Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velký porevoluční hit s Jiřinou Bohdalovou, který ve své době podpořilo její účinkování v Jedna kočka za druhou. Za normalizace převážila její práce pro televizi a proto každé její zastavení ve filmu se zdálo být uníkatním. Dnes se tato teze potvrdila, vzhledem k tomu, že dodnes jejím posledním velkým filmem byla Fany a po Nesmrtelné tetě se její poslední velkou pohádkou stala Jezerní královna, ve které de facto jen svou Závist zopakovala. Tato její poloha se nakonec ukázala platnou také pro několik dalších pohádek v TV (Boháč a chudák...). Při zpětném pohledu můžeme navíc ocenit zakořenění Filipa Blažka a litovat odchodu Barbory Bobuľové do zahraničí. ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

jak si tady pročítám komentáře ostatních, tak se až divím jak rozdílné mohou být názory na tak specifický žánr jako je pohádka..neříkám, že Nesmrtelná teta je kdovíjaký filmový trhák, ale když se kouknete na studiové "lehce" trapné pohádky z dob komunistických a na ty nejnovější, tak si myslím, že v nich až takový rozdíl není..Nesmrtelná teta postrádá jakousi trapnost, přehrávanost a zbytečnou poučnost zmíněných pohádek, a proto si myslím, že stojí i za lepší ohodnocení než 2*..a to i díky výkonu Jiřiny Bohdalové samozřejmě.. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, v oněch časech se kvantum pohádek točilo a v mnoha z nich pobíhal jeden zlatovlasý princ, díky kterému se tolik pohádek sléválo, spájeloo, do neučité hmoty rozostřených okrajů se transformovalo, z onoho blobu vystupují tři díla, která jsou alespoň trochu rozpoznatelná, nespadající do Velkého patvaru a Nesmrtelná teta je z nich nejhorší, v mých očích před Perlovou pannou a Lněnou kytlí v prachu se ploužící. A jak to bylo dál, milé děti? Filip Blažek naštěstí oplešatěl. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších českých pohádek. V dětství jsem se na to mohl koukat pořád, bral jsem to ale spíš jako horor, než pohádku :-) Je v ní perféktní atmosféra, je napínavá, vtipná a hlavně strašidelná. Určitě doporučuji, už jen kvůli vynikajícímu hereckému výkonu skvělé Jiřiny Bohdalové . . . ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Mohla by to být zajímavá pohádka, ale herci mi přijdou nepřirození, ani ne tak výkonem, spíš se na své postavy nehodí, hlavně Filip Blažek v roli vesnického trouby a princezna mi přijde moc mdlá. Všichni jsou povrchní, což se mi vůbec nelíbí, i když to tak mělo působit, nějak mi prostě tahle pohádka nesedla. 2 hvězdičky, ale přidám ještě jednu za Bohdalovou. Jinak celkem hezká úvodní písnička... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)
  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)

Reklama

Reklama