Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

misterz 

všechny recenze uživatele

Hitlerovou najväčšou strategickou chybou bolo, že začal bombardovať Londýn - tak to je pravda. Dá sa možno nadnesene povedať, že mu bitku o Britániu prehrali ješitnosť a nadutosť... Tomuto poviem poctivý Old Schoolový vojnový film, čo do historického priebehu aj veľmi dobre zvládnutý, pričom keď sa bavíme o technických a filmárskych záležitostiach, tak ďaleko predstihol svoju dobu. Výbuchy a letecké súboje boli ukážkové a čo je hlavné aj prirodzené. Z týchto ale aj z iných dôvodov ma film vtiahol do príbehu prakticky už hneď od začiatku, pričom tento veľmi pohodový, príjemný pocit vydržal po celý čas. Stačí len ak sa divák nechá unášať pútavým a často i napínavým dejom bez hluchých miest, sympatickými hercami a brilantnými vzdušnými súbojmi a o nezabudnuteľný filmový zážitok je postarané. 85/100 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové při rekonstrukce slavné bitvy o Británii nenechali nic náhodě, režisérské křeslo obsadil bondovský režisér, ve filmu si zahrála množství slavných britských herců a naprosto neskutečný počet techniky.  Výsledek je technicky asi nejlepší letecký snímek ze staré školy. Famózně pojaté letecké bitvy s desítkami strojů, perfektně nasnímané, plné rozpadlých letadel, parašutistů i hořících lidí. Člověku vyráží dech jako to dokázali v té době natočit bez jakýchkoliv vložených doku záběrů, navíc tu nechybí i výborné bombardovací scény letišť (se záběry na hořící Londýn to už je slabší). Bohužel je to pojaté dost suše a dokumentárně, většina herců v podstatě nemá moc co hrát k postavám není šance si vytvořit jakýkoliv vztah a emocionální dopad byl nulový. Čemuž odpovídá i to, že jsem kdysi film viděl, ale nic si z něj nepamatoval. A čistě subjektivně mě víc baví pěchota/tanky než letadla, takže v souboji těžkých vah roku 1969 by zvítězil Most u Remagenu. Jako hraný "dokument" ovšem naprosto vynikající a silné 4*. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečný film, jehož největší devizou je britská noblesa, hrdost a ztotožnění se s nejsvětlejším okamžikem britských dějin. Jistěže, někoho takový film, zvláště dnes, po hodině začne nudit, ale právě pro takový typ diváka tento film určen není. Chcete-li však vidět válečné gentlemanství v jeho nejzřejmější podobě, pak právě tento snímek je tím nejlepším možným, jenž vám ukáže, jak může být válka krutá, nádherná a vznešená. Pravdou pak asi je, že na zemi se všechno jeví z poněkud tupějšího úhlu než na nebi. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Opět jeden ze snímků 60. a 70. let, které jsou zpracovány více dokumentárním způsobem než dějově, spolu třeba s Bitvou o Midway, Tora Tora, Tora nebo Příliš vzdáleným mostem. Ve své době naprostá špička v technickém provedení, před kterou Bayův Pearl Harbor může blednout závistí, se skvělou Goodwinovou hudbou. BTW jsem tenhle film poprvé viděl v roce 1990 v Paláci kultury, čemuž předcházela debata s našimi letci. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných snímků, téměř dokumentárním způsobem ukazuje nejkritičtější období začátku druhé sv. války pro Británii. Po porážce spojenců na kontinentu se Němci připravují na vylodění v Anglii, ale kvůli silnému britskému válečnému loďstvu, musí získat jednoznačnou převahu ve vzduchu. Velkohubý maršál Göring se chvástá, že za dva týdny vymaže britské letectvo z oblohy. Nepovedlo se. Zásluhu na tom mají mimochodem i čsl. letci, kteří sloužili v britském královském letectvu. Snímek to ukazuje velmi věrohodně se skvělými hereckými výkony hlavních protagonistů. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Obrovské množství letadel, které bylo kvůli natáčení filmu sehnáno, dalo na 35. největší leteckou sílu na světě. (Javert)
  • Ve scéně, kdy je Colin Harvey (Christopher Plummer) sestřelen, sedí ve Spitfiru, ale při záběrech mimo kokpit padá Hurricane, který navíc hoří a v dalším střihu nehoří. (Jirka_Globus)
  • V čase 01:20:00, když Herman Goring (Hein Riess) přijíždí do Calais, tak na vlaku je americké kulometné dvojče s dvěma kulomety Browning .50. (liebgott)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama