Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Porážku nemám v krvi, kámo!" Byl jsem pořádně natěšený na tuhle mrazivou expedici. Partička sympatických horolezců si vymyslela fascinující projekt. Netajím se ale zklamáním z výsledného produktu. Čekal jsem záběry, které přenesou na diváka tu drsnost, bolest a fyzické dno. Viděl jsem jen povrchní dokument o horolezcích, kteří zdolávají největší vrcholy. Prostě se na mě vůbec nepřenesla ta atmosféra v boji o holý život. Král všech hor Mount Everest si zaslouží víc než jen 5.minut pozornosti. Otravné jsou dialogy s rodinou, to tam nepatří.  6/10 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Záběry z hor a z jejich zlézání tvoří maximálně třetinu filmu, a jsou ještě navíc brutálně sestříhány (dobýt vrchol osmitisícovky trvá zpravidla 10-20 sekund). Zbytek dokumentu (který se mimochodem nese v ryze západním stylu) sestává převážně z nepálských nacionalistických (a lehce protizápadních) proslovů podle vzorů čínské propagandy, nebo z narcistních Nirmalových monologů, případně z obdivných komentářů jeho kamarádů a obdivovatelů. A i když v zásadě má Nirmal ve všem co říká pravdu, v takové koncentraci jsou tyhle žvásty bohužel dost otravné, a tedy i kontraproduktivní. No posuďte sami: Nirmal se ničeho nebojí, ožívá v zóně smrti kde ostatní odpadávají, dokáže to co ostatní vzdali, všichni okolo něj ho mají rádi a obdivují ho, je vynikající sportovec, statečný voják, skvělý tanečník, milující syn i manžel, příkladný vlastenec, žádaný společník a hvězda mejdanů, cestou z osmitisícovek zachraňuje zraněné horolezce, na které se všichni ostatní vykašlali... Jak říkám, únavně stereotypní. Ale některé filmové obrazy z velehor jsou čarokrásné a dechberoucí a ta fotka horolezecké fronty na Sagarmáthu se mu fakt povedla. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery! Nims má pravdu: dokázat to, co on se svými přáteli, běloch, tak je z něj globální hvězda první velikosti. Ale o Nepálci Nimsovi jsem nikdy nic nečetl, nikdy jsem o něm nic neslyšel a nebýt tohoto filmu, tak nevím, že vůbec NĚKDO TAKOVEJ existuje. Film, kterej se o to zasloužil, podle mě není dostatečně důstojnej. Působilo to na mě jaksi zběsile, udýchaně, freneticky, moc se v tom odrážela povaha projektu, o kterým 14 vrcholů pojednává, chyběl tomu nadhled, čas na nadechnutí (už bez kyslíku, ideálně). Bez výhrad bych to možná přijímal jako horolezec, ale jako laik, pouhej filmovej divák, jsem z toho podle mě nedostal šanci plně pochopit, jak neskutečná věc se tady zdárně odehrála. Přesto dávám plnej počet, protože lidi by měli vědět, kdo je Nimsdai Purja. ()

AngelG 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásně natočený dokument. Pro mě je horolezectví sice vždy fascinující, ale nepochopitelné, ale někdo prostě k životu potřebuje adrenalin a neustálý pocit překonávání se. Nejdříve jsem se bála, že to bude nějaký egoistický epos o narcisovi, který se chce zviditelnit. Ovšem tato obava se velice rychle vytratila po poznání Nimsdaie a jeho týmu nepálských šerpů. Jejich duch, neskutečná fyzická, ale hlavně také mentální síla, odhodlání, upřímná laskavost, nesobeckost a potřeba motivovat své okolí, mi opravdu párkrát vhrkla slzu. Jejich pozitivní naladění a smích v tolikrát šíleném prostředí a situacích bylo prostě nakažlivé. Jediné, co bych vytkla je, že to bylo až moc rychlé, ráda bych viděla víc z jejich výšlapů a následných sestupů, Minisérie by byla asi vhodnější, bylo by více času se všemu pořádně věnovat. Ale i tak jsem si to užila a tleskám něčemu tak neuvěřitelnému a zdolání tolika rekordů. Neskutečné. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7,5/10). Kdybych měl hodnotit výkon odvážného a mimořádného horolozce Nimsdaie Purje, tak bych dal nejvyšší hodnocení. Jeho výkon je neskutečně inspirativní a motivující. Hlavně důvod, proč to chtěl celé uskutečnit - aby ukázal světu, že i šerpové mají jména a je potřeba o nich mluvit. Taktéž je pravda, že si neuvědomuji, že bych někde zaznamenal článek o jeho výkonu. Právě proto, že není ze západního světa, ale "pouze" z Nepálu. Klobouk dolů a má můj nesmírný respekt. Pokud se bavíme o dokumentu, tak jsem svědky dechberoucích záběrů hor a Matky přírody. Naprostá nádhera na pohled. Měl bych výhrady pouze k chaotickému střihu. Věřím, že by to byl úžasný seriál, který by se víc zaměřil na jednotlivé hory, které si zaslouží mnohem větší pozornost. Ale chápu, že na to prostě nebyly prostředky. Nakonec bych zmínil jeden paradox. Kdyby nebylo čínských komunistických úřadů, které si potřebují vždycky získat pozornost, tak věřím že to zvládl ještě rychleji. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Dokument byl sestaven ze 100 hodin záznamu pořízeného Purjou a nepálským horolezeckým týmem. (Čiban)
  • Když Purja 23. dubna 2019 zdolal první vrchol, Annapurnu I, měl zajištěno pouze 15 % potřebných finančních prostředků a většinu z nich získal z hypotéky na vlastní dům ve Velké Británii. (Čiban)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama