Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V době studené války byla napadena americká  jaderná ponorka a uvázla v hloubce 20 000 stop. Námořnictvo požádalo speciálně vybavený tým ropných těžařů, kteří pracují nedaleko, aby se ji pokusili lokalizovat a určit příčinu havárie. Ti při riskantním sestupu pod hladinu zjišťují, že mořské hlubiny skrývají tajemství, které nepochází z tohoto světa... Posádka americké nukleární ponorky Montana zaznamená na svých přístrojích cizí plavidlo, které se k nim pohybuje nezvykle velkou rychlostí. Náhle se všechny přístroje vypnou a nefunguje vůbec nic. Když se neznámé plavidlo vzdálí, činnost všech přístrojů se obnoví. Ale to už ponorka naráží do skály a vzápětí klesá nenávratně ke dnu… Poté, co americké námořnictvo zachytí signál z vypuštěné bóje, zahájí záchrannou akci. Z důvodu blížící se bouře požádá o pomoc i posádku nedaleké podmořské ropné plošiny. K posádce plošiny se přidává skupina vojáků a také Lindsey Brigmanová, konstruktérka plošiny. Po pobytu v přetlakové komoře se začne u velitele vojenské jednotky, poručíka Hirama Coffeye, projevovat přetlakový syndrom způsobující šílenství. Snaží se za každou cenu skrýt. Z plošiny, jejímž velitelem je Bud Brigman, ex-manžel Lindsey, se vydává původní posádka spolu s vojáky k potopené ponorce. Na místě ale zjišťují, že nikdo nepřežil. Během průzkumu ponorky se znovu objevuje neznámé světelné plavidlo způsobující výpadek proudu. Po návratu na plošinu dostane poručík Coffey rozkaz od velitele odmontovat z ponorky jednu jadernou hlavici. Domnívá se totiž, že jde o ruské plavidlo. Původní posádka se o tom ale nemá dovědět… Kvůli zuřící bouři nad hladinou se ulomí jeřáb kotvící plošinu. Zřítí se do vody a dopadne přímo na plošinu, která je tím velmi poškozena. Začne do ní vnikat voda a při vzniklém chaosu pár členů posádky zahyne. Zbylí členové se snaží plošinu opravit. Během oprav mimo plošinu se před Lindsey objeví mimozemské plavidlo. Její zážitek jí však nikdo z posádky nevěří… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (652)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Poslední dílek Cameronovy filmografie (pominu-li Piraně a dokumenty pro IMAX), který mi doposud chyběl. A jsem uchvácen. Cameron nikam nespěchá, odvíjí příběh pomalu, přesto je jeho Propast fascinující. Opět potvrzuje, že práci s efekty zvládá na výbornou (nikdy nevyčnívají a nepřetloukají okolní dění), nijak přitom ale neupozaďuje skvostné herecké výkony. A klasická klišé dokáže podat tak, že emoce stříkají na všechny strany... Další majstrštyk "Velkého Jima". A opět celý do modra :)) (hodnocena režisérská verze se stopáží 171 min) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Evergreen mého zasněného dětství. Velký manivest míru a lásky reflektující konec studené války. Pohled do zrcadla temné propasti, která naši pozornost opětuje. Přelomové efekty (celý snímek je vlastně symbolickým setkáním moderních technologií, tedy morfingu a tradičních postupů výroby filmových efektů na prahu digitální revoluce), dokonalá práce s napětím, výtečná atmosféra, skvěle napsané postavy, maximální řemeslná preciznost. Propast ztělesňuje to nejlepší na vysokorozpočtové hollywoodské produkci, je esencí sofistikovaného blockbusteru, který je stejně opojný pro davy i kritickou obec. P.S. SE verzi doporučuji všemi deseti. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V roce 1990 mě tenhle film v kině naprosto fascinoval ( jak by řekl pan Spock). Mám slabost pro podmořské filmy, dokumenty od Jacquesa-Yvesa Cousteaua jsem hltal odmalička. Tajemný svět hlubin, neprobádaný, čarokrásný. A Cameron dokázal svůj napínavý příběh zasadit právě sem. Akční honička podmořských člunů byla na filmovém plátně velkolepá. A což teprve, když režisér použil poprvé ( ještě před Terminátorem 2) počítačové 3D efekty! Vodní had jakoby přišel opravdu z jiného světa.... Občas se film dostává až do jakési polodokumentární polohy, například když sledujeme, jak lze dýchat ve vodě pomocí speciální tekutiny. Musím říci, že já se rozhodně nenudil ( asi za to může trénink na klubových filmech náročného diváka, a nebo okouzlení podmořským světem, nevím) a nakonec mi ani moralizující a výchovný závěr až tak nevadil. Rozhodně nemohl přebýt to, co se vše před ním odehrálo. Ostatně podobné konce mají i Spielbergovy sci-fi počiny. Kdysi byla doba tzv. happy endů, pak se jako protiklad začaly prosazovat tragické konce filmů. Jeden ze spisovatelů prohlásil: proč by měly mít knihy šťastné konce? Vždyť život končí taky blbě - smrtí....a filmy se začaly opičit. Kdysi mi to bylo sympatické, neboť slaďáků bylo přespříliš...A dnes? Je to nějak vyvážené, což se mi líbí. Někdy pořádně nevíte, jak příběh skončí, a to je přece fajn, ne? Propast holt nejsou ani Vetřelci, ani Terminátor, ale mám je rád všechny stejně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem viděl prodlouženou verzi Propasti. A byla skvělá! Ano, je pravda, že poněkud těžkopádně moralizující závěr už dnes zkrátka nemůže působit tak jako v roce 1989, ale i přesto jsem ochotný přimhouřit oko a pátou hvězdu dát. Vždyť ten film skoro tři hodiny šlape jako hodinky, nenudí a pořád má co nabídnout. Úžasně klaustrofobické prozkoumávání havarované ponorky, doslova a do písmene revoluční trikové scény, dokonalé podvodní záběry, jednu vynikající honičku miniponorek, která se ani v roce 2011 nemá za co stydět, sympatické postavy, které vám po vzoru mariňáků z Vetřelců velice rychle přirostou k srdci, výborné herce s Edem Harrisem a Michaelem Biehnem v čele, burácející i magickou hudbu Alana Silvestriho... A především tradiční Cameronův perfekcionismus viditelný v každé vteřině. Jak říkám - závěr může zamrzet, naštvat i rozesmát... Ale má-li film tolik kladů, čtyři hvězdy by byly zkrátka málo. CALL GUINESS. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Poslední půlhodinové rozuzlení je naprosto dechberoucí, o tom žádná. Cameron vždycky miloval vodu a hloubky. Ovšem dokodrcat se tam, zvláštně v prodloužené téměř tříhodinové verzi, pro mne bylo velice zdlouhavé a místy bolestné. Výš jít tedy nemohu.. PS : Ed Harris asi vždycky vypadal o 20 let starší. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • První film, kde byl využit grafický software Adobe Photoshop. (Karlos80)
  • Když Bud (Ed Harris) zjistí, že má vzduch jen na 5 minut a loučí se, říká mu jeho žena: „Miluju tě.“ A on odpovídá psaním: „Miluju tě, manželko“, nikoliv „Miluju tě, miláčku“, jak zní český překlad. Slovo „manželka“ tam mělo zaznít, protože se u nich mluvilo o rozvodu. (pjotri)
  • K závěru roku 2012 se jednalo o 39. nejvýdělečnější film s tematikou sci-fi, šestý nejvýdělečnější film, který se odehrává pod vodou, šestý nejúspěšnější film Jamese Camerona, 18. nejvýdělečnější film roku 1989 a 1 164. nejvýdělečnější film se zohledněním inflace. (chelseaman22)

Reklama

Reklama