Reklama

Reklama

Případ Modrý

(TV film)
  • angličtina The Modrý Case (festivalový název)

Obsahy(1)

Bohumil Modrý, nejlepší hokejový brankář světa, který se výraznou měrou podílel na prvních mezinárodních úspěších československého hokeje po 2. světové válce. V roce 1948 dostal nabídku jít chytat do NHL. Jeho hvězdnou sportovní kariéru i šťastný rodinný život zničil v roce 1950 vykonstruovaný politický proces. Spolu s dalšími reprezentačními hokejovými hráči byl obžalován za špionáž a velezradu a odsouzen na 15 let těžkého žaláře a nucené práce v uranových dolech. Na následky věznění a ozáření v roce 1963 předčasně zemřel ve věku 46 let. V dokumentu Romana Vávry Modrého dcera Blanka vypráví příběh svého otce. Od jeho sportovních začátků a světových úspěchů po dramatické životní momenty, které poznamenaly celou rodinu. Odkrývá skutečnosti, které vedly k zatčení všemi obdivovaného Bóži, jak Modrého přátelé oslovovali. Ve velmi osobní zpovědi o mnoha letech bezpráví, kdy musela s matkou i sestrou bojovat o Modrého rehabilitaci, odhaluje tragické souvislosti, které vedly k procesu Modrý a spol., jenž se stal exemplárním případem mocenské represe komunistického režimu pro výstrahu nejen vrcholovým sportovcům, ale i všem ostatním, kteří by chtěli opustit republiku. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Silný příběh postavený jenom na vyprávění dcery, Dokument není o filmařině, jen o emocích. A to se povedlo, chtělo se mi plakat. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzpominkove vypraveni s mnoha fakty je vyrovnanw a vety jsou usporne coz postupne zvysuje siou dokumentu. I Modreho dceru Blanku zradi hlas. Nasleduji nasledky z ozareni z prace v uranovem Jachymove, tridenni stani pod okapem. Silu ma soudrznost rodiny. Paradoxem je, ze pri persekucich u nas jen sivetstu treneri vizili na hokejova utkani do sve loze, protoze je ucil hokej. V Rusku se hralo misto puku s mickem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po boľševikoch ostali len mŕtvi, trpiaci a ich vlastné zvratky plné alkoholu, pretože ten obludný režim nedokázal nič, len chlastať a počúvať príkazy z Moskvy. Najradšej od Stalina, kým to prasa ešte žilo. Do jeho smrti v roku 1953 to bolo peklo. A že potom ľudí, ako Modrý potom v roku 1968 rehabilitovali, to im bolo asi tak platné ako Johanke z Arku, ktorú tiež 25 rokov po upálení zbavili viny... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Po Bohumilu Modrém, kterému je věnován dokument, byla pojmenována ulice „Modrého“ a na domě čp. 1107/5 je umístěna pamětní deska. (sator)

Reklama

Reklama