Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

lamps 

všechny recenze uživatele

Kouká se na to hezky a vizuálně se jedná o povedené rozpohybování komiksů, ale přece je to slátanina základních motivů z několika oddělených příběhů, což se na kvalitě vyprávění zkrátka neblaze podepisuje. Příběh tak často víceméně přešlapuje na místě a chrlí vtipy, které sází na to, že je fanoušci kresleného a animovaného Asterixe prostě chtějí slyšet. A jelikož já mezi ně rozhodně patřím, obhájím si průměrné tři hvězdy a jdu od toho. Už kvůli hercům, kteří se svým rolím prodali docela obdivuhodně... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již jen nápad udělat z Asterixových dobrodružství hraný film, je na samé hranici čirého šílenství. Výsledek nakonec překvapivě není zase až tak strašný. Obsazení je docela dobré, vizuálně je to i vcelku vydařené, ale svým infantilním humorem je to na zcela jiné úrovni než-li vyzrálé komiksové předlohy, které mají co říci i dospělým. To bohužel u této adaptace nehrozí, byť jen v jedné jediné scéně. Pro menší caparty ideální. Zidi má však rozhodně navíc. Škoda, tohle si Asterix ani Obelix nezasloužili. ()

Reklama

COF_666 

všechny recenze uživatele

Chudák komiks - tohle si určitě nezasloužil. Neříkám že je to špatný ale nemá to ten náboj a vtip jako komiksová předloha. Ten film měl u mě štěstí ze dvou důvodů. Jednak jsou skvěle vybraní herci (do role Obelixe si už nedovedu představit nikoho jiného než Depardiuea) a za druhé miluju Asterixe jako komiks. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Film částečně kopíruje první komiksové album, ve kterém se vychytrálý římský guvernér chce zmocnit zázračného nápoje Galů – nejen aby je porazil, ale aby vyzrál i nad Césarem. Adaptace má své světlé momenty, veskrze je to však zábava dělaná hlavně pro malé děti, všecko to pitvoření a přehnané kostýmy (kulisy – hlavně galská vesnice – přitom vypadají velmi dobře) dospělejšího diváka skoro urazí. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když jsem k tomu zpočátku přistupoval s nedůvěrou, docela se mi to líbilo. Claude Zidi už má sicé svá nejlepší tvůrčí léta za sebou (no, ještě jsem neviděl "Superprohnilí"), ale i tak si dokáže udržet nějakou tu dobrou úroveň. Christian Clavier je skvělý a zvláště Gérard Depardieu byl ve svém převleku směšný. Ale celkově se tvůrců moc nepodařilo převést ducha animovaných Asterixů do hraného filmu. Ale i tak si myslím, že se jim tento film docela povedl. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • Ve scéně, kdy Idefix přiběhne z posvátného lesa druidů, Asterix (Christian Clavier) odhodí kýtu masa na umělý kámen, který se pohne. (LaserJet)
  • Vůbec první převedení dobrodružství Asterixe a Obelixe na filmová plátna s živými herci (Gérard Depardieu a Christian Clavier). Už v roce 1960 chtěl však svou adaptaci natočit Claude Lelouch s neprofesionálními herci, což se mu nakonec nepodařilo. O něco později přišel se stejným nápadem Louis de Funès, který si chtěl dokonce zahrát roli Asterixe, avšak realizace projektu se mu také nepodařila. Navíc údajně chtěl hrát Asterixe bez kníru. (henrycruel)
  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)

Reklama

Reklama