Reklama

Reklama

Titanic

  • Česko Titanic 3D (více)
Trailer 2
USA, 1997, 194 min (Alternativní 187 min)

Obsahy(1)

V dubnu 1912 vyrazila luxusní zaoceánská loď Titanic z Anglie na svou první, a bohužel i poslední plavbu. Své pasažéry ale do cíle cesty nikdy nedovezla – narazila na ledovec a klesla pod hladinu. Tím začalo drama největší námořní katastrofy v dějinách lidstva. V ledových vodách Atlantiku skončilo mnoho životů a osudů. Mezi nimi byla i jedna láska, která vlastně ani pořádně nezačala. Americký velkofilm v režii Jamese Camerona, oceněný jedenácti Oscary®, katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu oba představitele hlavních rolí – Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria. (Cinemax)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (1 991)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem to viděla až s odstupem let, protože šílení mých vrstevnic po BL (to není zkratka Britských listů, ale Božského Lea) pro mě ve věku pubertálním bylo důvodem k posměškům. Po dlouhé době (a po Co žere Gilberta Grapea, který pro mě byl revolucí v pohledu na DiCapria jako herce) jsem se odhodlala na Titanic podívat a byla jsem vzhledem k žánru, který celkem nemusím, docela příjemně překvapená. Zahodit ten film jako beznadějný by bylo hodně nespravedlivé, jakkoli znovu se na něj opravdu dívat nebudu a nejen díky úděsně dlouhé stopáži. Ve své kategorii patří nesporně ke špičkám a mě sice pohled na hlavní dvojici spíš nudil než zasahoval, ale nutno přičíst body DiCapriovi za opravdu sympatického Jacka a Winsletové za přirozenost (která ovšem v jiných filmech vyniká o poznání lépe). Herecky nad nimi ovšem jako u mnoha jiných filmů stojí představitelé vedlejších rolí - Kathy Batesová, Billy Zane a hlavně Bernard Hill, který své kapitány a krále umí podávat se skutečnou důstojností. Technickému provedení scén a Hornerově hudbě (jo, kdo umí, ten umí) nelze než zatleskat. Suma sumárum klasický hollywoodský velkofilm se vším všudy, který neurazí. Ale 11 Oscarů? To urazilo mě. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ikona velkofilmů, kterou už snad každý viděl (je to snad jediný film, u kterého má hodnocení opravdu každý z mojí TOP20), polovina ten film obrečela a duhá polovina se aspoň kochala neskutečně dokonalými triky, výpravou a brilantní technickou stránkou stvořenou panem Megalomanem Jamesem Cameronem. Na pozadí jedné z nejznámějších katastrof moderní doby a s obrovským rozpočtem rozehrál ohromný hollywoodský slaďák. Proč ale za romantický film utratit tolik miliónů Dolarů? To je právě ono, nikomu předtím ani potom se nepovedlo předvést něco tak neskutečného a nikdo neměl tu odvahu natočit obrovskou love story za strašnou spoustu peněz a dokázat na to přilákat snad miliardu lidí. On vlastně Titanic je zosobněním současné nejen hollywoodské filmové produkce a když vidím, kolik lidí mu tady dalo "Odpad" (proboha, aspoň trochu objektivity!), já dávám plný počet. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Úchvatná vizuálna stránka je napočudovanie najväčším problémom tohoto veľkofilmu - len pridáva muníciu všetkým neprajníkom tvrdiacim, že okrem nej nemá film čo ponúknuť. Nemôžem s tým však súhlasiť. Každý moment, každý záber je priam presiaknutý citmi a emóciami (kapitán lode stojaci na svojom kapitánskom mostíku čakajúc na smrť, starý maželský pár držiaci sa v náručí v kajute zaplavujúcej sa vodou atď.) , niekedy snáď až príliš presladenými, no výsledný dojem z filmu je v mojom prípade viac ako pozitívny. A to Hollywoodske veľkofilmy priveľmi v láske nemám. Tu však cítiť snahu o prekročenie hraníc žánru, chvaľabohu, z veľkej časti úspešná a to je vec, ktorá sa cení. Kto pri celom filme nevyronil aspoň jednu slzu, je suchár. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pod slovem Titanic si nejdříve představím gargantuovský parník, o kterém se mluvilo jako o nepotopitelné lodi, a hned poté Cameronův velkofilm, který mě okouzlil převážně naprosto úžasnou prací s kamerou. Jenže pak si vzpomenu na to co jsem slyšel, když se loď vydala brázdit poprvé a naposledy (doufám že to nikdo nebude brát jako spoiler...) vody temného oceánu, byla to hudba Jamese Hornera, právě ta je nedílnou složkou snímku. Když totiž Titanic skončí, je to právě ona, která se vám ještě bude dlouho prohánět hlavou, existuje snad někdo kdo by neznal hlavní motiv filmu? Pochybuji... (Samozřejmě můžete namítat miliony Afričanů a malých dětí, ale... rozumíme si...). Cameron nám ani nenabízí nic co bychom nečekali, poutavou historickou katastrofu spojuje se smutným julioromeovským romantickým příběhem dvou lidí z odlišných kast, jejichž vztahu není přáno. Čím je tedy film tak silný? Cameron využívá silného potenciálu Shakespearova příběhu o Romeovi a Julii a zasazuje jej do prostředí, které není fantaskní, do prostředí s koncem, který všichni známe. Přestože se romantická rovina příběhu nenechává nijak ovlivňovat tou katastrofickou, spíše se od ní odpoutává, jsou spolu těsně spjaty. Titanic i zamilovaný pár procházejí stejnou cestou a mají stejný osud a to naprosto, bez slitování, o čemž se ale můžeme na vlastní oči přesvědčit až na úplném konci, v té části filmu, kde jsou již oba osudy zpečetěny... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to špatnej film, to určitě ne. I když bych tomu ani neříkal nejlepší nebo výborný film. Spíš jen ideální kombinaci romatiky a akce. Spousta věcí je tu totiž strašně klišovitejch (ani nevím kde začít, třeba hlavní hrdinové, konečná záchrana Leem, milostná scéna, záporák, hledač pokladů apod). Ale přesto musím říct, že se mi to líbilo. Film sice celou dobu tlačí na pilu, reálií se drží jen velice volně a v nejdůležitějších momentech (například že ze třetí třídy se dostalo snad jen pár desítek pasažérů, jinak všichni byli mrtví už ve chvíli, kdy se na horních palubách začali teprve srocovat ostatní bohatší, dále třeba ta honička po nitru zatopené lodě - to opravdu nežeru, že by se do první třídy dostal kdokoliv z nižších je taky pěkná volovina, a navíc ta Molly Brownová v podání Kathy Bates - ta vůbec nebyla taková milá, ale jen vypočítavá mrcha, protože se z ní stala proslulá mediální hvězda a tu přezdívku o nepotopitelnosti si vymyslela sama). Pravda však je, že kdybych si ten rok měl vybrat mezi Lepší už to nebude a tímto dilmem, vybral bych si na ty Oscary Lepší už to nebude. Titanic je přeci jen spíš jenom na oko a na city, ale tamto je trošku hlubší. Ale jako zábava se to dá, a taky touha po lásce, která v každým dřímá ať už chce či ne. No, díky bohu, že už mi ty blond vlasy odrostly, jinak bych se vydal na dno Atlantiku a začal hledat DiCapria. :D ()

Galerie (410)

Zajímavosti (363)

  • V řecké mytologii byli Titáni děti matky země Gaie a boha Úrana. Jsou symbolem moci a síly. Společnost White Star Line chtěla jménem zdůraznit skutečnost, že její parník byl ve své době největší lodí na světě. Protože ke jménům svých lodí přidávala koncovku -ic, dostal Titanic své jméno. (Duoscop)
  • Jediný Japonec, který neštěstí přežil, byl vyhoštěn a označen za zbabělce, protože neumřel s ostatními. (Duoscop)
  • Titanic se srazí s ledovcem v 97. minutě filmu, což odkazuje na rok premiéry tohoto filmu. (me116)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Reklama

Reklama