Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na začátku filmu Bob Marley: One Love potkáváme titulního hrdinu (Kingsley Ben-Adir) v okamžiku, kdy už je jamajským národním hrdinou. Věčného idealistu a neúnavného propagátora rodného ostrova trápí všudypřítomné násilí, které rozdmýchávají dva hlavní znepřátelené politické tábory a na ně napojené zločinecké gangy. Marley trochu naivně sní o uspořádání obřího koncertu, který svede pod jedno pódium všechny dosavadní nepřátele a i s pomocí jeho hudby je přiměje zakopat válečnou sekyru. Než ten sen stačí realizovat, zaklepe násilí i na dveře jeho domu. Při útoku ozbrojeného gangu jsou vážně zraněni jeho manželka a manažer. To Bobovi sejme klapky z očí a uvědomí si, že Jamajka v danou chvíli není zemí, ve které by chtěl vychovávat své děti. Odstěhují se do Evropy, do Anglie, kde na dredatého kluka v typické pletené hučce nejsou dvakrát zvědaví. Jenže když je člověk geniální muzikant, prosadí se i v prostředí, které je schopné ho jen kvůli vzhledu strčit do vězení. Paradoxně právě tady, na ostrovech, které se od toho jeho rodného snad nemůžou lišit víc, se jeho kariéra rozjede tak, že ho to právem vynese mezi nejvlivnější muzikanty dvacátého století. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (48)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Určitě by bývalo bylo ku prospěchu zabřeznout trochu více do hloubky, a to jak osobnosti krále reggae, tak okolností, jimiž byla formována nebo do nichž naopak posléze dokázala promluvit, neb takto vidíme vlastně "pouze" vrcholnou část jeho cesty, etapu života, v níž dosáhl celosvětového úspěchu, ale mnoho dalšího, včetně nelehké situace v jeho vlasti, rodinných vztahů nebo vlivu jeho postojů na svět kolem, si lze víceméně jen dovozovat z náznaků, což zamrzí tím víc, že jinak jde o filmařský velmi zdařilý počin, který i přes svou zkratkovitost a některé zvláštní výjevy docela funguje. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Bohužel až příliš doslovné. Zklamán jsem asi nebyl, ale to hlavně proto, že jsem neměl vysoká očekávání. Kontroverznější pasáže Bobova života jsou buď úplně ignorovány nebo přeskočeny někde na pozadí jednou větou nebo střihem a rastafariánství je zploštěno na minimum, takže některé scény budou pro neznalé možná až nepochopitelné. Kingsley je docela dobrý, ale asi neměl moc šanci předvést něco více. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Peckám jako Bohemia Rhapsody, Elvis, Rocketman se to nemůže vyrovnat. Až příliš se jede na jistotu a působí rutinním dojmem. Vesměs je to vyprávění, které tak nějak plyne za doprovodu Marlehy písní. Zásadní pasáže Marleyho života to nedokáže vytěžit na maximum a to je problém, nebyl tak zkrátka moment, který by dokázal pohnout s emocemi. Pořád je to nadprůměr, ale v tomto žánru pořád málo......65% ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil, má příběh, má ducha, reggae styl je podaný celkem dobře a vlastně také docela dobře podáno je rámec situace, Jamaika, problémy doby, pak Londýn, punkeři mi přišli vtipní, stejně jako procházka, pár procházek rastamanů tímhle městem. Po přečtení recenzí jsem nečekal nijak výrazný zážitek, ale film přece jenom hodnotím jako nadstandard. Je to možná film tak trochu natočený s ohledem na momentální situaci ve Státech, tím myslím afro-americkou komunitu a její problémy. Tímhle se u nás samozřejmě netrefuje do očekávání průměrných českých či slovenských filmových diváků, kteří nemusí tuhle rovinu filmu pochopit. Je tam další klad: že to reggae nebylo jen nějaká obyč. hudba typu disca, ale má určité specifické náboženské východisko, to asi také hodně lidí nepochopí. Zkrátka film, o kterém se dá přemýšlet, proto u mě nadprůměr. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Reinaldo Marcus Green si povedal, že po feel-good životopisnom športovom filme (fajn King Richard) si natočí feel-good životopisný hudobný film. Legenda akou je jamajský reggae spevák Bob Marley si podobný feel-good prístup priamo žiadala, takže teoreticky to malo dopadnúť podobne. Nuž, ale nedopadlo. One Love je tým najrutinnejším hudobným životopisom, ktorý nijako nestrhne a všetky udalosti prezentuje bez výraznej dramaturgie alebo funkčného rozprávania príbehu. Je to ako životopisný film z výrobnej linky, kde niekto naskladal pár piesní od Marleyho, pár základných informácii z wikipedie nakombinované tak, aby z toho vzišiel film, ktorý naplní nejaké základné očakanávania divákov ako asi má filmový životopis vyzerať, ale vo výsledku  ničím nezaujme. Taká Bohemian Rhapsody je tomtuo na míle vzdialená, dokonca aj ten Rocketman. Škoda, toto je skutočne premárnená príležitosť natočiť takto obyčajný a nevýrazný film práve o Marleym. Pritom materiál by na to bol. CELKOVO: 5/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Reklama

Reklama