Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (383)

plakát

Debris (2021) (seriál) 

Wymanovo životní dílo. Dost čerpá z Hranice Nemožného, ale Debris chtěl za každou cenu povýšit na umění. Problém je, že je to pro dnešního diváka pomalé a postavy nejednoznačné. Zároveň je těžké vymyslet ve sci-fi seriálu něco novátorského. Tady se to IMHO povedlo, základní premisa seriálu je jednoduchá. Technologie má obrovskou moc podle toho, v jakých rukou se nachází. Ta samá technologie se dá použít pro věci zlé i dobré. Technologie je jako zrcadlo, jak sám Wyman prohlásil v rozhovoru. Jenže co je dobré a co je zlé? Je to jen otázka pohledu. A seriál neustále předkládá nové a nové perspektivy, jak lze na to, co se děje, nahlížet.

plakát

Debris - Pilot (2021) (epizoda) 

Wymanovo životní dílo. Dost čerpá z Hranice Nemožného, ale Debris chtěl evidentně povýšit na umění. Problém je, že je to pro dnešního diváka pomalé a postavy málo jednoznačné. Zároveň je těžké vymyslet ve sci-fi seriálu něco novátorského, ale tady se to IMHO povedlo. Základní premisa seriálu je jednoduchá. Technologie má obrovskou moc podle toho, v jakých rukou se nachází. Ta samá technologie se dá použít pro věci zlé i dobré. Technologie je jako zrcadlo, jak sám Wyman prohlásil v rozhovoru. Jenže co je dobré a co je zlé? Je to jen otázka pohledu. A seriál neustále předkládá nové a nové perspektivy, jak lze na to, co se děje, nahlížet. Maximálně jsem si ho, jako celek, užil.

plakát

Debris - I Am Icarus (2021) (epizoda) 

Myslím, že nejlepší díl série. Je to druhá část předchozího dílu, který se věnoval "jeho" perspektivě, teď vidíme perspektivu "její". Je těžké nespoilerovat, ale v momentě kdy uvidíte tento díl, změní se i vaše perspektiva na celý seriál. Je to náročné a neuvěřitelně kouzelné.

plakát

Debris - Celestial Body (2021) (epizoda) 

Nejnáročnější díl série. Vysvětlí se motivace jednotlivých postav, zjistí se, kdo je zlý a kdo je hodný, a že jsou ty hranice dost nejasné a mnohdy se překrývají. Bohužel některé otázky zůstanou nezodpovězeny. Scenárista ve svém rozhovoru řekl, že některé věci jsou nad naše chápání a že by chtěl s touto tezí pracovat. Chápu, že tím chce "opravit problém Fringe", jeho předchozího počinu, který trpěl na přílišnou snahu o vysvětlení paranormálních jevů, a tam to dost vadilo. U Debris mi to naopak trochu chybí.

plakát

Debris - Do You Know Icarus? (2021) (epizoda) 

U devátého dílu začne seriál pomalu kulminovat. První díly popisovaly jednotlivé postavy, jejich vztahy a mechaniku samotného světa. Ačkoliv seriál stále pracuje se změnou perspektivy ("technologie jako zrcadlo" - dá se použít pro dobré i zlé účely), a to jak z hlediska času tak i místa. Devátý díl začne ukazovat, o čem celá série bude. A paradoxně časová linka od této chvíle dá divákovi docela zabrat, a to i když se dívá na jednotlivé díly zpětně.

plakát

Sociální dilema (2020) odpad!

Super téma. Perfektní, že se o tom mluví. Způsob, jakým o tom mluví film je dementní. Řešením není se zbavit technologie, smazat účet. Řešením je naučit se, jak technologie funguje. Naučit se, že jsme to my, které technologie odráží. A naučit se, že algoritmus se může změnit lusknutím prstu. Stačí prostě nečíst sračky. Takhle jednoduché to je. Garbage in, garbage out.

plakát

2067 (2020) odpad!

V našem reálním světě, v roce 2020, kdy všude hrozila korona, australský student Germain Tobar přišel na převratnou myšlenku. Matematicky dokázal, jak by bylo možné cestovat v čase a zároveň neporušit "dědečkův paradox". A tedy, že pokud budeme cestovat v čase, to co uděláme, ovlivní i přítomnost. Schválně si to dohledejte, jeho studie se jmenuje "Reversible dynamics with closed time-like curves and freedom of choice". ### Zpátky k filmu 2067. Tohle mohl být parádní karťas. Ale není. Zničí to váš mozek do poslední mozkové buňky. Je to pomalé. Nudné. Chcete u toho umřít. Ale pokud to z nějakého důvodu vydržíte, na konci to začne dávat smysl. A to jen proto, že poslední scéna byla dotočena. Autoři se dostali k převratné myšlence Germaina Tobara.

plakát

Svatba na Jamajce (2020) odpad!

Na škále nula až pět, jaké by to bylo mít svatbu ve swingers středisku? Hodnocení asi znáte. Tváří se to jako komedie, ale moc se to nepovedlo.

plakát

Eve (2019) 

Záměrně ambivalentní příběh, který je založený na jednoduchém principu: co vše dokáží udělat herečky a jejich fanoušci, aby dostali tolik kýženou pozornost?

plakát

Torn: Dark Bullets (2020) odpad!

Výrazně nedoporučuji. Zajímavý nápad, ale ve filmu nic víc než je v traileru neuvidíte. Režisér zbytečně natahuje dialogy, tak nějak tušíte, o co se snažil, ale nefunguje to.