Reklama

Reklama

Sisi a její odkaz

(TV film)
  • Německo Sisis Erben - Die Kinder der Kaiserin Elisabeth (více)
Německo, 2022, 52 min (Alternativní 45 min)

Hrají:

Viktoria Hillisch, Eszter Hollósi (vypravěč)

Obsahy(1)

Obraz roztomilé a sympatické Sisi, milující matky, přežívá dodnes. Jaká však byla doopravdy? ... V roce 1955 přišel do kin první ze tří legendárních filmů o Sisi a obraz rakouské císařovny Alžběty zcela překroutil. Sisi lidi fascinovala tehdy a fascinuje je doteď, vždyť kdo by neznal scénu s císařovnou spěchající za jásotu přihlížejících vstříc svému dítěti. Ovšem v té popustili filmaři zcela uzdu vlastní fantazii. Ze čtyř dětí ji přežily dvě a obě zdědily značný majetek. I Sisina vnučka Alžběta Marie žila ve stínu excentrické císařovny. Jako malé vyrůstaly děti ve zlaté kleci bez matky, natolik posedlé kultem vlastní osobnosti a vnitřním neklidem, vyznávající jen krásu, poezii, že na děti tak nějak nezbýval prostor. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od všech romantických vyobrazení Sisi, tohle je poctivě udělaný dokument, podložený fakty a navíc i s psychologickým vhledem do duše nešťastné císařovny. ()

ludva10 

všechny recenze uživatele

Jsem asi první hodnotitel. A musím říct, hezky natočený dokument plný pro mne úplně nových informací, které podle mne nikde jinde ještě nezazněli. Určitě doporučuji ke shlédnutí. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Kronika jedné rodiny. Dokument na České televizi po Marii Terezi o patrně nejznámější rakouské ženě. Dokumentů je o ní natočeno dost, ale tento má výborné živé vyprávění s mnoha pěknými detaily. Naše doba sňatků z lásky tedy patrně začala její smrtí. Zanechala po sobě dědicům peníze v dnešní výši ekvivalentu 145 milionů eur. Dokument končí kdy se dvě rodiny začaly hádat a zahynulo kvůli tomu v 1.světové válce deset milionů lidí. Po ní byly šlechtě tituly na nic. Pobavilo mě " Oto Weriand Hugo Arnošt, kníže z Windisch-Graetze uměl jezdil jen na koni a rychlými auty". ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu nechápu, proč si Sisi ti Rakušáci tak "oprašují". Její jedinou předností byla krása. Jinak veskrze negativní osobnost. Asexuálka, císaři prý "dala" jenom výjimečně, za zásluhy. Např. v roce 1867 když jejím milovaným Maďarům dal FJI "Vyrovnání".... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dokument plný faktov a ilustrákov. Samozrejme, hovoriace hlavy historikov nesmú chýbať. Škoda len, že sme už navždy poškodení filmami Sissi... a nikdy ju už neuvidíme v tom správnom svetle. 3 z 5 ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama