Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární film natočený v letech 2013–2020 přibližuje jedinečnou stavební a památkovou akci: rekonstrukci Národního muzea. Po víc jak 120 letech existence se tato národní památka ocitla v katastrofálním stavu. Obnova jí vrátila původní lesk včetně prvků, které celé generace návštěvníků nemohly vidět: bohatě dekorované skleněné stropy, zničené zásahem bomby v květnu 1945, a třicetimetrové vlajkové stožáry z litiny, které zanikly při stavbě metra. Zachránit se podařilo i nástěnné obrazy o velikosti 56 čtverečních metrů, ohrožené staletým působením vlhkosti. Kromě historických faktů o založení muzea 15. 4. 1818 jako Vlasteneckého muzea a průběhu původní stavby, navržené architektem Josefem Schulzem, představuje film novodobou sedmiletou rekonstrukci budovy, obnovu zchátralých stavebních prvků, unikátní restaurátorské postupy obnovy fresek a vnitřních nástěnných maleb a také vznik nových moderních prostor uprostřed historické budovy. Jako červená nit filmem prochází příběh rozpadajícího se a obnoveného sousoší Géniů, jednoho z nejvýraznějších symbolických prvků na průčelí historické budovy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Usirev 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument. Jakožto člověk (svým způsobem) podílející se na Rekonstruci Národního Muzea, jsem ho musel vidět. Ukázka krásné práce, které jsem byl i naživo svědkem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o tříleté rekonstrukci Národního muzea na pražském Václavském náměstí, který může zajímat především studenty Stavební fakulty, architektury, památkářství, ale i obyčejné diváky, protože se nezachází moc do hloubky použití moderních technologií. O tom, že nahoře ve dvoraně pod kopulí jsou koncerty, jsem nikdy neslyšel, jinak bych se zúčastnil. Na závěr uvidíte i nové expozice. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem v NM byl před třemi týdny, rekonstrukce se vydařila, historická budova Národního muzea je opět důstojnou dominantou horního konce Václavského náměstí, současná moderní podoba expozic se mně osobně velmi líbí a tento dokument zrovna tak. Při sledování si člověk uvědomí, jaké neskutečné množství mravenčí práce všech možných řemesel to obnášelo, nemluvě o vystěhování obrovské budovy a tvorbě nových expozic. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Super dokument, který byl nejen dojemný, ale úžasně natočený... Je šílené vidět to množství práce, které je za tím a snad si všichni idioti uvědomí, že těch "pár" korun co to stálo se opravdu dobře utratily... Wau jen je škoda, že to bylo takto krátké a neukáže všechnu tu ruční práci v plné kráse... Rozhodně by si to zasloužila... Opravdu klobouk dolů a respekt...! ()

Reklama

Reklama