Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný film, který se snaží nahradit odbornou literaturu, ale co se týče vykreslení postav, nepřekročil úroveň toho, co je schopný pochopit průměrný Američan. Každý, kdo se aspoň trochu zajímal o danou dobu a příběh Adolfa Hitlera, ví, že jeho služebnictvo mluvilo o tom, že v civilu to byl docela milý člověk. A pokud pozorně sledujete jeho projevy, zjistíte, že se při nich úplně ovládá a předvádí výkon hodný Oscara. Tady ho ovšem vidíme tradičně jako s nervy vybuchujícího manipulátora. Ve skutečnosti by byl Führerem někdo z jeho spolupravníků, kdyby to nebyl zrovna Hitler. Dolfi a jeho parta prostě jenom říkali to, co tehdejší Němci chtěli slyšet. Za všechno může Žid... ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Vzestup zla..? Historie je velkou iluzí. To, co jsme dostali o Hitlerovi, Německu a 2.sv válce, to jsou zprávy vítězů. Vítězové píší dějiny. Kdyby tu valku vyhráli Němci, hrdina a nehrdina by byl úplně nekdo jiný. Lidé se ptají, co udělali Němci Židům, ale už se nikdo neptá, co udělali Židé Němcům. Dnešní pohled je pouze jednostranný. Lidé věří tomu, co jim média naservírují a už je nezajímá druhá strana mince. Věříme jen tomu, čemu tento systém chce abychom věřili. Skutečnosti, pravda, fakta jsou zahozeny a byly zahozeny, aby se tu pravdu nikdo nedozvěděl. Tak jako křesťané pálili knihy, prosazovali jen svou pravdu, tak kapitalismus prosazuje tu pravdu svou. Pokud si myslíte něco jiného, nebo máte byť jen malé jiné tušení a mínění, jste automaticky označen za blázna, co to nemá v hlavě v pořádku, jste neonacista, xenofob a rasista.  To, co jsme viděli je jen ubohá propaganda kapitalismu a to co tu vsichni píší, co vědí a jak si myslí, že znají dějiny, jen jen chabé papouškování příběhu vymyšleného a zpracovaného lháři. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu Dunkirk a Nejtemnější hodina jsem si chtěl také tématicky pustit film z druhé strany (i když valstně časově oboum zmíňeným filmům předchází). Film je to výborný a velice zajímavě natočený, jak si Adolf postupně vybudoval v podstatě z ničeho natolik silnou pozici. Mohu říci že bych klidně vydržel koukat i na 3 část, která by se odehrávala za války. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu - a v tuhle chvíli na to přistupuji a budu tomu věřit - že takhle to s Hitlerem do chvíle, než už naplno řádil a likvidoval, skutečně bylo. Z bezvýznamného chcípáčka se stalo monstrum, před kterým se všichni třásli a může se to zdát neuvěřitelné a absurdní, ale stalo se to, není to sci-fi, přestože u filmu nepřestávám kroutit hlavou a říkám si , že to přeci nemohla být pravda, i pokud jde o lidskou naivitu a lehkomyslnost. Robert Carlyle je mimořádně přesvědčivý, ráda bych řekla, že je to skvělý film, pokud jde o podání jistě, ale jinak......otřesné. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem byl zpočátku vůči filmu skeptický( TV film, nepříliš přesvědčivý Robert Carlyle), přestaly mi již po necelé půl hodině tyto dva aspekty vadit. Přes tříhodinovou stopáž je zde minimum hluchých míst a agresivní Hitlerův vzestup drží téměř po celou dobu diváka v napětí. Detailní rozprava o jeho osobním i profesním životě je dle mého názoru historicky přesná a z hlediska filmového zpracování se jedná o dost možná nejkomplexnější biografii. I přesto, že se film odehrává v době, kdy ty nejzrůdnější činy měly teprve přijít, běhá i tak v některých sekvencích mráz po zádech (smrt Ernsta Röhma, údajné sexuální úchylky s neteří Geli či zanícený antisemitismus vyjádřený během řečnění.) Z tohoto pohledu je Hitler: The Rise of Evil velmi funkční a má i své nesporné filmařské kvality. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Geli (Jena Malone) při rozhovoru se svým přítelem o vztahu se strýcem Adolfem (Robert Carlyle) řekla svému příteli: „Je to stvůra. Nemáš ponětí, co po mě chce.“ Spekulovalo se o tom, že Adolf svou neteř Geli, která později spáchala sebevraždu, sexuálně zneužíval. (Nick321)
  • Po neúspešnom prijatí na umeleckú školu vo Viedni, sa Hitler venoval maľovaniu pohľadníc, ktoré potom predával na ulici. (vander19)
  • Všechny předměty s nacistickou tématikou (vlajky, uniformy, odznaky...) použité v tomto filmu byly po ukončení natáčení zničeny, aby se nemohly dostat do rukou neonacistickým skupinám. (ČSFD)

Reklama

Reklama