Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (9)

Společnost mrtvých básníků

Společnost mrtvých básníků (1989)

Film, ke kterému se pravidelně vracím. Carpe diem, aneb umět život skutečně prožít. Hlavní postava je učitel ztvárněný Robinem Williamsem, který roli zvládnul bravurně. Představuje učitele, který nebere své povolání jako zaměstnání ale jako poslání, jak mladým lidem prostřednictvím literatury otevřít oči a naučit je samostatně myslet. A daří se mu to. Závěr mě vždycky dojme k slzám.

Hilary a Jackie

Hilary a Jackie (1998)

Mám slabost pro životopisné snímky, přičemž Hilary a Jackie je top. Nejvíc strhující je pochopitelně strastiplný osud Jacqueline Du Pre, který by pod rouškou slávy tušil málokdo. Scéna, kdy vrcholí její onemocnění a přitom je záběr na její šaty jako připomínka doby její slávy, mi vzala dech, a takových scén je více, jen je nechci prozrazovat. Perfektním nápadem bylo rozdělit film na dvě části, protože v první části je pohled na Jackie jako na úspěšnou hvězdu a v té druhé se jde pod povrch, pod klamavé pozlátko slávy.

Oddělen

Oddělen (2011)

Tento film je hereckým koncertem Adriena Brodyho, který v něm exceluje a potvrzuje, že je herec s velkým H. Scénář je skvělý, baví mě, že je nepředvídatelný a realistický. Při scéně, kde Brody coby učitel při vysvětlování slova doublethink děti varuje, že nás obklopuje "marketingový holokaust", mi šel mráz po zádech. I když se Brody snaží být od hlubokých vztahů "oddělen", nakonec vztahy navazuje, a to je vlastně takový happy end, který mě hluboce dojmul.

Na hraně lásky

Na hraně lásky (2008)

Film je zasazený do 2.světové války a skutečného příběhu, který tvoří čtyřúhelník - nespoutaný básník Dylan Thomas, jeho divoká žena Caitlin, jeho dávná přítelkyně Vera a její muž, voják Killick. Zaujal mě hlavně život Very (Keira Knightley), která dospěje z bohémské zpěvačky v oddanou ženu. Zapůsobila na mě výtvarná stránka filmu, která prohlubuje jeho romanticko-dramatické vnímání. Stejně tak působí i ústřední Dylanova báseň inspirovaná Verou. S Killickem přichází pasáže ukazující hrůzu války, která je protipólem bohémského života Dylana. Shrnuto, jedná se o film, ve kterém do sebe všechno správně zapadá - zajímavý příběh, na který se dobře kouká a místy má člověk slzy na krajíčku.

Carlitova cesta

Carlitova cesta (1993)

Dokonalý film. Vynikající režie, dechberoucí příběh, fascinující výkony hlavních i vedlejších postav. Seděla jsem u filmu jak zařezaná ještě při závěrečných titulcích. Prostě: It was so beautiful to me ...

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Toto je film na deset hvězd. Děj graduje, jak má. Konec nečekaný a geniální (taková věc se, slovy Walta, musí pečlivě naplánovat). Clint Eastwood v životní formě.