Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Břichomluvec Šálek je génius, který si své loutky vyrábí sám. Když ho však po školním představení uškrtí jeho vlastní loutka, vyšetřovatelé z ústavu se dostávají před složité otázky. Dokázal břichomluvec Šálek vytvořit umělého člověka podobného golemovi? A není to začátek procesu, na jehož konci nás všechny ovládne umělá inteligence? A dá se vůbec věřit vlastním smyslům? (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

MPzDC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já nevím no, první díl byl docela nic moc, ale tohle se mi fakt líbilo. Skvělý vizuály, režie na světový úrovni, poutavý děj... pravda, některé momenty v poslední scéně byly dosti přitažené za vlasy (a tvořily patrně nejslabší článek celé epizody), ale jinak si mě tento příběh získal. Svými motivy mi připomněl některé příběhy Sira A. C. Doyla (například Upír v Sussexu) a obecně mi přijde, že je úroveň této epizody úplně někde jinde. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje nejmilejší z tohoto seroše padá do mdlob, ale kvůli mě se dívá. Já to docela zvládám ač asi jen kvůli p. Macháčkovi. Údajně nejlepší tanečnice roku 2023 mě nebere (spíš naopak) a p. Cinu, zvláště pak s účesem ala Albert Einstein, také moc nemusím. **** Vždy se bavím zobrazením vědeckých pracovišť. Rekvizitáři si obvykle vystačí s NF generátorem, zde VF selektivním milivoltmetrem od RFT z NDR a nezbytným osciloskopem - má obrazovku, čili scifi jako prase, že ano... Abych nezapomněl na všudypřítomné světýlka a to nejsou ani LED. Zde mj. např. na přílbě a docela komické je, když pan Cina "kalibroval", makal na ně jako by mu ušlo, že ono světlo je jen indikací něčeho nikoli čidlem čehokoli. No nic, divák chce být klamán a umělci, jak o sobě rádi tvrdí, fyziku, matiku a s tím související techniku, nezvládali. Uvidíme kterak se bude seroš vyvíjet. Přínosem by bylo navázat spojení s panem Vorlíčkem a trochu si nechat poradit. Edit: Žena jako vyšetřovatelka STB v oněch dobách, asi těžko. Leda by byl kolega afročech. Edit po šestém dílu: toto byl snad nejpropracovanější a parádně temný díl.. ()

Reklama

quixote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukazuje se, že zasazení do doby totáče by tam vlastně ani nemuselo být. Zřejmě kvůli tomu, že jde o koprodukční projekt, se tam mělo objevit jen minimum politiky a „reálného socialismu“. Což je škoda, protože kdyby to byl čistě česko-slovenský seriál, nabízelo by se hodně příležitostí, jak „pro našince“ vypatlaný totáč vtipně využít. - Tento díl navíc působil uspěchaně, jako by dalším limitem byla i na vteřinu přesně daná stopáž. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po katastrofickém propadu sledovanosti mají soudruzi opravdu co vysvětlovat, neboť po Primě má už i ČT svou Elišku a Damiána. Jelikož však České televizi nejde o příjmy z reklam (koncesionářské výpalné musí platit každý, kdo kolem sebe neťuká slepeckou holí), je jí to úplně jedno; hlavně, že se kouří z hlavně. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S mnohými se zřejmě neshodnu, ale jediné, co mně na epizodě opravdu vadilo, byla ta vizuální "mlha". Ještě v minulém díle se mi to zdálo zajímavé, ale tady to ty desítky expertů přes barvu, světlo a obrazové úpravy  přehnaly do hnědého špinava. Jestli toto tmavé zamlžení má seriálu pomoci k tajemné atmosféře nebo má umocnit odkaz na známou filmovou klasiku v tomto díle, netuším. A i kdybych stopro věděla, stejně mi to bude vadit. Ve vizuální složce naopak kladně hodnotím kostýmy. Zejména pánové Cina a Macháček vypadají ve svých košilích urputně totalitně. Příběh sám nic moc, předvídatelný, bez gradace. V čem ale vidím potenciál k nezatracení, jsou dialogy. Ta parodie na všechny možné bláboly i nebláboly má v sobě inteligenci. Mě ty dialogy baví. Připomínají mi filmy Miloše Macourka z let 1969-1977, v nichž se motá taky spousta vědců se svými teoriemi. Na rozdíl od macourkovštin se zatím v tomto seriálu nepodařilo použít vtip, parodii, mystérii, vizuál a nevím, co ještě, k jednolitému celku. V hodnocení se držím průměru. Pro mě zatím neznámí autoři zkouší něco nového a já jejich odvahu cením. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama