Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Akční
  • Romantický

Recenze (24)

plakát

Černé vdovy - Série 2 (2023) (série) 

Druhá série byla ještě o něco lepší, hlavně díky tomu brilantnímu humoru. V první řadě mě moc nebralo to neustálé vyšetřování, ale v téhle sérii nebylo nic, co by mě ani na chvíli nebavilo. Žádné zbytečné dialogy, jedna vtipná scéna za druhou, akčnost a hlavně skvělé herecké výkony! Zbožňuju všechny tři hrdinky, každá je jinak specifická osobnost a vtipná jiným způsobem. Samozřejmě exceluje postava Veroniky a Alexe, ti se opravdu vyvedli! Taky skvěle vybraní záporáci, kteří se na to perfektně hodili! Sice to už bylo takové přehnané a nereálné, až takový americký akčňák, nakonec mi to vůbec nevadilo, protože to mělo prostě šmrnc a nevídaný humor. Konečně opravdu povedená komedie! Mohla by být ještě třetí řada! :-)

plakát

Služka (2023) 

Z tohoto filmu mám hodně rozporuplné pocity, ale příliš kladně hodnotit nemohu. Herecké výkony hlavních hrdinek jsou docela slabé, nejvíce asi exceluje Geislerová a Kerekes, přesto zde chybí větší psychologie postav, vše má rychlý spád, že divák nemá ani možnost se s nějakou postavou sžít, pochopit ji a oblíbit si ji. Chybí mi tam propracovanější dialogy a dějovost. Jinak téma rozhodně nevšední, co je na tom asi tak nejlepší tak to, že film nejvíce poodhaluje tabu témata a tím nemyslím jen lesbický vztah, ale takovou tu všednost žití, o které se moc nemluví. Zpočátku jsem si říkala, že je to samá erotika a moc explicitních scén (naštěstí to nepřesáhlo hranici porna byť je zde vidět víc než dost), ale ačkoli jsem čekala, že lesbická láska je hlavní téma (i když nějaké velké zamilování z toho vycítit moc nejde), nakonec bych to neviděla jako to nejhlavnější. Objevuje se tam ještě mnohem víc témat, které mi přišly důležitější i zajímavější, třeba dopad války, nechtěné těhotenství, mateřství (to je zde podáno dost zajímavě). Film naláká (hlavně muže) nejvíc asi na nejeden pohled na ženská ňadra a pak na působivé prostředí slatiňanského zámku (a ne, opravdu u něj není hned Karlův most). Z osobního pohledu to vidím tak, že mezi komparzem panovala mnohem lepší dobová atmosféra, která ve výsledném filmu už moc zachycena není (možná kdyby to pořád nebylo na jednom místě). Dost na tom, že to z knihy má opravdu pramálo společného. No, do filmu se musela přidat erotika a lesbický vztah, aby to bylo něčím zajímavé.

plakát

Příběh služebnice - Série 2 (2018) (série) 

Druhá série o něco slabší než první, a to hlavně proto, že se děj neskutečně táhne a zas tolik zvratů se nestane. Podle mě zbytečně dlouhé záběry na jedno místo (nejčastěji obličej nějaké z postav), ačkoli se mi jistým způsobem líbí, že si divák domýšlí, co se asi uvnitř postavy děje a jak by každý asi reagoval jinak. Vadila mi ale spousta nelogičnosti v ději. Pořád jsem si říkala, jakou spojitost mají ty retrospektivy, do toho míchání minulosti i dalších postav, a velkou návaznost jsem v tom nenašla (za mě bezpředmětné scény z minulosti). (TROCHU SPOILERU!) Nějaké momenty byly ale hodně silné, jako když se June schovávala v domě, to jsem skoro nedýchala. Opět ale pohled na celý porod June (mimochodem až moc explicitní) mě tedy skutečně nebral. Poslední díl jedno velké zklamání - spousta nelogičnosti! To, co udělají Sereně, mi nedávalo logiku, ale to bych ještě přešla, protože celkově jejich smýšlení nedává logiku, ale aby najednou jenom tak nechala odejít "své" dítě, aby June natáhla veliteli a on to v klidu přešel, aby Emily nehrozil trest po tom, co udělala, a naopak ji vysvobodili a aby se June najednou rozhodla neutéct? Pro všechny postavy velmi nepravděpodobné jednání...

plakát

Žena z mých snů (2012) 

Musím vylepšit hodnocení tohoto filmu, protože si to tohle nevšední zpracování rozhodně zaslouží. Začátek filmu se jeví jako běžné klišé - muž, který ztratí chuť do života, hned v první scéně spatří ženu svých snů a vše v životě se mu má náhle převrátit, jenže... Jak se to může stát, když žena ihned zemře? A divák ví, že půjde celý film o ně dva, a to přesto, že "konec" přijde už hned na začátku. Asi právě to diváka může nejvíce zajímat, jak může jít o velkou lásku, přesto že se ti dva střetli na malý okamžik. A tento nápad je opravdu nevšední a velice zajímavý a do samého závěru zůstává divák napnutý, jak to může dopadnout, ačkoli už na samém počátku víme, jak to dopadne... Důležitý totiž není počátek ani konec filmu, ale osobní proměna a přístup k životu, které jsou velkým tématem celého filmu. Velmi se mi líbilo pracování s motivem snu, který hraje v životě důležitou roli, ačkoli si to mnoho lidí neuvědomuje, a může ledasco ovlivnit... A přesto dokáže konec filmu překvapit a dojmout, ne tolik událostmi jako různými souvislostmi, které naplní onen romantický syžet. Také musím oponovat ostatním recenzentům, neboť oba herci jsou naopak velmi sympatičtí. Samozřejmě by film mohl disponovat lepším režisérským zpracováním, avšak scénář se opravdu povedl.

plakát

Requiem pro panenku (1991) 

Tak silný zážitek z filmu jsem neměla ani nepamatuji. Herecké výkony jsou opravdu chvályhodné (až se tomu v některých případech ani věřit nedá) a ta celá atmosféra je vystižena vážně bravurně ještě s těmi hororovými a psycho prvky, které dokáží diváka neuvěřitelně nahlodat. Ještě k tomu, když si uvědomí, že to má nějakou reálnou předlohu a ví, co se s hlavními aktéry ve skutečnosti stalo. Vážně klobouk dolů za takový excelentní režisérský počin!

plakát

Single Man (2009) 

Možná trochu zklamání, že se ve filmu vesměs nic neděje, ale zároveň si zas člověk uvědomí, co se všechno v jediném dni dokáže změnit. Nejdřív se ke mně film dostal s označením jako gayská tematika, ale o žádné milostné sexuální scény nejde ani v nejmenším (což se koneckonců divím po tom, kolik fešáků se mu nabízelo). Avšak možná právě o to jde, když je člověk znechucen životem a nic už pro něj nemá smysl, že ani přítomnost kteréhokoli člověka nepomůže, když ztratí životní lásku. Takže co asi chce film přiblížit tak to, co pozná za život asi každý z nás a je třeba si uvědomit, že vždy je nějaký důvod žít dál a přes to všechno se přenést. Ale něco mi v tom filmu prostě nesedělo, možná co se herců a uvěřitelnosti celého děje týče (tak například aby se učitelovi ve středním věku dostal jen tak domů jeho atraktivní student a hned nahý...)

plakát

Řbitov zviřátek (2019) 

U tohoto filmu mám problém jako u ostatních filmových zpracování Kingových předloh - nedokáže tak důvěrně vystihnout tu atmosféru, která by tam měla být. Ta scéna na hřbitově vlastně vůbec není tak dramatická a zato se tam neustále opakuje výjev rozšmelcovaného černocha, který je na tom snad nejvíc děsivý, ale poněkud trochu zbytečný. Těšila jsem se, že se zachová původní zápletka, takže film z roku 1989 se knize více podobá, ačkoli v jeho případě to vyznívá více komicky. V tomto zpracování se alespoň podařilo film pojmout více strašidelně. Závěr mě zklamal asi nejvíc, ten je zase spíše k smíchu. Jako průměrný horor dobrý, ale že se to tváří jako Kingova předloha, a vlastně celkem málo se jí podobá, mně na tom vadí nejvíc.

plakát

Počkám, až zabiješ (1973) 

Velmi silný příběh o hrůzných činech z koncentračního tábora, které jsou pro nás naprosto něčím nepředstavitelným. Námět je velmi zajímavý a vypovídá o hrdinských počinech obyčejných lidí, boje o přežití, národní hrdosti a fanatizmu a v neposlední řadě psí oddanosti. Vladimír Dlouhý naprosto uvěřitelně ztvárnil roli malého chlapce a vyjádřil natolik věrohodně, co člověk (natož malé dítě) musel cítit a prožívat. Zpracování by si zasloužilo určitě lepší i nějak propracovanější dialogy, kterých tam příliš není. Film je ale napínavý a velmi dramatický do posledního okamžiku. Diváka nejvíce dojme linie oddaného psího hrdiny, kterému je přednější život svého pána. Pozn.: za připomenutí stojí natáčecí místo, které je poměrně opomenuto - slatiňanský hřebčín

plakát

Přežila jsem peklo (2008) (TV film) 

Z celkového pohledu zajímavý příběh, který se jen tak nevidí. A ačkoli je to docela napínavý a akční thiller, je to celé vlastně tak trochu hloupost. Herecké výkony jsou dost slabé a některé scény přímo absurdní, no těžko by hlavní hrdinka v takové situaci přežila (zřejmě by nepřežila už ani první střetnutí se sanitkou), ale je to jenom film a všichni chtějí happyend, vlastně proč ne, jen kdyby to místy nebylo fakt natolik hloupé. Ale ztvárněné to bylo docela napínavě, že jsem přesto film chtěla vidět do konce, stále tam totiž přicházely nepředvídatelné komplikace. No Marisa si prostě zahrála na superhrdinku a zachránila celou Jižní Afriku, co víc k tomu dodat...

plakát

Requiem za sen (2000) 

Viděla jsem tedy i větší "depkařiny" než tento film, což zmiňuji proto, že se mu právě tento přívlastek nejvíce přisuzuje. Jediné, co jsem předem věděla o tomto filmu, bylo to, že půjde o drogy, no ono více méně skutečně o nic jiného nejde. Jenom je tam navíc přidán jeden příběh, který vypovídá o jiné závislosti, ačkoli už se to drogové závislosti téměř vyrovnává, ale ten byl alespoň v jistém ohledu zajímavější, protože o těch drogách je toho všude plno. I přesto mě více bavil ten snímek mladých lidí, jelikož tam byly zase velmi hezky vykresleny ty vztahy plné vášně i romantiky (navíc se skvělou hudbou, která tam pasovala jak vyšitá). Bohužel Sary příběh mě zas tak nebral, aspoň ne ze začátku, ty scény byly docela nudné, a tak jsem stále čekala, kdy přijde ta pořádná psychická nálož. Do poslední chvíle bych nevěřila, že je film schopen člověka odrovnat i během posledních deseti minut. Jared Leto ani Jennifer Connelly mi tam celou dobu moc nepasovali, protože jsou mi oba děsně sympatičtí. Ale to, co předvedli na samém závěru, byl opravdu dokonalý herecký výkon, až mi to přišlo opravdu dost uvěřitelné, čeho je člověk schopen kvůli drogám, a tak mi to herecké obsazení nakonec docela sedlo.