Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

H34D 

všechny recenze uživatele

I na dnešní poměry skvělý válečný film, který bravurně vykresluje těžkost výcviku, problematičnost velení, bezmoc řadových vojáků i jejich chuť bojovat. Tematika rasové nerovnosti je zde bezchybně zpracována - žádný patos, nucenost, tlaky na emoce, o něčem takovém si např. Spielberg může nechat jen zdát (Amistad, Lincoln). Bojové scény mají svou eleganci, přehlednost, ale i neúprosnou krutost. Je zajímavé a působivé sledovat pro změnu ne chaotické mlátičky, nýbrž dvě disciplinované řady vojáků kráčející naproti sobě a vstříc smrti. 8/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o plukovníkovi Robertu Gouldovi Shawovi a jeho černošském 54. pluku z Massachusetts se mi moc líbil. Uvědomil jsem si, že se historie bohužel stále opakuje. Zde černoši toužili po tom aby mohli bojovat za svá práva po boku bílých proti armádě Jihu, za druhé světové války letka z Tuskegee usilovala o to aby mohla létat navzdory rasistickým přesdstavám části armádního velení, že černoši jsou v podstatě opice a nejsou schopni pilotáže. Jak jim kluci, kteří naštěstí dostali příležitost ukázat co umí vytřeli zraky zná každý fanda do letadel. Rudé ocasy, to je pojem. Neskuteční borci tihle hoši. Ona totiž někdy obrovská vůle se prosadit, ukázat, že na to mám, píle a trpělivost přináší až neskutečné ovoce. A podobně tomu bylo i s tímto plukem. Bohužel byl vyslán na skoro až sebevražednou misi a výsledek jeho nasazení zaúčinkoval více politicky než vojensky. Broderick se dobře hodil do role z prvu vyjukaného kapitána a docela by podobný i svéhu historickému protějšku. Je opravdu paradoxem doby kam se dnes protirasistická otázka v Americe dostala. Řada bělochů se stěhuje do jižních států, protože je tam bezpečněji. Největším paradoxem je fakt, že herci Washington a Freeman dnes BLM vysvětlují, že v Americe žádný rasismus není, stejně tak potřeba poklekávat. Paradoxně si oba zahráli v tomto filmu. Vždy jsem byl názorově na straně Unie. Ale to co se teď děje nejen v USA začíná být šílené... Pár lidí se tu zmiňuje, že ve filmu je hodně patriotismu. Ani bych neřekl. Glory je povedeným filmem ze začátku devadesátek, skvělé a svobodné éry kinematografie. Dávám za 4 páry bot! * * * * ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý válečný/historický snímek natočený podle skutečného příběhu. Období války Severu proti Jihu mě svým způsobem fascinuje a filmy popisující tuto událost si získávají moji pozornost. Pakliže v nich skvěle hrají jména jako D. Washington či M. Freeman, jsou dobře natočené a ani vám nepřijde, že sedíte u televize 2 hodiny, je jasné, že se tvůrcům podařilo natočit parádní snímek. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech mi přišlo, že Glory je pro Zwicka taková rozcvička před Posledním samurajem. Oba filmy do puntíku splňují představu o velkém historickém hollywoodském filmu, jaké se před pár dekádami ještě točili a oba sdílejí až nápadně podobné momenty a situace. Zwick je zručný řemeslník, takže divák má u jeho filmů jistotu, že předkládaný scenáristický mustr je převeden do finální podoby opravdu kvalitním způsobem. Navíc vývoje některých postav v Glory (hlavně Broderick a Washington) jsou opravdu zajímavé a dramaturgicky táhnou děj kupředu až k očekávanému patetickému finále, které mě sice nenaplnilo žádným povznášejícím epickým pocitem dojetí (jak tomu naopak v mém případě je v závěru Posledního samuraje), ale nijak zvlášť nezahodilo ty poctivé 2 hodiny a neubralo tak na silném zážitku. 7/10 ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Ako raz ktosi poznamenal: ,,...pluk, ktorý pridal sláve novú farbu." Pravpepodobne najlepší film Edwarda Zwicka a tiež jeden z najlepších filmov o vojne Juhu proti Severu. Aj keď film hovorí o odvahe a vlastenectve, rozhodne nedosahuje "kvalít" napr. Pearl Harboru preplneného nechutným patriotizmom, čo je obrovským plusom Slávy. 3 Oscary sú po zásluhe, len sa my zdá, že Washington predviedol už aj lepšie výkony za ktoré mohol byť ocenení, taktiež nechápem, prečo film nedostal aj nomináciu na najlepší film a tiež trochu nepovšinutú hudbu Jamesa Hornera v jeho najlepších rokoch, kde vytvoril priam až nadpozemskú, oslavnú a večnú hudbu. Sláva počas dvoch hodín nijak nenudí, skvelo je zobrazený výcvik černochov, rovnako ako aj heroický záverečný útok na pevnosť Fort Wagner, ktorá nebola nikdy dobytá. Film som videl prvýkrát z druhej polovice, ktorá je mimoriadne vydarená a možno trochu neoprávnene som dal 5*, avšak keď som ho konečne videl celý rovnako nemôže zostať inak ako pri plnom hodnotení. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (14)

  • V závěrečné části soundtraku "Charging Fort Wagner" jsou použity slova ze středověkého hymnusu "Dies Irae" od Tommasa de Celano a hudba je složena na motivy kantáty "Carmina Burana" od Carla Orffa. (cego94)
  • Na počátku filmu vidíme vojáky hrát baseball. Zatímco jsou dohady o tom, kdy se tento sport začal hrát, je jisté, že ve válce vzrosta popularita sportu jako takového. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama