Reklama

Reklama

Mladá dáma

  • USA Damsel
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladá žena se vdá za okouzlujícího prince. Místo rodinné idylky ji ale čeká boj o holý život, protože ji chtějí obětovat děsivému drakovi. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 5

Recenze (270)

moviefreak 

všechny recenze uživatele

WOW!!! Netflix nakrútil fantasy surivival horor, ktorý síce má svoje dejové a predvídateľné chybičky, jemne MEH finále, ale všetko ostatné sadlo neskutočne! Nečakane temné, brutálne (pár dievčatiek/matiek fanúšičiek 11tky to nerozdýcha a pekne dlho nezaspí), skvelo zahrané, vizuálne nádherne nakrútené (neverím, že to stálo nejakých 70 miliónov), dizajn draka drsný a desivý (navnadilo na HOTD sezónu 2, PLUS ten lávový plameň TOP), a samotná Millie je prvý krát sexy? :D Áno, najväčšia poklona ide režisérovi!!! Vďaka jeho réžii sme dostali malý (ohňom vyleštený) klenot!!! ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $70miliónov║ Mladá dáma, príde miestami ako umelá limonáda, hlavne u úvodu, černoši zasa vo svojich našťastie vedľajších úlohách ako päsť na oko. Noooo ale Netflix sa pochlapil a vypustil v celku prekvapenie. Fantasy drámu - boj o prežitie, no pre deti ani moc nie, miestami slušne drsná hororová atmosféra, skoro brutal, slušne desivé, priam démonicky temné vďaka Robin Wright.  Škoda že sa viac na toto nevsadilo, ešte troška viac nevyhralo, lebo miestami to má dobrú tendenciu vtiahnúť do deja. Z princeznej sa stala divožienka.  /60%/ ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

První polovina je vyloženě skvostná na úrovni 8/10. Výprava je nádherně pohádková. A hráči si při příchodu do království vzpomenou na datadisk Witchera 3.  Fresnadilo to má režijně hodně v paži a hodně pomáhá tomu, aby se zakryla jedna z největších slabin filmu a to hlavní herečka. Která na to prostě charismatem a screen presence nemá.  Samotný námět docela ok. I feministické myšlenky nevadí, jenom by to nemuselo dělat zase z libovolného bílého chlapa zaporáka a v podstatě obhajovat genocidu kvůli mstě.  Ale i tak spokojených 6/10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Skutečně působivá pohádková fantasy pro dospělé, plná opravdu povedené a v rámci žánru docela nečekaně drsnější akce, právě která především dělá z Damsel podívanou ne zcela vhodnou pro dětské publikum, jelikož je fakt násilnějšího ražení a i ty mrtvoly tu přibývají poměrně ve slušném tempu a počtu, výrazná je jinak ale i po stránce efektní a vizuální, kdy mě bavilo hlavně zpracování draka a i té jeskyně, ve které žil, oboje je tedy vážně působivé, co se pak týče samotné zápletky, tak ta je sice jednoduchá, nenáročná a přímočará, nic z toho nicméně tady kritizovat nehodlám, jelikož takové prostě pohádky bývají, a je úplně jedno jestli se jedná o pohádku pro děti, či dospělé, hlavní je, zdali je svižná, nenudící a ne úplně hloupá, a jelikož Mladá dáma toto vše splňuje, tak proč ji shazovat? Vážně působivě se tu tvůrcům každopádně povedla navíc navodit i podmanivá potemnělejší atmosféra, kupodivu zde zafungovali několikrát i emoce, no a třešničkou na dortu jsou zajímavé a výrazné postavy, a samozřejmě i jejich herečtí představitelé, na čele s opravdu perfektní Millie Bobby Brown, která zvlášť ke konci je fakt hodně přesvědčivě drsná a vážně mě tu zatraceně hodně bavila. Ať se na mě tedy zkrátka nikdo nezlobí, ale tady jde veškerá kritika filmu úplně mimo, za mě se totiž jedná o vážně povedenou jízdu, která má co nabídnou a která baví skutečně od začátku až do konce. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojený. Dostal jsem to, co jsem dostat chtěl. Netvrdím, že je Mladá dáma nějaká revoluční podívaná, nebo film roku, protože není, ale ty ambice tam taky nebyly. Režisér Juan Carlos Fresnadillo odvedl moc dobrou práci a líbilo se mi jak film natočil. Fresnadillo ví, jaký film točí, a taky ví pro koho ho točí, a kdo bude hlavní cílová skupina. Naštěstí se Netflix a Fresnadillo rozhodli jít temnější cestou a filmu to jen prospělo. Sice zde nejsou brutální scény, ale film umí být temnější a drsnější. A to mi dost sedlo. Fresnadillo má řemeslo v ruce. Film má hezkou vizuální stránku, akce funguje, napínavé scény jsou napínavé, a celkově se na film dobře kouká, protože má dobré tempo a spád. Režisér správně zvolil tempo a nikam nespěchá. Úvod je trochu pomalejší, ale o to více pak funguje, to co přijde v následujících minutách. Režisér správně pochopil, že je potřeba pořádně představit hlavní hrdinku a pracovat s jejím charakterem a motivacemi. A to se mu povedlo velmi dobře. Hlavní hrdinka Elodii si naše sympatie získá velmi snadno a budeme jít držet celý film palce. Jen je škoda, že podobnou práci s vykreslením nedostaly i další postavy. Tohle je film Millie Bobby Brown. Ona je největší hvězda filmu, ona táhne celý film na svých bedrech. Ona mu dává všechno. Takže pokud nemáte rádi hlavní hereckou hvězdu, tak je dost pravděpodobné, že se vám film nebude líbit. Brown zde předvádí hodně dobrý a působivý výkon. Osobně se mi líbilo jakým způsobem hraje, jak ztvárňuje svou postavy, a taky to jak se v průběhu filmu vyvíjí, přizpůsobuje se a učí se. Brown mi v této roli dost sedla. Vedlejší herci nemají tolik prostoru a je to velká škoda. Angela Bassett je hodně fajn a trošku mě mrzelo, že nemá více scén. Robin Wright je správně chladná a líbili se mi scény s ní. Ray Winstone hraje dobře a opět bych se nezlobil, kdyby měl více scén. Osobně se mi dost líbilo, jakým způsob je natočená celá část v jeskyních. Jak hlavní hrdinka musí přemýšlet, učit se, poznávat prostředí atd. Její souboj s drakem je napínavější, než jsem čekal a jsou tu scény, co mě příjemně překvapili. Trochu mám problém, že vedlejší postavy jsou tady fakt do počtu, a žádná není pořádně propracovaná. Další věc, co mi nesedla je ta, že každá mužská postava je zde vykreslená jako slaboch, zbabělec nebo jedinec, se kterým se dá manipulovat podle potřeb. Já vím, že film je o silné ženské hrdince, jejím soucitu atd, ale nemusel by z chlapů dělat to nejhorší na světě. Mladá dáma je dobře natočené fantasy, které funguje, není vyloženě hloupé a má čistě z mého pohledu fajn hlavní herečku v hlavní roli. Pokud chcete nějaký fajn film na víkendový večer, tak Mladá dáma je dobrá volba. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (5)

  • Hoci sú šatníky a šperky umiestnené na fiktívnom pozemku bez fixného náboženstva, miešajú alžbetínske obdobie s katolíckymi symbolmi a morálkou. (Arsenal83)
  • Dan Mazeau napísal k filmu scenár, no ten istý príbeh vyšiel ako románova adaptácia od Evelyn Skye, avšak vydaný bol o rok skôr s odlišnými dejom. Skye vysvetlila: "Najjednoduchší spôsob, ako si to predstaviť, je tento: Dan Mazeau napísal pôvodný scenár. Mala som možnosť prečítať si skorú verziu a dostala som voľnú ruku na napísanie vlastnej verzie príbehu, ktorá sa nakoniec stala románom. Román aj film môžu vychádzať z rovnakého základu, ale sú tiež každý svoje vlastné jedinečné umelecké diela." (Arsenal83)
  • Jaskynné scény boli natočené v Troubadour Meridian Water Studios v Londýne. Natáčanie prebiehalo aj v Portugalsku v Tomar, Sortelha, Serra da Estrela a v kláštore Batalha. Obdobie natáčania trvalo od 7. februára do 1. júla 2022. (Arsenal83)

Reklama

Reklama