Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zpracování legendární knižní předlohy od Remarqua. Příběh o třídě, která se na popud svého třídního učitele dobrovolně přihlásí do 1. sv. války a zde ztratí veškeré životní ideály a jediné co jim válká dá je skutečné přátelství, zná asi každý. Je hodně zajímavé sledovat proměnyu jednotlivých postav s přibývajícími dny války. Docela mě překvapilo, že se jedná o TV film, podle mě by se za uvedení v kinech vůbec nemusel stydět. Ernest Borgnine předvedl skvělý a jeden z výrazných výkonů své dlouhé herecké kariéry. Pro RIcharda Thomase alias Paula je tohle asi jeho životní role, do které zapadl skvěle. Na televizní snímek má film i pěknou hudba a válečné sekvence také nejsou k zahození....... ()

Dethecus 

všechny recenze uživatele

Ach bože, nevěřil jsem, že by film, které má hodnocení zdejších uživatelů 81%, může být taková kravina. Knihu znám, četl jsem a říkal jsem si, že by film nemusela být špatná záležitost. Ale bohužel jsem se spletl. Ty takzvané herecké výkonu zde ani nehledejte, efekty o ničem, hudba nenadchne, a proboha jestli si to budete pouštět, tak nikdy s českým dabingem... ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

V rámci možností televíznej koprodukcie natáčanej kompletne v českom Mostě dokonalý a doslovný filmový prepis deziluzívneho, sugestívneho klasického povojnového diela Erich Maria Remarqua právom zaradeného do povinnej školskej literatúry. Rovnako ako román má svoje výnimočne silné momenty, ktoré však prílišne nevyčnievajú nad ostatkom a tým nepremieňajú film na sled pôsobivejších a striedmejších vojnových výjavov, ale zachovávajú ho vo všetkej celistvosti v takte udávanom režisérom. Technicky čistý film s výbornou výpravou a veteránom obrazovej sugescie Johnom Coquilom (démonická kameramanská práca na Peckinpahových Straw Dogs) by si vystačil pri svojej realistickosti snáď aj úplne bez známejších tvárí (Richard Thomas, Ernest Borgine, Donald Pleasance a Ian Holm), čím nijak neznižujem hereckú úroveň, ktorú vnášajú do diela, ale sú takpovediac len čerešničkou na už tak účel spĺňajúcej torte. I keď by som si vedel predstaviť ešte väčší priestor pre rozvinutie deja (mal som možnosť vidieť 125-minútovú verziu), z výsledného dojmu mimo toho uberajú snáď len detaily ako radostná pieseň na perách vojakov v temer lyrickom úvode podtrhujúcom dposiaľ nedotknuté ideály, ktorá je naspievaná nie v nemčine, ale v angličtine. Svoj účinok má aj fakt, zvýrazňujúci aktuálnosť témy nezmyselnosti a absurdnosti podobných konfliktov, kde proti sebe bojujú radoví občania bez skutočnej, jasnej motivácie a dôvodu, že podobne ako kedysi kniha, aj tento film bol v dobe vzniku v mnohých krajinách zakázaný pre svoj účinok, podlamujúci morálku mobilizovaných rekrútov. Aj onen časový predel medzi tou dobou a súčasnosťou je stále desivo malý a krehký. 80% ()

Mahalik

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, film neviděl celý. Proč tady tedy straším? Protože chci říct, že obdivuju ty kluky. Já vím, to asi dojde každýmu, kdo má trochu racionální myšlení, ale já si fakt stojím za tím, že nebýt oněch reků, neměli bychom ke komu vzhlížet. Neberu to teď jen z jedné strany mince, mluvím celkově o vojácích, kteří za nás bojují a někdy neví, za jakým účelem. Byli přinuceni (někdy si sám sebe představím v podobné situaci a pokaždé stáhnu ocas mezi nohy. Strachem!) a zbavení všech svých snů. Do háje, teď si člověk uvědomuje, jak hodně toho má. Jak říkám, film jsem celý neviděl, ale kdybych měl hodnotit z pohledu odvahy, neváhal bych za plný počet. Alespoň, že někdo měl odvahu mi tenhle film pustit. A dovolil mi urovnat si myšlenky. Za to fakt dík! ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl asi 4x, vlastně vše od EMR jsem četl 4x - 6x. Film z roku 1930 mě sice oslovil ale tohle mě nadchlo. Myslím, že takhle si to EMR představoval včetně ústředního hrdiny. Je to amík ale ve skutečnosti opravdový skopčák. Účast českých herců a členů štábu , myslím, byla přínosná. Scéna, kdy Paul lže matce svého přítele je hodně silný kafe. Kdo jiný by měl hrát tátu těmto vojákům, tedy na čas jediného veterána, než Ernest Borgnine. Po krátké době se stávají veteráni všichni, tedy ti, co to přežili. Skóre je 20:2 a pak se ještě sníží. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Film je adaptací stejnojmenného románu Ericha Marii Remarquea, německého veterána první světové válk, který ve svém díle použil vlastní zkušenosti ze zákopů. (x_silver)
  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)
  • Nádraží, na kterém byly vykládáni ranění vojáci, je stará budova dolního nádraží v Karlových Varech, druhé nádraží je Bečov nad Teplou. (michael.sold)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno