Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Moje tolerance vůči estetice šedesátek má svou hranici a ta byla zase jednou výrazně ohrožena. Co na tom, že Firth je dokonalost sama a Julianne dokáže přesvědčivě splynout se všemi epochami historie...? Smyslné obrazy bývalého módního návrháře oscilující mezi pop artovými plátny a dusivou sexuální frustrací tehdejší generace, sice mají cosi do sebe, ale v tomto případě by méně mohlo být více. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Opravdu citová záležitost zahalená v hávu dojemnosti a úvah, která se opírá o neuvěřitelný výkon Colina Firtha, kterému skvěle sekunduje Julianne Moore. Hra s barvami podtrhuje celkovou vizuální dokonalost, kterou načala dobře situovaná kamera. A do toho ještě hraje úžasná hudba (ještě teď si broukám Clock Tick), která pomáhá diváka více vtáhnout do děje. Je to možná další případ klišé - úvaha o životě a smrti. Ale s dobrým obsazením a režisérem se to dá zdolat a to se povedlo. Ten konec mě fakt dostal. Nečekané a úderné! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Intelektuálny homosexuál preberá nahlas svoj život a pritom ešte vo veľkom filozofuje so svojim okolím. Do tejto role sa celý položil Colin Firth v domnienke, že sa podobne do filmu emocionálne vložia aj diváci. Bohužiaľ sa to nedá. Neviem, ako by som reagoval v kine, ako na gauči, ale pri Single man som šľapal na stacionárnom bicykli a tak nebol až tak nudný. Komentár som mal napísať tesne po pozretí, aby som mohol reagovať na jednotlivé myšlienky, takže tentokrát iba takto povrchne. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Co je pouhý jeden den v lidském životě? Na tuto otázku se snaží odpovědět tento film, respektive tento film nabízí jen jednu odpověď z mnoha variant odpovědí. A není to příliš lehké podívání, naopak film je vůči divákovi poměrně náročný a vyžaduje po divákovi nejen jeho plnou pozornost, ale zároveň i určitou dávku trpělivosti a sebeovládání. Je totiž velmi snadné film kdykoliv vypnout, protože nejsem jako divák zvědavý na to, jak je hlavní hrdina zabírán různými úhly kamer, protože mě nebaví, jak se celý příběh vleče, nebo prostě proto, že mě to nudí. Já se během filmu nudil několikrát a uznávám, že občas si mohl režisér odpustit ty zdlouhavé záběry, kdy se toho ve filmu příliš neděje. Ale ve výsledku jsem s filmem jako takovým velmi spokojený. Jasně, někdo může říct, že je to film o jednom homosexuálovi, který není dost chlap na to, aby se dokázal poprat s tím, že jeho životní partner zemřel, a tak se chce odprásknout. Ale kdo chce v tom filmu vidět něco víc, jako například já, ten to tam skutečně uvidí. Toto existenciální drama je plné smutku, bolesti, ale taky naděje, a o tom přece život je. Za ztvárnění hlavní role je nutno smeknout pomyslný klobouk před vynikajícím Colinem Firthem, ale potěšil také Nicholas Hoult, jehož herectví se mi začíná líbit stále víc a víc. Znovu bych asi film vidět nechtěl, ale ve výsledku to pro mě byl neobyčejný filmový zážitek, který je nutno patřičně ocenit, proto uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měla uchýlit ke klišé, prohlásila bych film Single Man za dokonale vybroušený diamant, v jehož nitru se stále ukrývá divokost, syrovost a bolavost, které vám rozřezávají ruce do živého masa každou ze svých vycizelovaných hran. Kdybych byla filmový znalec, obsáhle bych pohovořila o styčných plochách s Hodinami, Daleko do nebe nebo Americkou krásou díky době děje, výtvarné stylizaci, tématice, pocitovosti v elegenatním rámu a uvěznění v každodennosti, popsala bych nejednu stránku o sladění kamery, hudby a barev s dějem a rozpoložením postav a za každým druhým slovem by se přetlačovaly výrazy jako existencialismus, identita a sebeurčení. Kdybych měla chuť někomu něco radit, doporučovala bych vám vidět to ve stejném prostředí jako já, ve starém polozapomenutém kině a kavárně dohromady, kde sedíte u stolku pod starými obrazy a díváte se na plátno během upíjení červeného vína, nerušeni šustěním pytlíků a chroupáním popcornu. Jsem jen ta, která jsem, tak řeknu pouze tolik: Single Man je příběh o drásavé opuštěnosti, o propasti zoufalství skryté za jedním jediným všedním dnem, o snaze (ne)přežít něco, co se přežít nedá a snaze (ne)přežít ve světě, který se rozhodl vzít to do pekla zkratkou... a taky holdem Kráse s velkým K a definitivním důkazem, že když Colin Firth chce, dokáže odhodit svetr se sobem kilometry v dál a zadupat vás do země jediným pohledem. Skláním hlavu, zavírám oči a dovoluji jediné slze prodrat se na svobodu zpod pevně stisknutých víček - a definitivně se loučím s létem. No co, stejně jsem léto nikdy neměla ráda.... P.S. Patřit mezi členy Akademie, kteří odepřeli Firthovi a Korzeniowskimu Oscara, chodím kanálama i po smrti. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • Film byl natočen za pouhých 21 dní. (Stanislaus)
  • Colin Firth je jediný britský herec ve filmu, který hraje britskou postavu (George). Jeho amerického partnera Jima a studenta Kennyho ztvárnili britští herci Matthew Goode a Nicolas Hoult, zatímco jeho britskou kamarádku Charley si zahrála americká herečka Julianne Moore. (Martinibaby)
  • Kniha Trumana Capota "Snídaně u Tiffanyho" se ve filmu neobjevuje náhodou. Capote se při psaní "Snídaně" inspiroval dílem Christophera Isherwooda, autora předlohy filmu, konkrétně titulem "The Berlin Stories". Ve filmu se často mluví i o Aldousi Huxleymu, který byl Isherwoodův blízký přítel. (JayZak)

Reklama

Reklama