Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

duddek 

všechny recenze uživatele

Motivu z Erbenovy pohádky Rozum a štěstí je využito opravdu velmi volně – v ní například o závisti nepadne ani slovo. U Erbena také rozum nemusí být nikomu sebrán, jako v tomto filmu královi. Nikoho tu netrápí, jak k tomu on a celé království přijdou. Je pozoruhodné, že zatímco Závist se realizuje celou dobu, Štěstí s Rozumem jen sporadicky. A taky že na hradě vůbec nefungujou stráže, Matěj se tak kdykoliv dostane k princezně až do pokoje... À propos, Matěj, myslím si, opakovaně litoval toho, že nezůstal Jojem, kterému víceméně nic nechybělo... Všimnul jsem si, že je tu opět klíčový okamžik, kdy princezna odběhne pro vodu (jako v Jasněnce) – a znovu zlou sílu představuje žena, to už je snad potřetí z posledních čtyř pohádek (stejně je tomu právě v Jasněnce nebo v Kouzlech králů od stejného režiséra), co jsem viděl. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

V porevoluční záplavě novátorských pohádek jednoznačně to nejlepší, co vzniklo - pohádka je podle mě silně podhodnocena, vždyť ztvárnění Rozumu a Štěstí (významné minirole Šafránové a Cupáka) jsou kouzelné. Skvěle tu hraje Bohdalová, konečně jí někdo obsadil do vyloženě negativní úlohy. Ocenil bych také Hanzlíkův výkon a jeho balancování mezi moudrostí a idiocií - prostě shrnuto a podtrženo, výborná novodobá záležitost...................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová zahrála mrchu Závist výborně a Hanzlík si podle mě Lva také zasloužil. První film, kde se objevil Filip Blažek s tou svojí lví hřívou (a na docela dlouho se zaškatulkoval do rolí pohádkových hrdinů). Jedna z mála pohádek, kterou si s rodinou nenecháme v televizi nikdy ujít, už pro ty hlášky. "A teď zvýším daně desetkrát!!!" ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Celé toto pohádkové dílo je jen o jedinké věci. O super herecké jízdě Jiřiny Bohdalové (tzv. Matky české filmové kultury). Prakticky je to jedna dlouhá One Woman Show, a kdykoliv není na plátně, tak je to nuda k uzoufání. Ostatní herci se pouze vezou, dokonce občas i drhnou, jako například herecké dovednosti a sympatičnost Barbory Bobuľové. Hudba je slabá, stejně jako efekty. Kdyby tohle bylo dotaženo, tak bych věřil tomu, že by se to mohlo stát i kultovní záležitostí. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Není to blbý a to je dobře.Hanzlík jako král bez rozumu byl dobrý tah.Hlupáky on zkrátka umí viz. role v Postřižinách nebo Slavnostích sněženek.Bohdalka má celý film pro sebe,což mi nevadilo,ale výkon Blažka a Bobuľové byl velmi rozpačitý.Jako celek jde o průměrnou pohádku,která nedosahuje atmosféry našich starých klasických pohádek,ale každopádně se najdou mnohem horší kousky které následovaly v dalších letech až do teď. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)

Reklama

Reklama