Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte co? Já měl Nesmrtelnou tetu fakt hrozně rád, ale co jsem jí viděl posledně a pokaždý si stihl všimnout Bohdalový, vzpomněl jsem si na ty posraný fotky, kde Bohdalová stála po boku nejdřív Havlovi, pak Klausovi a nakonec Schwarzenbergovi a i Zemanovi. A výsledek? Vysloužila si nějakej ten zasranej řád, co herci dostávaj za zásluhy k podpoře kultury tomuto státu. Je mi z Bohdalový na blití a proto dávám o stupeň nižší známku, pohádka si to bohužel nezaslouží, Bohdalová jo. Kdybych ji viděl po boku Husáka, asi bych se neudržel a poslal tuhle pohádku do odpadu, naštěstí se to nestalo a tak tahle pohádka zůstala ušetřena. Uvidíme na jak dlouho. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Pohádka spíš pro dospělé než pro děti. Jiřina Bohdalová je ve své roli sice skvělá, ale hlavně pro dospělé. Děti ten výkon neocení. Vůbec mám jaksi pocit, že některé pohádky se slavnými herci se ani tak netočí pro děti. Jenom se tam vytáhne nějaká slavná herecká osobnost, a jestli tomu děti rozumí nebo ne, o to až tak nejde. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pro dětského diváka na hraně pochopitelnosti. Být to jen o fous delší nebo překombinovanější, tak se už u toho děti ztrácí. Na druhou stranu, zatímco klasické filmové pohádky dnešní děti neudrží, takhle spolehlivě ano. Dospělého diváka pak potěší řadou povedených fórků. Příjemná je i výpravnost celé pohádky. K rozhodným negativům naopak patří nepříjemná sošnost a ideálnost obou hlavních protagonistů... Celkový dojem: 65% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová zahrála mrchu Závist výborně a Hanzlík si podle mě Lva také zasloužil. První film, kde se objevil Filip Blažek s tou svojí lví hřívou (a na docela dlouho se zaškatulkoval do rolí pohádkových hrdinů). Jedna z mála pohádek, kterou si s rodinou nenecháme v televizi nikdy ujít, už pro ty hlášky. "A teď zvýším daně desetkrát!!!" ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka na mě vždy působila depresivně. Bylo to těmi scénami s Bohdalkou. Někdy to bylo vážně až hororové a v mladším věku jsem si to celkem bral, takže pro mě spíš drama než pohádka. Líbilo se mi, jak Bohdalka přesvědčila krále, že má na všechno říkat pravý opak, co řekne ona. 55% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)
  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)
  • Když Štěstí (Libuše Šafránková) sešle se slovy: „Aby se líbil,“ kouzlo, kterým Matějovi (Filip Blažek) odčaruje velké zuby, výrazné pihy mu zůstanou. Když se ale ráno probudí, pihy už najednou nemá. (jlumos)

Reklama

Reklama