Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje spoustu scén, které jsou samy o sobě velice působivé a zdařilé. Například děsivé zrození Perníčka - to je vyloženě hororová sekvence, podobně Karkulka v lese apod. Postavičky Jonathana Pryce a Petera Stormarea mě zase dobře bavily (viděl jsem s celkem povedeným dabingen). Vedle takových zdařilých scén je zde ovšem i mnoho scén nepovedených a nudných. Trikově dost nepovedený je například vlk, což překvapí při srovnání s ostatními trikově vizuálními lahůdkami. Hlavní problém je v tom, že film nefunguje jako celek. Dohromady to je žánrový mišmaš - pohádka, horor, komedie... Když někdo umí míchat žánr, nemám s tím problém, v tomto případě mě tento Gilliamův pokus příliš nezaujal. Jinak k povedeným složkám filmu bych ještě rozhodně připojil hudbu Daria Marianelliho. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby podobný film natočil kterýkoli jiný režisér, získal by patrně mnohem lepší ohlas, jenže Terry Gilliam si svými předchozími snímky nasadil tak vysokou laťku a fandovskou obec nažhavil tak silně, že výsledný dojem je lehce rozpačitý. Pověsti o tom, že za konečnou podobu mohou zásahy producenta, popřel sám Gilliam, stejně jako to, že nemohl pracovat se svým oblíbeným štábem. Kouzelný les má v sobě kousek typicky Gilliamovské atmosféry tajemna, jenže scénáristické i režijní preciznosti Dvanácti opic nebo výtvarné bizarnosti Brazilu nedosahuje film ani náhodou. Spousta jednotlivostí sice divákovo oko potěší, ale výsledkem je sice nadprůměrná, ovšem nikoliv vyjímečná pohádka. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam natočil pro mě často nepochopitelné filmy (Brazil, Imaginárium), ale také natočil 12 opic. Bratři Grimmové nedopadli zdaleka tak špatně jak zdejší hodnocení vypadá. Nápadů je poměrně hodně. Dojem kazí slabší triky, s kterými si ovšem Terry nikdy zase tak moc hlavu nelámal. Skutečně to hodně balancuje mezi komedií a hororem. Atmosféra vesnice a lesa by se klidně dala zaměnit s Ospalou dírou. 65% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Skrz-naskr rutinná historická rozprávka, ktorá nemá čím prekvapiť a nadchnúť. Temný tón, podčiarknutý gotickou výpravou a rozbehanou kamerou je tu prítomný, no koncepčne ostáva v tieni Burtonovej Sleepy Hollow. Postavy a príbeh priemerné, bez vyšších ambícií. Keby šlo o rýdzo český film, povedal by som si, že sa s Hollywoodom vieme pomerať. Ale v rámci vysokorozpočtovej hollywoodskej produkcie a navyše pod taktovkou ináč vždy inovatívneho a osobitého Terryho Gilliama... no way. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam natočil už lepší filmy to bezesporu, ale i tenhle film, kterej by točenej v Praze má svojí kvalitu a i když neni tak dobrej jako jeho předchozí filmy, tak se za něj stydět nemusí. Celej film je v podstatě ponořenej až do konce do šera a temný atomsféry, která je v tomhle filmu vpodstatě stěžejním bodem celýho příběhu. Ze začátku to sice neni špatný a scéna s čarodějnicí byla hodně dobrá, ale jakmile se děj přenese do temnýho lesa, tak to teprve začne mít ty správný grády a výbornou atmosféru, která z toho lesa úplně sálá a chvílema z něj jde docela strach. Heath Ledger s Mattem Damonem hrajou dobře a filmu spolu se Stormarem určujou tempo a Ledger s vousy a s brýlemi si neni moc podobnej, ale občasný trhliny ve scénáři je srážej a ke konci, kdy už to je spíš taková strašidelná pohádka to působí směšně. Ještě by se dalo zmínit o českých hercích, který v tomhle filmu zenchali stopu a to skoro dolova, protže jak Miroslav Táborský tak Tomáš Hanák se tam moc neohřáli, Tomáš hanák na tom byl sice o trochu lépe, ale ty jeho tři slova a pětiminutová scéna, byly spíš pro srandu. Jediný co se mi oprvadu moc neliblo byly některý triky, neřikám že všechny, ale nepříklad ten vlk byl hodně mizerně počítačově vytvořenej a nepomohlo mu ani to, že z něj na konci vylez Tomáš Hanák. Rozhodně nemůžu říct, že bych byl zklamaný, ale ani nemůžu říct že by to bylo nějaký překvapení ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Během natáčení si režisér Terry Gilliam našel čas i na návštěvu představení proslaveného divadla Sklep. Tomáš Hanák (otec Angeliky) vzpomínal, jak "přišel po natáčení, unavený, překládal mu dvorní pythoní tlumok Petr Palouš. Hráli jsme samozřejmě The Best Of Sklep. Bavil se, občas zdříml a vyhřezl mu jazyk. O přestávce jsem ho prosil, ať jde, proboha, hned spát, což svatosvatě slíbil! No a po představení s námi ještě poklábosil. Společné foto visí na nejčestnějším místě divadla, u kumbálu se smetáky." (NIRO)
  • Když Jacob (Heath Ledger) "přiletí" se stříbrnou sekyrou do věže, padne tváří na zem a sekyra taky. V tu chvíli se předmět nepřirozeně prohýbá, což dokazuje, že je z gumy. (Fevas)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama