Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Generace "rozhněvaných mladých mužů" předcházela zrodu moderního pacificismu s jeho meziválečnými výchozími kořeny. Patos této otřesné generační zkušenosti, srovnatelný snad s krvavou americkou občanskou válkou 1861-1865, nalezl i svébytné umělecké vyjádření (Upozorňuji na skvělý film NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN). V literární rovině si uchovává pozoruhodný primát román, podle nějž byl nazván i film. Základní autorská ambice této významné přesdlistopadové české kinematografické zakázky - naplnit a do obrazu a filmové řeči přenést obsah této burcující prózy - byla dokonale naplněna. Automatismus oboustranného vraždění mladých lidí, kteří měli život před sebou, bezduchost velkoněmeckého šovinismu, která to všechno táhla, i bezútěšnost zákopového života tu jsou jasně patrné optikou nejpovolanější - autobiografická zkušenost je základním tmelivem nejen knihy, ale i filmu. Zmínku si zasouži i brilantně zvládnuté válečné scény. Anglosaské koprodukci se podařilo postihnout s maximální věrohodností podjatost i strádání německého zázemí. Beznaděj závěru je beznadějí ze vzkříšeného poválečného šovinismu a rasismu, který přivedl k životu hrůzný nacistický režim. Německo mělo podstoupit ještě jednu, v porovnání s tou prvou ještě krvavější válku aby, ukonejšeno blahobytem nedávné historické minulosti, pochopilo, že tento druh komunikace je svou povahou sebevražedný nejen pro ně, ale i pro celé evropské lidstvo. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Předloha byla myslím vytěžena maximálně, protože ten "děj" v podstatě lépe zpracovat nejde. Ono totiž Na západní frontě klid není až tak moc o nějakém ději, ale o tom, co se děje s lidmi v zákopech a jaká byla I. světová válka šílené svinstvo. A to bylo ukázáno velmi dobře, ač poněkud zdlouhavě. 85% ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Nejsem až takový fajnšmekr a milovník artových filmů, tak jsem zvolil novější interpretaci románu E.M. Remarqua Na západní frontě klid. Kniha se mi velmi líbila a byl jsem vcelku mile překvapen i jejím filmovým zpracováním, které přes svůj televizní původ nabídlo solidní podívanou s velmi povedenými válečnými scénami. Něco bylo vynecháno, něco ne a tak to u podobných filmů chodí. Ale s výsledným produktem jsem velmi spokojen nenudil jsem se a vše potřebné bylo řečeno. Třeba se časem dostanu i k verzi z roku 1930 abych mohl porovnat. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Lepši TV Film už pravdepodobne nikdy neuvidím. Veľmi silný príbeh ktorý spracovaním v pohode môže konkurovať vysoko rozpočtovým vojnovým drámam. Herci sú neopozeraný a pôsobia vďaka tomu prirodzene, knižná predloha sa určite tiež veľkou časťou pričinila na kvalite a myslím si dokonca že tá TV produkcia dodala taký svojský šmrnc čo robí všetko uveriteľnejším. Najviac som sa bál či si dokážem vytvoriť taký silny vzťah k postavám ako pri knihe. No a musím povedať že sa to podarilo. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dnes obě verze hned za sebou. Jak verzi z roku 1930 režiséra Milestona, tak tuhle Mannovu. Ale zatímco na tu starší jsem se podíval s radostí tak tuhle jsem vyloženě přetrpěl. Hrozně rozvláčný, nezáživný a nudný film, který mě prostě vtáhnout nedokázal. Navíc z něj nehorázně číšela televiznost na což já jsem hodně alergický. Původně jsem chtěl dát 2 hvězdičky, ale zpětně uznávám, že to zas taková katastrofa nebyla. Každopádně Milestonově verzi tato nesahá ani po kotníky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Komunisty bourané historické centrum města Most posloužilo filmařům jako skvělé kulisy. Nejde tedy o žádné atrapy, ale o trosky významných památek zničených za účelem těžby uhlí. (Rover)
  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)
  • Film se v Česku dočkal 4 dabingových verzí. 1. verze z roku 1983 pro Československou televizi, 2. verze z roku 1993 pro VHS, 3. verze z roku 1995 pro televizi Prima a poslední (čtvrtou verzi) z roku 2009 pro DVD. (Varan)

Reklama

Reklama