Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Prvních šest až sedm dílů bylo velmi dobrých, bohužel druhá půlka klesla na úroveň partajního politikaření. netrvdím, že to tak ve většině případů nebylo, nicméně přeci jen ten komunistický úhel pohledu je dosti zavádějící a navíc je to velmi nudné. Díky tomu dávám dvě a půl hvězdy. Znám mnohem horší dílka s podobnou tématikou. ()

elle odpad!

všechny recenze uživatele

Seriál se natáčel nedaleko místa, kde jsme měli chatu, tak jsme si jako děti prohlíželi kulisy a to je asi jediná pozitvní vzpomínka. Seriál vynikal ne ani tak hloupoučkou propagandou, ale spíš totální hloupostí, toporností a nevěrohodností postav. Jan Šťastný musel po léta napravovat pošramocenou hereckou reputaci. No hraje tam ten....no ten... jak se jmenuje...no...Vitásek!....aha, tak to nebude asi nic moc. ()

Reklama

Phobia

všechny recenze uživatele

Barrandov se snížil k repríze "Rodáků" a já jim věnovala několik minut, v zoufalé snaze vydolovat z mozku informaci, zda jsem to jako děcko viděla. Nevzpomněla jsem si, ale současný dojem byl nevalný, tak jsem se radši vydala stáh... půjčit další sérii "Breaking Bad". A hle, pod mohutným dojmem ze zdejších odpadů váhám, zda se nevrátit k TV obrazovce, abych sem později mohla taky napsat nějaký zasvěcený sprostý komentář. Snad časem seberu odvahu a budu se nudit dostatečně, abych sledování riskla... EDIT: Dostala jsem za uši od jednoho z místních uživatelů, že jsem seriál nazvala "bolševickou močkou" jen na podkladě zdejších odsudků. Napravila jsem se a poctivě odsledovala jeden celý díl (třetí). Ideologie v tom ještě nebyla moc cítit (zatím jsou nepřátelé Němci a konfidenti), více či méně známí herci vytahují z (pod)průměru všední postavy, nic mi vysloveně nedrásalo nervy. A nic mě taky vysloveně netáhne k dalšímu sledování. Z hlediska filmového řemesla i prozatimního děje bych to zhodnotila šedí, ale pokud se to později zvrhne v oslavu zločinů komunismu, tak všechny ty nekompromisní odpady celkem chápu. ()

Logout 

všechny recenze uživatele

Hodnocení a komentáře lidí, kteří přiznají, že to nikdy neviděli by měly být mazány a to nejen u tohoto seriálu. Když běžel poprvé, nebyl jsem ve věku, kdy bych mohl seriál chápat, teď jsem viděl několik prvních dílů a zatím mi to přijde rozhodně lepší než cokoliv z dnešní seriálové produkce. Komunistická propagace stranou, jednotlivé díly mají spád, dobré zápletky, herci odvádí svou roli velmi dobře a postavám nechybí vývin. Začínám na třech hvězdách a uvidíme kam to posunou další díly. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Válečnopoválečné, hrdinské, zírající v dlouhých pohledech, mládežnické. Viděla jsem kousky, pár dílů, je pravda, že se tam něco děje, ale co, to mi uniká. Střelili ho do nohy, pak ho operovali, on nechtěl jíst, vrátil se táta z lochu a už zase jedl, dokonce i na nohy se postavil, pak se sebral, ani holce neřekl co jí chtěl říct a už zase mašíroval někam s pistolí na korbě náklaďáků s kámošema.. ..no prostě tak nějak to bylo.. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Tehdejší šéf pražských knihkupectví Vrátislav Ebr v předtuše úspěchu seriálu objednal 30.000 výtisků knížní předlohy seriálu. Po zkouknutí dvou dílů si zoufal, že prodělá kalhoty. Ale celý náklad se kupodivu prodal za tři týdny. (cariada)
  • Filmovalo se také v lipové aleji v Rosicích, železniční stanici Tatranská Polianka, zámku Mníšek pod Brdy, zámku Tochovice, Brně, městském soudu v Praze, Miroslavy, Mahenově divadle v Brně, Praze na Malé Straně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama