Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britské biografické drama režiséra Hugha Hudsona se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel (Ian Charleson) je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams (Ben Cross) je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

bari68 

všechny recenze uživatele

Pred blížiacou sa olympiádou v Londýne som sa nechal nažhaviť inšpiratívnym príbehom Erica Liddela, ktorý svetu ukázal, aké sú aj pre vrcholového športovca dôležitejšie veci a ideály, a že viera v Boha je vyššie než olympijské zlato. Skvelý film s prenádhernou hudbou Vangelisa a personou s vizitkou ľudskej čistoty, charizmy a vzoru. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Pozreté v origináli po dlhých rokoch a musím priznať, že aj napriek kultovému statusu to na mňa tak nepôsobilo. Áno, Vangelis to urobili skvelo. Áno, bolo to dobovo brilantne spracované, ale tá "anglickosť" mi tak liezla na nervy, že až. Samozrejme to bolo danou dobou a nie zlým spracovaním, takže som sa cez to dokázal preniesť, ale žiaľ v dnešnej dobe, keď už existujú snímky typu Race, to je už len slabučká televízna udalosť. Až prílišná poetickosť sa jednoducho do dnešnej doby nehodí a neriešim vieru, videl som iné filmy založené na viere a zo športového prostredia a jednoducho boli lepšie podané napr. Woodlawn. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nikdy neodpustím akademikom ( alebo rovno jeho tvorcom ? ), že tento priemerný snímok uprednostnili pred Spielebergovou genialitou menom DOBYVATELIA STRATENEJ ARCHY. Film sám o sebe nieje až tak zlý, no určite nieje Oscara hodný a z priemeru vytŕča len majstrovský Vangelisov hudobný doprovod a zopár efektne natočených scén bežeckých závodov. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Napínavý čtyřoscarový příběh souboje a osudů dvou nejlepších britských běžců roku 1924 - sveřepého abiciózního Žida a studenta na Cambridge Abrahamse a létajícího Skota a zbožného misionáře Liddela - před a na olympiádě v Paříži. Silné osobnosti se silnou vůlí které se nedaly ovlivnit svým okolím. Vše suverénně režírované a s krásnou hudbou od Vangelise. Trailer: http://www.csfd.cz/film/12881-ohnive-vozy-chariots-of-fire/videa/ ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Dušínovský film, který mi ale nedal týden spát. Snad v žádném jiném filmu jsem nepřijal více ten fakt, že dokážeme cokoliv, pokud do toho vložíme všechnu svojí energii. Navíc vše je výborně zahrané a jak jsem se dozvěděl přímo od režiséra, výběr neznámých herců byl jeho nápad a podle mě trefný, výkony jsou zde vynikající. To samozřejmě platí i o hudbě, která jen dokresluje jedinečnou atmosféru jak 20. let 20. století, tak jedinečnost lidského ducha. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (32)

  • Titulní melodie od Vangelise byla použita také při medailových ceremoniálech na LOH 2012 v Londýně. (Danm)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. března 1981 na Royal Command Film Performance – což je soukromá premiéra pro britskou královskou rodinu. (Varan)
  • Točilo se v Cambridge od 15. dubna do 21. června 1980. (M.B)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Zemřel herec Ben Cross

Zemřel herec Ben Cross

19.08.2020

Ve věku 72 let zemřel britský herec Ben Cross, kterého mohli diváci znát například jako Spockova tátu ze Star Treku J. J. Abramse, případně atleta Harolda Abrahamse v Ohnivých vozech nebo ještě ze… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama