Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Silný, lidský film, který je místy možná až příliš vlídný a mírumilovný, na to, abychom v něm viděli ten náš svět, který je většinou šedý a krutý. Softley staví především na kvalitním hereckém duu Spacey-Bridges, kteří tuhle ne právě lehkou stylizaci zvládají jako staří mazáci - civilně a s přehledem. Konkrétně Spacey v některých emotivních polohách přímo expoloduje (v dobrém slova smyslu). Nejpěknější na filmu je stejně jako v novějším Faunově labyrintu dvojí možnost chápání příběhu. Film je v zásadě rozdělen do tří částí: v první věříte, že je Prot mimozemšťan, poté nastane zlom a vy už jste nadobro přesvědčeni, že je duševně nemocný... když v tom vás poslední veletoč vrátí na rozcestí a vy si můžete vybrat. Eventuálně brát obě varianty. Velice kvalitní, kultivovaný film, kterému za to, že ze mě po velice dlouhé době dostal pár slz, přidám pátou hvězdu. 90% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

smrtící epidemie americké krásy oko bere - i dech - a obvyklým podezřelým z toho není nikdo jiný než fenomenální Kevin Spacey... tenhle herecký superman se vrací a nikoli měsíc, leč svět podle Prota je sedmý jeho film, co jsem měl možnost vidět, a už teď se prostě těším na další... a jelikož to není přísně tajné, s chutí napíšu, že tenhle snímek pohladí po duši, dojme, napne, přiková a nepustí. santa má asi bráchu na K-PAXu, jelikož Spacey nám nadělil úchvatný zážitek. pošli to dál, kdož můžeš, ať u babylonské věže i mezi žraloky vědí, že je to tenhle film, a nikoli kozy, na co se musí zírat... nové sčítání hlasů signalizuje v průměru 4,86 hvězdičky za Tvé filmy, a proto jsi v mojí topce, Prote! 90% ...p.s.: kdo najde všech 15 názvů Spaceyho snímků, použitých v tomto komentu, vyhrává let domů - ale místo je jen pro jednoho! ;-) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dvě neuvěřitelně odlišné poloviny. Zatímco ta první je bez nadsázky strhující, uvědomělá, plná hodnotných myšlenek, druhá je roztříštěná, se špatným scénáristickým úhybem a příliš rádoby psychologická - vypadá to, jako kdyby se přeplo na úplně jiný snímek. Příjemné filozofično tak střídá nevěrohodná psychologie, která ve výsledku tak akorát kazí celý dojem a působí to, jako kdyby tvůrci nevěděli kudy kam. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Film podle mého gusta. Ovšem je třeba říci, že je potřeba ta pravá nálada a pak si film užijete na 100%. Pokud čekáte nějakou svižnou jízdu, tak té se nedočkáte. Tento film přináší spoustu dialogů, myšlenek a emocí. Jako milovník zapeklitých dějových liníí a překvapujících point musím před tímto filmem smeknout. Nejsem zrovna fanouškem Kevina Spaceyho, vlastně ho moc nemusím, ale tady ta role se mu povedla. Báječný příběh o (ne)mimozemšťanovi, který zahřeje na srdci. Všechno to na konci krásně zapadne. Někteří se zde domnívají, že závěr lze vysvětlit několika způsoby. Podle mě je jen jedno vysvětlení a to je opravdu parádní. 90% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl z návštěvy na K-PAXu znatelně vykulený. Netradiční téma, atmosféra, hudba a herecké výkony par excelence totiž tvoří téměř bezchybný celek, jehož stínohra zůstane v paměti strašit ještě dlouhou dobu. Ale ne každý se s onou nekonvenčností dokáže bez problémů vyrovnat a ztotožnit. A to mi vzhledem k ohromným kvalitám tohodle snímku přijde jako neskonalá smůla. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (19)

  • Okrem známej scény konzumácie banánu aj so šupkou zjedol menej nápadne Prot (Kevin Spacey) aj jahodu s listom. (Autogram)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama