Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Krimi
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Zasloužené 1.místo v žebříčku ČSFD jako nejlepší film. Tady nepřišla ani jedna vteřina nazmar. Oduševnělý a výjimečně vydařený film o naději, která je vystižená větou: Na světě jsou místa, co nejsou z kamene. Bravurní scénář, který dal váhu nejen hlavním postavám, ale i těm vedlejším. Všechny zápletky mají svou důležitost v krásně procítěném příběhu vězně Andyho. Tady by ani deset hvězdiček nestačilo... jedním slovem skvost!

Ona

Ona (2013)

Nádherně a moc zamilovaný Joaquin Phoenix... do počítače. Blízká budoucnost je zde vylíčena vcelku uvěřitelně a takové sci-fi já ráda. To, jak tvůrci filmu ztvárnili vztah člověka k unikátnímu operačnímu systému, mi přišlo podobné k tomu, jak jsou ve skutečnosti dnes lidé někdy doslova závislí na virtuálních technologiích. Zajímavá myšlenka o tom, kam by se moderní technologie mohly vyvíjet. Výkon Joaquina Phoenixe mě mimořádně zaujal, utáhnout komorní snímek vyžaduje opravdový herecký um, který on tady prokázal.

Oddělen

Oddělen (2011)

Náročný film, který se zabývá otázkou Kam ten svět spěje? Navíc je zasazen do školního prostředí, které zobrazuje mladé lidi na startu do dospělého světa. Film líčí vývoj společnosti pesimisticky a prostřednictvím hlavního hrdiny si pohrává s otázkou, jestli je možné zůstat od tohoto negativního vývoje oddělen. Zajímavě zpracované a přesvědčivě zahrané, zasloužených pět hvězdiček!

1942

1942 (2012)

Sucho, hladomor a miliony lidí na útěku. O téhle části dějin jsem neměla ani tušení. Bravurně natočený velkofilm, který téměř dokumentaristicky líčí bídu a utrpení uprchlíků, nečinnost vlády a nechutné politikaření... Panebože, tohle se opravdu stalo. Film ve mně dozníval pěkných pár dní. Tady jsou slova zbytečná, to se musí vidět.

Touha, opatrnost

Touha, opatrnost (2007)

Film, u kterého se vyplatí počkat, až se pomalý začátek rozvine do napínavého děje. Naivní členové ochotnického divadla chtějí pomoci své vlasti a vydají se na velmi tenký led. Nadaná herečka pronikne v přestrojení za zámožnou podnikatelku do rodiny bosse a kolaboranta pana Yee a stane se jeho milenkou, aby odbojářům pomohla se k němu dostat a zabít ho. Film je vypracovaný do detailu, proto je tak zdlouhavý, ale je díky tomu velmi naturalistický. Nechybí ani odvážné erotické scény, které perfektně dokreslují lásku, jenž se mezi milenci vyvíjí.

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků (1989)

Skvělý scénář, námět i provedení filmu daly dohromady umělecké dílo. Překvapil mě Robin Williams v roli charismatického učitele, který doslova probudí své studenty k životu. Tento námět není ojedinělý, ale tady je originální v tom, jak na takového učitele reaguje školský sbor - jako ve skutečném světě, kde pro plnění snů není moc šancí. Film nás provádí střety mezi ideály a marností. Učitel se snaží naučit své sedmnáctileté studenty samostatně myslet. Jedná se o nadčasový snímek a působí jako protiklad současné konzumní doby.

Hilary a Jackie

Hilary a Jackie (1998)

Překvapivý a skutečný životní příběh dvou sester, díky kterému se sláva ukáže jako danajský dar. Silnou stránkou děje je vykreslení pozadí slávy a její tragické odeznění. Takto originální pojetí jsem ještě neviděla. Na snímku oceňuji také herecké výkony a bravurní střih. Některé scény mě dojaly k slzám a to se mi nestává často. Líbí se mi, že je děj srozumitelný, ačkoli je spletitý. Pět hvězdiček bez váhání!

1929: Velký krach

1929: Velký krach (2009)

Vynikající dokument o zločinném chování bank, které vedlo ke krachu, jež se stal podhoubím pro vypuknutí 2.světové války. Skvělé varování před dnešním všeobjímajícím konzumem.

Infiltrátor

Infiltrátor (2016)

Film podle skutečné události. Ukazuje, jak riskantní je dostat drogový gang. Nejvíc mě dostalo chování bank, že se něco takového fakt stalo. Já bych v přestrojení nedokázala ani pozdravit. Smekám před každým agentem, který bojuje za správnou věc. Napínavá podívaná až do konce, kde jsou fotky skutečných postav.