Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Ruut 

všechny recenze uživatele

Konec 17 století - Anglie. Král je zkorumpovaný samovládce. Z mnoha tradic se stává bezcenná fraška. Na scénu vstupuje Oliver Cromwell - muž z "prostého" lidu. Chce svrhnout krále a nastolit spravedlivou vládu lidu pomocí parlamentu...Solidní film, na kterem se bohužel hodně podepsal zub času. Má blíže k historickým filmům padesátých let víc než je zdrávo a je to škoda. V mnoha místech působí hodně svázaně, neodvážně, moc moralisticky a neuvěřitelně. Velkým plusem je démonický projev Richarda Harrise v roly samotného Olivera Cromwella. Díky jemu působyla postava prvního lorda ochrance v anglických dějinách věrohodně. Dalším plusem jsou také skvěle propracované kostýmy a bitevní scény. Leč to je trochu málo. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyto staré filmy, kde všechno je děláno s poctivostí a nejsou v něm digitální efekty. Když se k tomu přidá dobrý příběh a silné téma, je to pak dokonalé. A to Cromwellův příběh je. Je to typ životopisu, co mám rád. Ukazuje jedno životní období, proměny jedince a má jasný konec, žádné snahy o to ukázat všechno. Navíc film vás na začátku vtáhne a nepustí až do konce. Za mě velmi dobře odvedená práce. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Film, který svou kvalitou přesahuje celou řadu známějších historických filmů. Pohled na Cromwella tak, jak asi skutečně chtěl, aby Anglie fungovala. Technika bitev i politické debaty jsou kvalitně zpracovány a vyváženy, tak, aby se divák nenudil, ale zároveň pochopil problematiku první poloviny 17. století v Anglii co možná nejlépe. Pro historiky i ostatní dobrý film na hezký večer. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Demokracie se mnohde rodila v krvi a nejinak tomu bylo i v Anglii. S přihlédnutím k faktu, že se tak dělo v polovině sedmnáctého století, tedy době, kdy se ještě stále v celé Evropě hojně upalovaly čarodějnice, je to vlastně fascinující. Díky tomu má Anglie před mnohými státy západní Evropy náskok mnohdy i mnoha set let a dnes je tedy stále před mnohými napřed. Ano i před námi. Herecké výkony jsou tu opravdu skvělé ať už se jedná o Cromwella či anglického krále Karla I. Je neuvěřitelné, jakou práci si dali tvůrci s tím, aby se herci podobali velmi věrně svým historickým protějškům. Stačí se podívat na rytinu zachycující popravu krále z roku 1649 a na podobizny hlavních aktérů v medailoncích na popravištěm. Lord Fairfax, nebohý Král či Cromwell zachycení dávnou rukou umělce si jsou hercům opravdu velice podobní. Celá ta výprava snaha o kvalitní herectví. masové bitevní scény, kdy něšlo šiky kopírovat klávesami Ctr c, Ctrl v .... Tohle je prostě klasická záležitost se starých dobrých časů. Dnes se najdou tací, co z Cromwella dělají diktátopra, ale podle mne on sám předběhl dobu. Tehdejší svět nebyl pro jeho vidění světa ještě připraven. Ale byl to on, kdo položil základy demokracie. A jak kdosu řekl... Demokracie má své chyby a zcela jistě je nedokonalá, ale je to to nejlepší co zatím máme. Dávám za sepsaných 5 podmínek králi. * * * * * ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborné kostýmní a politické drama, které ovšem nešetří ani válečnými scénami. Jsou tu představena hned dvě bitevní pole, na která je radost se dívat. Hlavní síla tohoto snímku, ač třeba nemá výraznější slabší místo, je v jeho dvouch hlavních představitelích. Richard Harris je muž silný svými činy, avšak stejně mocná jsou i jeho slova v hlučném parlamentu. A Alec Guinness, ne zrovna dobrý vladař a vládce, který však ani v posledním momentu neztrácí nic ze své královské aury, a majestátnosti. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Film byl kritizován také proto, že Cromwella zobrazil jako hrdinu a zcela vynechal např. jeho krvavé dobytí Irska. (liquido26)
  • Hrabě z Essexu a Hrabě z Manchasteru jsou ve filmu členy Dolní sněmovny parlamentu, ale ve skutečnosti díky svým šlechtickým titulům by měli sedět v Horní sněmovně. (liquido26)
  • Původní délka filmu byla 180 minut, ale nakonec musel být o čtyřicet minut zkrácen. Díky tomu se ve filmu neobjeví plno vedlejších postav. (liquido26)

Reklama

Reklama