlomil. Ani nevím vrátila se potom Shari ještě někdy vůbec? Fajn díl normálně tak 90%, ale musím dát 100%.

plakát

Muž z Vysokého zámku - Jahr Null (2018) (epizoda) 

Naprosto skvělý, strhující a dramatický závěr celé série, který je taky jejim nejlepším dílem. Pokud jste se místy nudili během sledování celého seriálu, tak tento závěr Vás příjemně překvapí. Jasně díl nebyl dokonalý, ale jde o to jaký měl námět, myšlenku, zpracování a nápad. Alexa mě naprosto přesvědčila a konečně ji taky dali trochu větší prostor než obvykle. Nacistům se povedl průlom tunelem do paralelního Vesmíru, který byl překvapivý, šokující.a nečekaný. Zároveň tam nechyběli určité spirituální a psychologické prvky, které přesně zapadly tak jak měli. Při vyhlášení roku "nula" Nacisti pořádně řádili až z toho šel strach. Jasně, že nejsem na jejich straně tak proto byl úplný závěr taky tak výborný. Za mě 100%.