Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Fantasy

Recenze (46)

plakát

Podivuhodný příběh Henryho Sugara (2023) 

Měl jsem za to, že jde o obyčejný film, na motivy příběhu Roalda Dahla. Jak já se mýlil. Prvně mě z rovnováhy vyvedly kulisy a design scény, pak styl vypravování a nakonec krátká stopáž.  Naprosto mě uchvátil styl popisování chování postav, přechod že scény na scénu a až divadelní styl herectví s přímým pohledem do kamery/na diváka. Skvělá jednohubka, skvělé obsazení, více takových

plakát

Démon ve mně (2023) 

Těšil jsem se na horror, jehož průběh i řešení bude jiné, hlavně kvůli kultuře představitelek hlavních rolí. Z traileru to vypadalo nadějně. Bohužel se ve filmu ukázalo, že naděje byly falešné. Mladé herečky dvou hlavních rolí a představitelka matky jedné z nich nedokázaly podle mě utáhnout svoje role a moc jim nepomohly ani vedlejší role, které pro příběh byly zbytečné.  Přišlo mi, že studenti dostaly pár peněz na kameru a licenci na VFX program a udělali film, kam upíchli ještě svoje rodiče. Hodně slabé, bohužel ani bizarní abych to mohl obhájit jako guilty pleasure.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál) 

“Evil cannot create anything new, they can only corrupt and ruin what good forces have invented or made.” Jedna hvězda za rozpočet

plakát

Jan Žižka (2022) 

Těšil jsem se, jednak skrz srovnání s trilogií z minulého režimu a jednak skrz zasazení do českého prostředí.  Nakonec jsem zjistil, že ani jedno se hodnotit nedá. Zasazení by člověk nečeského původu na naši kotlinu v životě nemohl tipovat. S trilogií původní - čti budovatelskou potažmo socialistickou - to naštěstí také nemá co dočinění.  V podstatě jde o solidní snímek, který ocení hlavně český divák, který se umí povznést nebo divák nečeský, který nemá zábrany se nedívat na všechny nepřesnosti.  Hodně bylo řečeno o lokalitách, penězích, scénách s divnou choreografií, za mě největší krása filmu jsou záběry na českou přírodu a scény pod vodou.  Místa, kde mluvil Jan Hus, poslouchala jej královna, nebo kdy se v podhradí děje šarvátka a Rožumberk s Zmikundem stojí jen na cimbuří a nedělají nic, tomu se nedá než smát.  Možná nevyužitý potenciál, možná jen špatná stylizace, každopádně, doufám že Michael Cane neodjel domu s 50 miliony v kapse, protože sice předvedl solidní výkon ale umí to i lépe.

plakát

Gangy z Birminghamu (2013) (seriál) 

Někdo se vyrovnává s hrůzami 1. světové války jako Hemingway či Erich Maria Remarque, pak je to Thomas Shelby, kde on a jeho bratři a gang Peaky Blinders si prodírá cestu na výslunní. Birminghamský přízvuk je exkluzivní a celkové herecký výkon je na špičkové úrovni.  S čistým srdcem můžu doporučit všem lidem a kuřáci, připravte si hodně cigaret, seriál vás nenechá chladnými minimálně o půlku víc, než nekuřáky.

plakát

Pacific Rim: Povstání (2018) 

První díl měl dvě velká plus. První byl naprostý WOW efekt a všem se splnil sen vidět velké potvory velkým robotům. Druhé plus byl asi nejkvalitnější proslov od prvního Dne nezávislosti. Druhý Pacifik Rim zkrátka přišel o efekt, poutavé herce, bylo tam toho moc na relativně krátkou stopáž, ale i přes to nudil. Chvílemi sem se díval na hodinky kdy už půjdu ze sálu pryč a u filmů jako je tento, to by se nemělo dít. Pocity mám všelijaké ale spíše záporné. Snad vydělá dostatečně peněz, aby byl i díl třetí. Ten snad nebude tolik nudit. O nelogičnostech či hloupých rozhodnutích ani mluvit nebudu. Byla by to jen ztráta času.

plakát

Cesta za králem trollů (2017) 

Nebýt Nového Zélandu, myslím že by se Peter Jackson rozhodl pro natáčení v Norsku. Čekal jsem fantasy dostal jsem pohádku pro starší, kde se objevovali kvalitní fantasy náměty. Jsem spokojený a vůbec ne zklamaný. Neokoukané tváře, neokoukané exteriéry a sympatičtí herci s kvalitními výkony. Pro odpočinkové odpoledne v kině nebo u televize je to ideální.

plakát

Klub rváčů (1999) 

U takových filmů jako je Klub Rváčů člověk neřeší technické věci. Tyhle starší filmy mají v sobě poselství, ale ne takové jaké se na první pohled zdá. Ale poselství schované za rohem co na vás jen vykukuje a doufá, že si ho všimnete. Je pro nás upřímně tolik důležité mít perfektní stolek? Perfektní záclony? Nebo vždy a hned po jídle umyté nádobí? Je potřeba se povznést nad takové věci a otevřít oči a vymanit se z okovů, neboť ''věci které máme vlastní nás, ne my je''. Film mě vtáhl a těším se, až se někdy na něj podívají moje děti.

plakát

Dunkerk (2017) 

Co do depresivní atmosféry se žádný současný válečný film s tímto nemůže rovnat. Z části díky ultimátnímu soudtracku od Pana Zimmera a z části díky přetáčení scén z různých pohledů postav. Postavy jsou zcela obyčejné. Neznáme ani z většiny jména ''hlavních'' postav. Děj pokračuje a umírají nevinní chlapci, odvážní muži a staří se snaží udělat dobrou věc. V podstatě se ve snímku ani moc nemluví. Jen slyšíme nálety letadel při jejichž kvílení mrazí, sedačky v kině se při výbuchu třesou a jen si člověk říká, lidi mladší než je on, tam tehdy byli, sami, hadový, unavení, zoufalý a bez naděje na zítřejší rozbřesk. Jak to dokázali? Film nám moc neukáže ale dokonale několik z tisíců podobných situací. Na konci celkový dojem z filmu podtrhne projev Winstona Churchilla, až člověka mrazí.

plakát

Uteč (2017) 

Film postavený na hlavu co ani hlavu nemá protože o ní přišel, když se režisér rozhodl mu jí useknout a scénárista ji ukopl někam hodně daleko. Schizofrení. Tak bych ten film popsal. První třetina je něco na způsob černé komedie. Druhá třetina by mohla bát docela solidní (možná krimi/mystery) thriller a poslední, tedy třetí třetina by se dala popsat jako slabý odvar hororu.¨ Jak jsem řekl. První třetina pojednává o smíšeném páru, kde dívka chce aby její přítel navštívil rodiče. Fajn. Sem tam nějaký ten černý vtípek hahaha hihihi. Bavil jsem se. Pak začíná s druhou třetinou atmosféra houstnout. Všichni. Rodiče i příbuzní se chovají podezřele. Hlavně služebnictvo (jaká náhoda, že černé) se chová ještě divněji. Posléze je tu i třetí třetina a s ní mi to přijde jako by scénárista prostě zjistil. že má uzávěrku za 5 minut a příběh utnul rychlou konečnou. Nechci vyzradit zápletku proto kroužím tak kolem. Film byl solidní. Zvuk ani kamera nebyla tak výrazná, herecké výkony taky ne. Jen atmosféra stojí za zhodnocení. Bylo citelné jak se celá síla v ovzduší mění, právě s náladou ve filmu. Průměrný film, Označován neprávem horor. Horor to určitě není. Silné tři hvězdy.