Reklama

Reklama

Marie Terezie - Série 1

(série)
Trailer 2

Epizody(2)

Obsahy(1)

Píše se rok 1723 a v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě je Karel VI., císař Svaté říše římské a král španělský a uherský, korunován králem českým. A právě zde začíná příběh jeho dcery, pozdější císařovny Marie Terezie (Marie-Luise Stockinger). Příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským (Vojtěch Kotek), nastoupení vladařské cesty, převzetí maďarské koruny i příběh šestnáctinásobného mateřství jedné z nejvýznamnějších žen v dějinách novodobé Evropy. V prvním dílu se, mimo jiné, můžeme těšit na šok, který konzervativnímu dvoru mladá Marie způsobila svým rozhodnutím provdat se z lásky. Tehdy nejspíše netušila potíže, které nastanou poté, co se Marie bude muset stát následnicí trůnu. Druhý díl filmu začíná převzetím trůnu a pokračuje vypuknutím válek o rakouské dědictví, které Marii donutily spojit se s významným uherským rodem Esterházy, kdy pro záchranu říše musela málem obětovat své manželství s milovaným Františkem.
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se odvíjí od dvou zásadních okamžiků v životě mladé panovnice – jedním je příběh dětské lásky a pozdějšího manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, druhým je nástup na trůn a získání uherské koruny. Film přibližuje nejen vztahy uvnitř habsburské rodiny, s matkou, sestrou a otcem, ale i s významnými dvořany habsburského dvora, jako například Evženem Savojským, Filipem Josefem Kinským nebo Bedřichem Harrachem. Film je zároveň monumentální obrazovou podívanou z naší historie, jakými jsou například korunovace Karla VI. českým králem na Pražském hradě, svatba s Františkem Štěpánem v augustiniánském kostele ve Vídni nebo korunovace Marie Terezie uherskou královnou v Dómu Sv. Martina v dnešní Bratislavě, ale i plesy a hostiny u císařského dvora nebo dámský jezdecký karusel v Hofburgu, plavba panovnice po Dunaji či žehnání rakousko-uherským armádám. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (300)

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sláva koprodukcím! Zdařilé po všech stránkách, od řemeslného zpracování, přes výpravu a nádherné kostýmy až k sympatickým hereckým výkonům (Vojta myslím překvapil všechny pochybovače, jeho dojetí u manželčiných porodů málem rozplakalo i mě, a to v dobrém slova smyslu). Dokonce i dabing byl vkusný a nijak nerušil. Rozhodně bych si dovedla představit více dílů, abychom se dočkali pozadí i těch reforem, které nám vtloukali do hlav učitelé dějepisu. Po dlouhé době televizní projekt, ze kterého jsem měla srdečnou radost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je to udělný aby to chytlo co nejvíc dívaků, protože jinak si myslím že nahýho Vojty fakt nebylo potřeba a to už nemluvím ani o dialozích, které přípomínaly všechno jen ne tehdejší dobu. To třeba kostýmy nebo exteriéry působily velmi dobře. Nejsem žádný historický hnědopich a rozhodně nemám zapotřebí mít ve vedlejším okně otevřenou wikipedii a machrovat, když něco nevím, tak to nevím a tahle doba je mně vzdálená, ale zajímala mně, jenže spíš než exkurze do dějin je to exkurze do porodního sálu a seznamky s.r.o. Uvidíme co dál, šanci Marie Terezie určitě ještě dostane a dostala. Jenže ani v dalším díle to nešlo o moc nahoru. Problém vidím, že věci ve kterých byl film silný, tedy státnický dialogy, politika, ohrožení země byli minimalizovány, některé úplně opomenuty. MarieTerezie ze školy (moderní reformátorka) a Marie Terezie odsud (ani nemám pojmenování proto jak jsem jí vnímal) byli uplně jiné Terezie. Zajímavý, projekt patřil mezi nejdražší televizní, ale netroufl si na jedinou masovější scénu za to scén se spodničkama a porodoma si člověk užije dosytosti. Herecký výkony se mně líbily nejvíc od Tatiany, moc zajímavá postava, když už teda byl pro tvůrce zajímavější dvůr než doba. Vojta asi taky nebyl marný a Marie s ohledem na to co jak měla Marii hrát asi taky dobrý, navíc je hezká. No, je to někde mezi 2-3, ale spíš budu teď za zlobra. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhruba po polhodine som pristúpil na fakt, že to natočili ako kostýmovú romantickú komédiu, ktorá s dejinami nemá skoro nič spoločné. Lenže romantická komédia potrebuje isté čaro, a to tejto novodobej ponáške na Sissi dokonale chýba. Humor chabý, miestami až stupídny. Romantika? Slaninkový Kotek balí Terku, ktorá ho z neznámych dôvodov miluje. Až kým konečne nezbúrajú baldachýn a z nej sa nestane manufaktúra na potomstvo. Tá herečka v hlavnej úlohe, to je čistá smrť. Myslím, že ani v jednej scéne sa nedokázala tváriť (tobôž hrať) tak, ako by to potrebovalo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemně mě překvapila na TV film velice slušná výprava, koprodukční kapitál je holt znát. Na stopáž dvou stominutových dílů film nepůsobí nijak rozvlekle a víceméně dokáže stále zabavit. Co mě však mrzí, že namísto historického politického dramatu tu máme historickou romanci. Namísto důležitějších událostí je nám vyprávěno o tom, že během svatební noci Ressi s Franzem zbourali postel, či že byl František Lotrinský jako jeden z prvních tehdejších celebrit u porodu svého prvního potomka. Druhý díl se zabývá historií už o něco více a Mariin projev před uherským sněmem s malým Josífkem v náručí budiž důkazem, že potenciál by byl. Marie-Luise Stockinger zahrála výborně, stejně tak třeba intrikán Karl Markovics či slizký abbé Vladimír Javorský. Vojtěch Kotek mi ze začátku moc neseděl, ale postupně se velice dobře rozehrál a určitě se za svůj výkon nemusí stydět. 65%. ()

argenson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vizuální stránka, kamera, výprava, kostýmy, tady je všechno v pořádku. Trochu to pokulhává v celkovém historickém pojetí, zásadní události jsou lehce upozaděny na úkor bulvárních scén, i když je fakt, že při frekvenci šestnácti porodů během dvaceti let to bez sexu evidentně nejde. Zamrzel všeobecný nešvar současných historických filmů, co se týče verbálního projevu. Naprostá ignorace květnaté barokní mluvy a naopak snaha o moderní slovník, aby to bylo in. Stejně tak mě osobně zamrzela i úloha mého oblíbence prince Evžena Savojského smrsknutá zde do zkratky zapšklého vrtošivého staříka. Jinak překvapivě dobrý Vojta Kotek, naopak dost nevýrazná a mdlá představitelka titulní role. Jako celek ale obstojný příspěvek k 300. výročí narození jediné ženy na českém trůně. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (24)

  • Vo filme hrajú dobových hudobníkov skutoční barokoví muzikanti z Brna. (perseus142)
  • Kostýmy navrhoval renomovaný slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman. Niektoré si aj sám obliekol, aby zistil, ako sa v nich budú herci cítiť. Bol mierne prekvapený, keď si na vlastnej koži vyskúšal, že do barokových šiat sa bez pomoci neoblečie a ani sa z nich sám nedokáže vyzliecť. (krasomama)
  • Při scéně, kdy je hraběnka Eliza Fritzlová (Táňa Pauhofová) odvedena stráží, byla prodleva mezi příchodem stráží a rozhovorem příliš dlouhá. Režisér proto navrhl improvizovaný dialog mezi Pauhofovou a komparzistkou. Tato scéna byla později zkrácena a v české verzi jde tiše slyšet jen malý útržek jedné věty. Scéna se natáčela ve Valticích. (klara.leb)

Reklama

Reklama