Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (8)

plakát

Tetsuo (1989) 

Co to sakra bylo?

plakát

Báječní muži s klikou (1978) 

Filmy o filmech mě fascinují a tenhle je jeden z těch, který se poved. Vtahuje nás do doby, kdy začínaly u nás v Čechách. Lidi více zajímala oživlá fotografie než pouhá nudná kouzelnická show. A to v podstatě přetrvává do dnešní doby. Film je pěkně natočen v potemnělém duchu Prahy a ukazuje nám scénky pouličních historek. Obsazení je vynikající. Hrušínský jako živnostník kočovné kinematografie, Menšík jako groteskní herec a Menzel je prostě vždy Menzelem. Bomba. Co mě dost zklamalo byl konec. Já to prostě vůbec nečekala. Myslela jsem, že by byl více zajímavý, měl více toho co nabídnout a akcí. I když se režisér místy řídil skutečnými příběhy, tak mě závěr těžce nezaujal.

plakát

Třetí sudička (1986) (TV film) 

Czech fairytail as an 80’s dark fantasy film. Já musela. Tohle mi prostě nedalo. Pohádka svým vzhledem zaujala, ale postavy se rozjímaly do hloubky svých i druhých duší až příliš. Velká řada myšlenek a mouder se tímto ponurým a temným příběhem tahá až do samého konce. Tím neříkám, že to je špatně, ale místy jsem je ani nevnímala a nevyznala se v nich.

plakát

Od soumraku do úsvitu (1996) 

Musím říct, že první část filmu se mi líbila víc než ta druhá (ten okamžik, kdy nastane v rozdělení se na dvě části sami poznáte - tedy alespoň já to tak mám). Jelikož jsem si obsah o tomto filmu přečetla dávno a zapomněla o čem je, tak jsem si ho s chutí pustila, i když jsem věděla jen to, že v něm půjde především o loupež a prachy. Začátek strhující, naprosto jsem hltala každou minutu. Ale jakmile se objevila na scéně banda (pro mě nečekaných) upírů, tak jsem zůstala s otevřenou pusou v překvapivém výrazu. Nemohla jsem tomu uvěřit a přála jsem si, aby to byl jen něčí sen. Chvilku jsem to rozdýchávala a pak už jsem se chytla na vlnu plnou masakru a zápasení. Konec - no asi logický. Byl totiž víc reálný než samotní vysávači krve. Herecké obsazení bylo senzační. George Clooney a Quentin Tarantino odvedli skvělou práci jako lupiči a vrazi. Harvey Keitel mi zase přišel místy otravný, ovšem dokázal si poradit i v těžších situacích a uměl si udržet chladnou hlavu.

plakát

Cesta do pravěku (1955) 

Celou svou duší můžu říct, že jsem víc oblíbený film v mém dětství neměla. A to i do dnešní doby je stále moje srdcovka. Každému může připadat tato úžasná výprava do pravěku jen pro klučičí dobrodružství. Ale opravdu jako mála jsem toužila po tom se stát jako jedna z postav, které se nám zde objevují.  Jen díky tomuto snímku jsem se začala zajímat především o dinosaury. Rozhodně chápu, že i samotný Spielberg pochytil inspiraci k vytvoření jeho kultovních snímků na tato témata. Tvorba, jakou zde vidíme od vynikajícího režiséra a výtvarníka Karla Zemana, je až neuvěřitelná. Pomocí loutek nastrojit jednotlivé kulisy tak, aby krásně seděli na kameře, je až k nevíře. Samotné tvoření triků jsou tak zajímavé, že vám z toho půjde hlava kolem při pohledu na záběry ze zákulisí jakéhokoliv Zemanova filmu či pohádky. Doporučuji jak pro mladší tak i pro starší publikum.

plakát

Saxána a Lexikon kouzel (2011) odpad!

Má oblíbená televizní pohádka Dívka na koštěti by se dala ocenit jakýmikoli směry. To se ovšem nedá říct ohledně jejího pokračování a tím je Saxána a Lexikon kouzel. Pro mě obrovským zklamáním. Od animace, scénáře až po herecké výkony je to prostě opravdu hodně málo na to nějak zaujmout diváka k dobré recenzi. Pro porovnání této pohádky a Dívky na koštěti je toho dost co říct. Lze tedy vidět, že ne vždy se vyplatí uplatnit CGI efekty do jakéhokoli filmu a spoléhat se na to, že to prostě vyjde. Ovšem tím se tak pokrylo celé dílo do záhuby. Nejspíš by filmu prospělo udělat ho tak, aby si na tom dal pan režisér více záležet. Tím nechci říct, že Vorlíček je líny a že mu na filmech a pohádkách nezávisí. Ale prostě mi tento snímek přijde jako nekvalitní, špatně natočený a dost temně udělaný paskvil. Kdyby se více zaměřovalo na jednodušší triky, tak jak to bylo v případě prvního dílu, nejspíš by film na tom podle mě nebyl až tak špatně. Film se mi tedy nelíbí, a pokud jste jej neviděli, tak to rozhodně nevadí.

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Nádhera na oči, krása na uši. Ovšem udržet pozornost celou dobu, od první minuty do poslední, to je nadlidský výkon. Kubrickova díla jsou u mě vždy mezi prvními příčkami, Vesmírná odysea do nich bohužel nepatří. Knihu jsem nečetla a tak nemůžu posoudit, jestli je problém v knize nebo ve filmu. Nebo je taky chyba ve mně? Co já vím. Ale abych nebyla zloun, tak na dobu ve které tento snímek vznikl - jsem nadšená. Atmosféra vesmíru a kosmických lodí číší tak senzačně z každé vteřiny, ve kterých se objeví, že si opět připomeneme, že nekonečný prostor je sakra uchvacující. Kubrick i kameraman Geoffrey Unsworth si s tím neskutečně pohráli a jsem si jistá, že jiní v té době by to nesvedli lépe.

plakát

TBH (2022) (seriál) 

Za mě to bylo v pohodě. Ano, sice se zde vyskytují místy zvláštní situace, které by se ve skutečnosti takhle nejspíš nestaly. Nemám teď na mysli samotný střelecký útok, ale mluvu svých vrstevníků.  Problémy s šikanou ve škole je téma, které se rozhodně musí řešit. Přijde mi absurdní zažít si šikanu na střední škole v dnešní době. Jelikož patřím do této věkové skupiny, tak chci uznat, že mě přeci jen tento kratší seriál překvapil. Herecké obsazení není špatné a výkony na tom taky nejsou zle (i když někdy to bylo cringe, hehe). Příběh a pointu to má, zpracování je bídnější, ale překousnout se to dá.