Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Mysteriózní

Oblíbení skladatelé (10)

Luboš Fišer

Smysl pro drama a perfektně budované napětí, dokonale zvládnuté rozmanité nálady, melodická invence vše perfektně načasováno a bez sebemenších řemeslných nedostatků. I když Luboš Fišer napíše do filmu obyčejnou dechovku, sedne to.

György Ligeti

Ligeti není popravdě filmový skladatel. Za své zařazení do tohoto seznamu tedy vděčí především těm režisérům, kteří jeho skvělou hudbu uměli skvěle použít se svých filmech.

Michael Nyman

Nyman se vždy dokáže pohybovat na té správné straně hrany mezi kýčem a uměním. Z jeho filmové tvorby se mi nejvíce líbí ta díla, kde jeho hudba vytváří jednodušší a emocionálně srozumitelnější stránku mnohovrstevnatých a významově zatěžkaných filmových děl.

Otmar Mácha

Dokáže několika málo tóny dokonale uchopit náladu scény. Potom dalšími několika tóny posune význam jinam, kam je potřeba, v přesně vystihnutý okamžik. Takové české hudební haiku.

Georges Delerue

Velký lyrik francouzské filmové hudby, který se vyskytoval u nezanedbatelné části francouzské filmové historie.

Téma Camille z Pohrdání je mistrovský kus, který snese srovnání třeba s Barberovým Adagiem pro smyčce - silná emoce nebo spíše dojem emoce, který se opírá jen o minimum hudebního materiálu. To je strašně nebezpečný terén, skladatel udělá jen miniaturní chybičku a zbude z toho nuda nebo kýč. Delerue tu převdedl nejen perfektní řemeslo, ale podařil se mu umělecký přesah k mistrovství velkých geniálních skladatelů.

Z dalších pozoruhodných věcí namátkou: Americká noc, Jules et Jim