Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V 50. letech v Hollywoodu řádil Výbor pro vyšetřování neamerické činnosti, pátrající po komunistech mezi umělci. Tento „hon na čarodějnice“ zasáhne i do života režiséra Davida (Robert De Niro) a jeho ženy. David se vrací do Los Angeles s vynikajícím scénářem. Netuší však, že i on je zapsán na černé listině podezřelých. Cítí houstnoucí napětí mezi kolegy a přáteli a ocitá se uprostřed složité hry, plné intrik a nenávisti. Davida sleduje FBI, je odvolán z natáčení filmu a nakonec je předvolán k výslechu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (30)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve východním bloku honili komunisté imperialistické špiony, buržoázní nacionalisty, trockisticko-sionistické spiklence a všechny další typy třídních nepřátel, tak ve Spojených státech se přesně tím samým stylem pronásledovali komunisti a organizovaly se s nimi monstrprocesy. Tento snímek docela hezky vykresluje atmosféru oné děsivé doby počátku 50. let. Příběh mě bavil, ale na to o jaké se jedná téma a jaký potenciál toto téma skrývá, tak mohl být ještě silnější a dramatičtější. Závěrečné slyšení před HUACem nemělo chybu. Celkově vzato bych dal tři hvězdičky, ale za DeNira a skvělou dobovou atmosféru musím ještě jednu přidat. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Obecně přijatelná omluva a pokus o odčinění jedné z temnějších stránek americké historie 20. století. Mírné odsouzení maccarthyovského honu na čarodějnice a především jeho, tak známých a prodiskutovaných, přesahů do světa kultury, zde konkrétně filmu a Hollywoodu. V hlavní roli pronásledovaného režiséra Davida Merilla exceluje přesvědčivý Robert De Niro, který tu příliš prostoru ostatním nenechává. Jako dobrý herec se každopádně předvedl i Martin Scorsese. ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

Docela šílená nespravedlnost vládla 50.létům očividně všude po světě. USA to postihlo v menším měřítku, také tam nešlo úplně o holý život, jako u nás, přesto ten zběsilý hon na nepřátele režimu zničil dost nevinných lidí. A nejtěžší pak bylo se morálně nezlomit a nezaprodat. Předem vinni je tedy sice tématem nesmírně důležitý film pro paměť národa, méně nadšení už však vyvolává nijak výjimečné provedení. Každopádně je radost sledovat tradičně skvělého DeNira v nejlepší formě. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Totéž jako Rittův film Na černé listině (1976), jen bez allenovského humoru. Co se týká samotného závěrečného slyšení před Senátním výborem pro neamerickou činnost, je De Niro jako vždy skvělý, Woody Allen to ovšem ve zmíněném snímku pojal ještě úderněji. A ten western, na nějž byla De Nirova postava ostrakizovaného režiséra najata, nápadně připomínal V pravé poledne. ()

Riverin 

všechny recenze uživatele

Už nejaký čas sa snažím prísť nato čo napísať k tomuto filmu ale akosi nič neprichádzalo. A to isté môžem povedať aj o Vopred vinní. Nemastný neslaný. De Niro zle hrať nedokáže a dokonca sa tu ukázal ako dobrý herec i Martin Scorsese ale keď má scenár a réžia diery tak nepomôžu ani herci a zaujímavá téma. A ešte by som mala výtky k výprave, ktorá mohla byť omnoho pestrejšia a vypracovanejšia. Záver znie: Ak nemáte nič lepšie na práci a máte radi De Nira tak smelo do toho:) ()

Galerie (20)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu o černé listině v Hollywoodu, McCarthyismu a aktivitách Výboru pro neamerickou činnost hraje Martin Scorsese amerického filmaře jménem „Joe Lesser“, který odchází z Hollywoodu do Anglie, místo aby čelil HUAC vyšetřování. Fiktivní režisér, kterého hraje Scorsese, vychází z Josepha Loseyho. (Zetwenka)
  • Film byl zapsán a poté vybrán k promítání v soutěži na filmovém festivalu v Cannes v roce 1991. (Zetwenka)

Reklama

Reklama